משרד ההגנה הרוסי דיווח כי 11 בני אדם נהרגו ו-15 נפצעו כתוצאה מירי שבוצע הבוקר (שבת) לעבר מגרש אימונים במחוז בלגורוד, שבו שהו חיילים שהיו אמורים להישלח למלחמה באוקראינה. במשרד ההגנה טוענים ששני אזרחים ממדינות חבר העמים פתחו באש לעבר "המתנדבים" שהיו בבסיס. לפי ההודעה ממוסקווה - שני היורים נהרגו גם כן באירוע. בתקשורת האוקראינית דיווחו שמדובר במגויסים שסירבו לצאת ללחימה באוקראינה.

טענת משרד ההגנה הרוסי היא שמדובר בפיגוע טרור. עם זאת, בדיווח של ה-BBC בשפה הרוסית, ציינו כי לא ברור כיצד שני אזרחים זרים, גם אם ממדינות חבר העמים לשעבר, הגיע לבסיס אימונים רוסי כשהם מחזיקים בנשק. במשרד ההגנה הרוסי הדגישו לעומת זאת, כי ההרוגים "הביעו רצון להשתתף במבצע המיוחד". עם זאת, במשרד ההגנה הרוסי פרסמו את המידע רק בשעות הערב.

צבא רוסיה, אוקראינה (צילום: AP)
11 חיילים רוסים נורו למוות במתקן צבאי בבלגורוד | צילום: AP

בעוד המידע בכלי התקשורת הרוסיים בנוגע לתקרית מוגבל, בכלי התקשורת האוקראיניים מנסים להשלים את הפאזל. לפי ערוץ הטלוויזיה TSN, מהשטח מגיעות עדויות כי בבסיס שהו יותר מ-100 אנשים ממחוז בריאנסק, שסירבו להשתתף בפעולות ההסתערות והכיבוש של העיר לימן. עוד דווח, שההנהגה הרוסית ניסתה לשכנע את החיילים הללו להשתתף בפעולות הלחימה במשך יותר משבוע.

האוקראינים טוענים כי בפעולה היו 3 יורים, שאחד מהם הצליח לברוח מהבסיס. לפי היועץ האוקראיני הבכיר אנטון גרשצ׳נקו - מניין המתים גבוה יותר ונע בין 16 ל-22 בני אדם, אך הוא טוען כי הממשלה הרוסי מסתיר זאת מהתקשורת.

התקלות בשרשרת החיול הרוסי נמשכות: חיילים רוסים רבים שנקראים לשדה הקרב, צריכים לקנות את הציוד הצבאי שלהם בעצמם, כך קבע דוח של המודיעין הבריטי. בלונדון אומרים שהרוסים רוכשים בהמוניהם אפודים מודרניים, ולכן המחירים של האפודים הללו הרקיעו שחקים.

חיילים רוסים שגויסו למלחמה נגד אוקראינה (צילום: AP)
חיילים רוסים שגויסו למלחמה נגד אוקראינה | צילום: AP

אפוד 6B45, שבו משתמשים בצבא הרוסי, עלה בחודש אפריל 12 אלף רובל, שהם כ-680 שקלים, וכיום מחירו ברשת עלול להגיע ל-40 אלף רובל - יותר מ-2,200 שקלים. בדו"ח של המודיעין הבריטי, צוין כי בשנת 2020 רוסיה רכשה כ-300 אלף סטים של אפודים, שהיו מיועדים לכ-300 אלף חיילי המילואים שנקראים כעת לתפקיד. עם זאת, הבריטים מציינים כי השחיתות בצבא הרוסי היא אחד הגורמים המרכזיים לכישלונות במבצע באוקראינה. לכן, ניתן לשער שלא כל האפודים הגיעו ליעדם.

 

 

במודיעין הבריטי קבעו כי הציוד שמסופק לחיילים הרוסים שמגויסים ללחימה באוקראינה, דל בהרבה מזה שסופק לחיילים שגויסו קודם לכן. עוד מעריכים בבריטניה, שאנשי המילואים לא מקבלים הכנה מספקת לפני היציאה לשדה הקרב.

הקביעות של המודיעין בלונדון מספקות הוכחה לדיווחים החוזרים והנשנים בכלי התקשורת בשפה הרוסית, שמפרסמים בשבועות האחרונים את העדויות של המגויסים החדשים. מאז ההכרזה של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בחודש שעבר על הגיוס החלקי של הגברים הרוסים, נשמעו טענות רבות לאי-סדרים בהליך הגיוס - טענות שהודו בהן צמרת ההנהגה הרוסית, וגם פוטין עצמו.

 

 

בכלי התקשורת פורסם כי צווי גיוס מחולקים גם לאוכלוסיות שכלל לא היו אמורות לקבל אותם, כמו סטודנטים, חולים או אנשים שמעולם לא שירתו בצבא. הדיווחים הללו מגיעים על רקע מהומות שפרצו בלשכות גיוס ברחבי רוסיה. בין היתר, הושלכו בקת"בים לעבר מרכזי הגיוס השונים ובשלל ערים אף נערכו הפגנות המוניות נגד הגיוס - דבר שהוביל למאות עצורים רוסים.

 

 

בנוסף לחוסר ההכשרה של חיילי המילואים, הצבא הרוסי גם לא מעניק להם תנאי מחייה בסיסיים. כך למשל, חיילים טוענים שהם מגיעים למוצבים ללא חימום או שירותים, וחלקם אף נאלצים לישון בשטח פתוח ללא ציוד מתאים. ערוץ הטלוויזיה הצ'כי "זמן אמיתי" אף דיווח שבגלל המחסור בציוד רפואי, המילואימניקים מביאים עמם טמפונים ותחבושות היגייניות למקרה שידממו בשטח.

למרות הכישלונות של פוטין בשדה הקרב, הוא הודיע שמבצע הגיוס יסתיים בשבועיים הקרובים, ולעת עתה לא יגויסו למלחמה חיילים חדשים. ההודעה הזו מגיעה על רקע בריחה המונית של גברים בגיל הגיוס מרוסיה. מחירי כרטיסי הטיסה זינקו, והתורים למעברי הגבול השתרכו לאורך של עשרות קילומטרים.