נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, התראיין אמש (שלישי) לרשת CNN האמריקנית והתייחס למלחמה באוקראינה שעלולה להפוך לגרעינית ו"להוביל לטעויות קטסטרופליות". עוד התייחס הנשיא בריאיון לקשיים ביחסים עם סעודיה בעקבות החלטתה לצמצם את תפוקת הנפט העולמי. "יהיו לכך השלכות", הבהיר הנשיא.
מלחמת רוסיה-אוקראינה
על רקע התקדמות הכוחות האוקראיניים בהחזרת השטחים מידי רוסיה, הנשיא ביידן התייחס לשיקוליו של פוטין ביציאה למלחמה. "אני חושב שפוטין שחקן רציונלי שטעה קשות בשיקול הדעת שלו, והעריך לא נכון את יכולתו לפלוש לאוקראינה ולדכא את בני עמה", טען. בנוסף, התייחס לאפשרות שרוסיה תחליט להפוך את המלחמה נגד אוקראינה לגרעינית, ואמר כי הוא "לא חושב שפוטין ישתמש בנשק גרעיני טקטי".
כמו כן, ביידן סירב להשיב לשאלת המראיין, ג'ייק טאפר, מה הקו האדום של ארצות הברית ונאט"ו למעשיו של פוטין, וכיצד ארצות הברית תבחר להגיב אם רוסיה אכן תחליט להשתמש בנשק גרעיני. "היו דיונים בנושא, אבל אני לא מתכוון להיכנס לזה", אמר הנשיא בריאיון. "זה יהיה חוסר אחריות מצידי לדבר על מה שנעשה או לא נעשה". עם זאת, ביידן הדגיש כי משרד הביטחון האמריקני התכונן לכך שהתרחיש יתממש באוקראינה.
בשבועות האחרונים גובר החשש מכך שפוטין יחליט להפוך את המלחמה באוקראינה לגרעינית - ולהפעיל את נשק יום הדין. אולם, במוסקווה ניסו להדוף את הטענות ואמרו בשבוע שעבר: "איננו מעוניינים לקחת חלק ברטוריקה המערבית על נשק גרעיני".
מלחמת רוסיה-אוקראינה: סיקור נרחב ב-N12
- פוטין "נערך לשימוש בנשק גרעיני"
- אוקראינה ממשיכה להתקדם
- 12 בני אדם נהרגו בתקיפה רוסית בזפוריז'יה
- מול המצלמות: רגעי ההפתעה מהתקיפה בקייב
מומחים שונים שבים ומצביעים בימים האחרונים על כך שפוטין אינו באמת מעוניין לעשות שימוש בנשק גרעיני, ומעדיף רק לשדר מסרים של "תחזיקו אותי" ולנסות לגרום למערב להאמין שבכוונתו לעשות זאת – מבלי לעשות זאת. על פי אותם גורמים, הפעלה של נשק גרעיני היא האופציה האחרונה מבחינתו של פוטין – ותשדר לעולם כולו שהוא מיצה את כל האפשרויות האחרות שלו, והפעלה גרעינית רוסית כמוה כהודאה רשמית של פוטין בכישלון המלחמה שלו באוקראינה. בנוסף, מתחזקת ההערכה שהפעלה גרעינית רוסית באוקראינה עלולה להגביר את הבידוד המדיני של רוסיה, ולהציב נגדה גם מדינות שכעת משתפות עימה פעולה באופן מלא – כמו הודו וסין.
היחסים עם סעודיה
בהמשך הריאיון, התייחס הנשיא ביידן למשבר שנוצר ביחסים עם סעודיה, זאת בעקבות החלטתה של אופ"ק+ הסעודית לצמצם את תפוקת הנפט העולמית. מדובר בהחלטה שעוררה כעס בבית הלבן, ואף "איכזבה אישית" לפי גורמים רשמיים בארצות הברית. "צריך לחשב מחדש את היחסים עם סעודיה", אמר ביידן. "יהיו כמה השלכות למה שהסעודים עשו עם רוסיה".
מיד לאחר ההודעה של סעודיה, דובר המועצה לביטחון לאומי ג'ון קירבי אמר כי "הנשיא ביידן צריך להעריך מחדש את מערכת היחסים עם סעודיה". ההחלטה הזו לא התקבלה קשה רק בארצות הברית, כאשר שר הנפט והגז הטבעי של הודו, הרדיפ סינג פורי, אמר שלשום כי "ההחלטה של אופ"ק+ לקצץ בתפוקת הנפט העולמית הפתיעה רבים".
אמש דווח בוול סטריט ג'ורנל כי גורמים בממשל ביידן ניסו לשכנע בכירים סעודים ובכירים נוספים במדינות החברות בארגון אופ"ק+ לדחות בחודש את ההחלטה לקצץ בתפוקת הנפט היומית. האמריקנים העבירו לסעודים מסרים כי היצמדות להחלטה לקצץ בתפוקה בהכרח יסמן אותם כתומכים ברוסיה במלחמה באוקראינה, אולם הסעודים סירבו ואותתו כי אין בכוונתם להעניק לממשל ביידן סיוע פוליטי לפני בחירות האמצע בארצות הברית.