301 יום לתחילת המלחמה באוקראינה – הנשיא זלנסקי יערוך היום (רביעי) ביקור חריג ובלתי שגרתי בוושינגטון, שצפוי להביא לשדרוג דרמטי ביכולות הצבאיות וההגנתיות של אוקראינה. הביקור, שיהיה הפעם הראשונה שבה זלנסקי יוצא מאוקראינה מאז הפלישה הרוסית ב-24 בפברואר, נועד להבטיח את העברתם של כמה סוגי אמל"ח מתקדמים, שהכרחיים להמשך הלחימה של אוקראינה.

הנשיא ביידן צפוי להודיע היום בפגישתו עם זלנסקי על העברת נשק ומערכות הגנה בעלות של קרוב ל-2 מיליארד דולרים. בתוך כך, זלנסקי נערך ללחוץ על ביידן לקדם את העברתם של אמצעי לחימה מתקדמים נוספים – בעלות של עשרות מיליארדים נוספים.

בימים האחרונים הכריע ממשל ביידן בנוגע להחלטה להעביר לאוקראינה סוללות הגנה אווירית מתקדמות מסוג פטריוט – שחשובות מאוד בהתגוננותה של אוקראינה נגד מתקפות הטילים והמל"טים של רוסיה. ההחלטה להעביר מערכות הגנה אווירית מתקדמות לאוקראינה מגיעה על רקע בקשות ממושכות מקייב לאורך החודשים האחרונים, ועל רקע הדיווחים האחרונים, כולל של זלנסקי עצמו, כי רק לאחרונה קיבלה רוסיה מאיראן משלוח חדש של 250 מל"טים תוקפים מתקדמים.

 

 

בנוסף לסוללות הפטריוט, אוקראינה צפויה לקבל מארה"ב גם ערכות JDAM – אמצעי לחימה מתקדם שנועד להתקנה על פצצות וחימוש "טיפשים" ולא מדויקים – שהופך אותם לחימוש מונחה ומתקדם. ערכות ה-JDAM ניתנות להתקנה על סוגים רבים של פצצות, החל מפצצות קטנות ועד לפצצות במשקל של טון.

סוללת הגנה אווירית מדגם פטריוט (צילום: ap)
סוללת הגנה אווירית מדגם פטריוט | צילום: ap

האמל"ח JDAM שימש נאמנה את צבא ארה"ב לאורך השנים, בין היתר בלחימה בעיראק ובאפגניסטן. באמצעות התקנת ערכות ה-JDAM על פצצות "טיפשות" ולא מתקדמות – תסייע ארה"ב לאוקראינה להפוך הרבה מהתחמושת שכבר נמצאת ברשותה להרבה יותר קטלנית, ותחסוך מארה"ב העברה של נשק מתקדם מסוגים אחרים.

הדרישות הנוספות של זלנסקי

על פי דיווחים שונים, זלנסקי לא יסתפק רק בהעברת סוללות הפטריוט וערכות ה-JDAM, וצפוי לדרוש אמצעי לחימה מתקדמים נוספים. כך לדוגמה, זלנסקי צפוי לדרוש מביידן לקדם את העברתם לאוקראינה של מל"טים התקפיים מתקדמים מדגם "Grey Eagle" ו-"Reaper" – הנחשבים לכלי טיס שעשויים להיות שוברי שוויון בהמשך הלחימה נגד רוסיה. המל"ט מדגם Reaper מוכר בין היתר כמל"ט ששיגר את הטיל שהביא לחיסולו של מפקד כוח קודס במשמרות המהפכה, קאסם סולימאני, בנמל התעופה בבגדאד בחודש ינואר 2020.

בנוסף, דווח זלנסקי גם צפוי לבקש מביידן את העברתם של טילי קרקע-קרקע מדגם ATACMS. הדרישה האוקראינית לקבלת המל"טים המתקדמים וטילי ה-ATACMS אינה חדשה, ובקייב מנסים לקבל אותם כבר במשך חודשים ארוכים.

מערכת טילי ATACMS (צילום: ap)
מערכת טילי ATACMS | צילום: ap

עד עתה סירבו בוושינגטון להעביר את הנשקים המתקדמים לאוקראינה, בעיקר בשל החשש כי העברתו של נשק כה מתקדם ואיכותי עשויה להסלים את העימות בין ארה"ב ורוסיה, ועל רקע אזהרותיה של רוסיה בנושא. בנוסף, ניכר כי בארה"ב מביעים חשש גדול מפני אפשרות שמל"ט בעל טכנולוגיות כה מתקדמות ייפול לידי הרוסים.

הסיבות לשינוי העמדה האמריקנית

ההחלטה של ארה"ב לספק לאוקראינה אמצעי לחימה מתקדמים דווקא כעת, מגיעה בשיאו של החורף – שהביא לבלימת ההתקפה האוקראינית נגד כוחות הצבא הרוסי לאורך החודשים האחרונים. עם עצירת ההתקדמות האוקראינית, הביעו בכירים באוקראינה בתקופה האחרונה חשש כבד מפני אפשרות של מתקפה רוסית חדשה ברחבי אוקראינה בתחילת שנת 2023. לאורך השבועיים האחרונים הבהירו שרי ההגנה והחוץ באוקראינה, וכן מפקד הצבא האוקראיני, כי רוסיה צפויה לפתוח בתחילת שנת 2023 במתקפה חדשה על אוקראינה, ואולי אפילו לנסות לכבוש מחדש את הבירה קייב.

עוד בתקופה האחרונה, הביעו גורמים שונים בארה"ב וביתר מדינות המערב את החשש כי הסיכוי להביא לסיום המלחמה באמצעים דיפלומטיים נמוך ביותר. בקייב שבים ומדגישים כי הסיכוי היחיד להביא לסוף העימות היא באמצעות ניצחון צבאי של אוקראינה – שלטענתם יושג רק באמצעות האצת משלוחי הנשק והצבא לאוקראינה. על רקע זה, בימים האחרונים פנה זלנסקי לשורת מנהיגים בבריטניה, שוודיה, דנמרק, ליטא והולנד בבקשה לקבל מערכות הגנה אווירית וטנקים.

מל"ט אמריקני MQ-9 Reaper (צילום: ap)
מל"ט אמריקני MQ-9 Reaper | צילום: ap
מל"ט אמריקני MQ-9 Reaper (צילום: ap)
מל"ט אמריקני MQ-9 Reaper | צילום: ap

בהתאם לכך, ייתכן כי בהחלטתו לאשר את העברת הנשק המתקדם לאוקראינה – מקווה ביידן לרתום מדינות נוספות באירופה שיגדילו את תמיכתן הצבאית באוקראינה. בנוסף, בתקופה האחרונה פתחו ארה"ב, בריטניה ומדינות האיחוד האירופי בקמפיין מתוקשר העוסק בהרחבת שיתוף הפעולה בין רוסיה ואיראן.

על פי הדברים הללו, איראן מספקת לרוסיה נשק בהיקפים גדולים, ובמקביל למשלוחי המל"טים מטהראן – איראן צפויה להעביר לרוסיה גם מאות טילי קרקע-קרקע מדגם זולפינקאר ופתח-110. גורמים שונים במערב הבהירו בתקופה האחרונה כי בתמורה לנשק האיראני הרב – מוסקווה תעניק לטהראן סיוע צבאי "חסר תקדים", ורק אתמול אמר שר ההגנה הבריטי בן וואלאס כי רוסיה מעבירה לאיראן נשק מתקדם בתמורה למשלוחי המל"טים.

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין (צילום: רויטרס)
בארה"ב חוששים מהסלמת המתיחות עם פוטין | צילום: רויטרס

על רקע חולשתה הצבאית של רוסיה ובידודה המדיני, ייתכן שבארה"ב החליטו בתקופה האחרונה לרכך את ההתנגדות להעברת נשק לאוקראינה מחשש להסלמת העימות עם מוסקווה. בשבוע שעבר דווח כי בכירים בארה"ב הביעו את החשש כי צבא אוקראינה עשוי לכבוש נתחים מחצי האי קרים – דבר שעשוי לדחוק את פוטין לעשות שימוש בנשק גרעיני. בהתאם לכך, לא מן הנמנע שעסקת הנשק הנוכחית מגיעה בתמורה להתחייבות אוקראינית שקטה שלא לתקוף בחצי האי קרים, במטרה שלא לדחוק את פוטין לפינה.

סוגיה נוספת שעשויה להשפיע על ההחלטה האמריקנית בעניין היא העובדה שבשבועות הקרובים יושבע בארה"ב בית נבחרים בעל רוב רפובליקני. הגם שהרפובליקנים לא זכו בבחירות האמצע ברוב מוחץ, כפי שחשבו בתחילה, ייתכן כי עדיין חוששים בממשל ביידן שכעת יהיה הרבה יותר קשה לקדם העברות סיוע נרחבות ובהיקפים גדולים לאוקראינה.