צבא רוסיה החל היום (רביעי) בסדרת תרגילים גרעיניים אסטרטגיים, וביצע סדרת שיגורים של טילים בליסטיים בעלי יכולת לשאת ראשי קרב גרעיניים, לצד טיסות של מפציצים כבדים - כל זאת, לעיניו של הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין. למרות שמדובר בתרגיל שגרתי הנערך מדי שנה, הוא מגיעה בשיאה של מתיחות חמורה, אולי כמעט החמורה אי פעם, בין וושינגטון ומוסקווה, ועל רקע החשש משימוש בנשק גרעיני ובפצצה מלוכלכת במלחמה באוקראינה.
אתמול דיווחה רשת CBS האמריקנית כי רוסיה הודיעה לארה"ב על תחילת התרגילים, בצעד שעשוי היה למנוע את הסלמת המתיחות. שר ההגנה הרוסי סרגיי שויגו אמר עם פתיחת התרגיל כי מדובר "באימון לביצוע תקיפה גרעינית מסיבית בתגובה על אפשרות של תקיפה גרעינית מצד האויב".
במהלך התרגיל נשא פוטין דברים, וליבה שוב את השיח סביב אפשרות של שימוש בנשק בלתי קונבנציונלי במלחמה באוקראינה, והאשים את קייב בהיערכות להפצצת הכוחות הרוסיים בפצצה מלוכלכת. "אנו מודעים לתוכניות של אוקראינה להשתמש במלחמה בפצצה מלוכלכת", אמר.
אמש דיווחה חברת האנרגיה המרכזית של אוקראינה כי רוסיה "מבצעת פעולות חשאיות וחשודות" בתחנת הכוח הגרעינית בזפוריז'יה, וההערכה היא כי הם אוספים פסולת גרעינית שעשויה לשמש אותם בהרכבת פצצה מלוכלכת. במערב בטוחים כי רוסיה נערכת לשימוש בפצצה שכזו בשדה הקרב באופן שבו תוכל להאשים את אוקראינה במעשה - ואז אולי אף לזכות ב"תירוץ" לשימוש בנשק גרעיני.
יחידת המהנדסים הרוצחים של רוסיה נחשפת
ב-10 באוקטובר החל הצבא הרוסי במתקפה אדירה, כמעט חסרת תקדים מסוגה מאז תחילת המלחמה, שבמסגרתה שוגרו מאות טילי שיוט רוסיים לעבר ערים בעורף האוקראיני. בימים האחרונים ניכר כי הדגש העיקרי שניתן במערב לאחר התקיפות הרוסיות הוא בעיקר לעניין המל"טים האיראניים שהועברו לצבא רוסיה. ואולם, גם הטילים הנורים לעבר העורף מהווים איום חמור, ואולי אף חמור יותר מאיום המל"טים, בניסיון לחשב את רמת הנזק שהם גרמו.
במתקפות הרוסיות, על פי ההערכות, נהרגו במהלך השבועיים האחרונים עשרות אזרחים אוקראיניים, ובמקביל נפגעו באופן קשה מאוד בין שליש לחצי מתשתיות האנרגיה ויצור החשמל במדינה. כבר כעת קוראת ממשלת אוקראינה לאזרחים לצמצם באופן ניכר את הצריכה, כדי לנסות ולהתמודד עם הביקוש לאחר הפגיעה בתחנות הכוח.
תחקיר מיוחד של אתר התחקירים "בלינגקאט", בהובלת העיתונאי כריסטו גרוזב, והעיתונים "אינסיידר" ו"דר שפיגל" התחקה במשך קרוב לשישה חודשים אחר היחידה המיוחדת בצבא הרוסי שאחראית לשיגור של אותם טילים. 33 מדענים, גברים ונשים, המחולקים לשלוש יחידות קטנות של כעשרה אנשים כל אחת – שאחראיים על סיווג המטרות ובחירתן, ועל שיגור הטילים עד לפגיעתם.
יחידות מהנדסי ומתכנתי הטילים נחשבים לחלק חשוב ממרכז המחשוב הראשי הרחב של המטה הכללי של כוחות הצבא הרוסיים (CVG). בין היתר עולה מן התחקיר כי חלק לא מבוטל מחברי אותן יחידות הוצבו בשנים 2021-2016 בסוריה, ולקחו חלק פעיל ובלתי מבוטל בתכנון רשימת המטרות ושיגור הטילים לעברן שם. בנוסף, חלק מהם אף נושאים על מדיהם שלל מדליות צבאיות נחשבות על ביצועיהם ושירותם לאורך השנים, כולל אפילו מדליות שהוענקו על ידי הנשיא פוטין עצמו.
כל אחת משלוש היחידות הללו מופקדת על סוג אחר של טילים, ועובדת באופן קפדני על תוכניות ירי מתאימות של טילים מן הים, האוויר והיבשה. לאורך הימים האחרונים דווח כי רבים מהטילים המשוגרים לעבר אוקראינה מגיעים בעיקר מספינות מלחמה רוסיות בים השחור, אולם זו רק דרך אחת מבין כמה העומדות בפני הצבא הרוסי. בהקשר זה, חשוב להזכיר את הדיווח מהימים האחרונים ולפיו איראן נערכת להעביר לרוסיה טילי קרקע-קרקע מתקדמים, זאת על רקע הדיווחים על מחסור רוסי בתחמושת מדויקת.
על פי הדיווח, המפקד הישיר של יחידת המהנדסים שאחראית על שיגור הטילים הוא אל"ם איגור באגניוק. חבר חשוב נוסף ביחידה או רס"ן אנדריי איווניוטין. אותו איווניוטין מופיע בתמונה של נשיא רוסיה פוטין ונשיא סוריה אסד מפגישה משותפת בדמשק בינואר 2021. באמצעות בחינת המידע של שיחות הטלפון שניהלו באגניוק וחברים מוכרים נוספים ביחידה, הצליחו עורכי התחקיר להתחקות אחר כל אחד ואחת מעשרות חברי היחידה, וניסו לעמת אותו עם שורת שאלות.
כך למשל, סרן סרגיי אליאין, ששוחח בטלפון עם בגאניוק יותר מ-30 פעם במהלך ארבעת החודשים האחרונים, טען בפני העיתונאים שפנו אליו כי הוא עצמאי המועסק בצבא בשיטת "פרילאנסר", ולא הצליח לספק תשובות מתאימות כשעומת עם העובדה שהוא צולם לבוש במדים. חבר נוסף ביחידה שנתקל בשאלות העיתונאים הוא הוא ארטם ודנוב, שאישר בפניהם את שמו, אך הכחיש את טענותיהם בתוקף וטען כי הוא עובד בחווה, ואף הציע להם הסבר מפורט כיצד לשחוט חזיר ולמרוט תרנגולת.
מעקב ותיעוד של שיחות הטלפון של בגאניוק ופקודיו מהשבועות שלפני 10 באוקטובר מראים זינוק בתקשורת ביניהם החל מ-2 באוקטובר, ושיא ב-9 באוקטובר. באותו יום ביצע בגאניוק בלבד 11 שיחות למהנדסיו, יום לפני שהחל גל התקיפות על אוקראינה. בשבועיים שלפני 2 באוקטובר זוהתה הפוגה של ממש באותן שיחות בין אנשי היחידה, באופן שמתכתב בהלימה מלאה עם העובדה כי באותם שבועיים חלה רגיעה של ממש בשיגורים לעבר אוקראינה.
בעקבות הזינוק בשיחות כבר ב-2 באוקטובר, גוברת ההערכה בקרב עורכי התחקיר כי הפיצוץ המיוחס לאוקראינה ב-8 באוקטובר בגשר קרץ', המוביל לחצי האי קרים, לא היה הסיבה המובהקת והישירה לתקיפות שהחלו יומיים לאחר מכן. באותו יום שני שבו החלו התקיפות המסיביות הודיע רשמית פוטין כי התקיפות מגיעות בתגובה לפיצוץ הגשר, אולם הראיות בשטח עשויות ללמד על תוכניות אחרת.