נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הודיע הלילה (שלישי) על חיסולו של מנהיג ארגון הטרור אל-קאעידה, איימן א-זוואהירי – באמצעות תקיפה מדויקת של מל"ט בקאבול, בירת אפגניסטן. במשך שנים ארוכות היה א-זוואהירי, רופא מצרי, שהיה לסגנו של אוסמה בן לאדן, בראש רשימת החיסול האמריקנית. במשך שנים ארוכות הוצב על ראשו פרס של 25 מיליון דולרים, הפרס הכספי הגבוה ביותר שהוצב על ראשו של מבוקש בארה"ב.
במהלך השנים האחרונות ירד ערכו של ארגון אל-קאעידה בעיני הציבור בעולם, ופעילותו הבין-לאומית הצטמצמה במיוחד. לתופעה זו סיבות רבות, ובהן גם מעמדו של א-זוואהירי, שזכה לזלזול גדול מצד רבים. למרות הביקורת הגדולה, הוא הצליח לשמור על הארגון בסביבה ובתקופה שלוו בקשיים ומכשולים רבים. יורם שוייצר, ראש התוכנית לחקר הטרור ומלחמה בעצימות נמוכה במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) אומר בריאיון ל-N12 כי "למרות שתיארו אותו כבעל אישיות פלגנית, הוא הצליח לשמר את הארגון בשעת משבר גדולה, לאחר חיסול בן לאדן, והצליח לשמור את רוב הארגונים שהיו בעלי בריתו של אל-קאעידה, חרף העלייה של דאעש".
חיסולו של א-זוואהירי מעלה באופן טבעי שאלות רבות בנוגע ליורש שצפוי להחליף אותו, במיוחד לקראת 11 בספטמבר – שנחשב תאריך ציון חשוב עבור הארגון. בנוסף, לחיסול משמעויות נוספות רבות – החל ממצב הטרור באפגניסטן במהלך השנה שלאחר נסיגת האמריקנים, המשך פעילות ארגון אל-קאעידה והיכולת של ארה"ב והנשיא ביידן, לעמוד במילה שלו – ולהצליח להוציא לפועל סיכולי טרור ממוקדים גם ללא נוכחות על אדמת אפגניסטן.
יצא למרפסת הבית – ונפגע מטיל מתקדם
איימן א-זוואהירי חוסל בלב קאבול, בירת אפגניסטן, ביום ראשון בשעת בוקר מוקדמת. גורם אמריקני בכיר חשף הלילה בעילום שם כי הוא יצא למרפסת שבקומה השנייה - והשתהה במשך כמה דקות. באותו רגע, מל"ט אמריקני מתקדם שהיה בשמי הבירה האפגנית, פגע בו באמצעות טיל "Hellfire" מדויק.
אותו גורם חשף כי המודיעין האמריקני הצליח ללמוד לאורך זמן כי א-זוואהירי נוהג לצאת למרפסת בשעות הבוקר, ולעיתים שוהה שם במשך כמה דקות. הנשיא ביידן עצמו אמר שאישר את הפעולה באופן מפורש, לאחר שקיבל אישור כי לא עומדים להיפגע חפים מפשע.
הטיל שפגע במנהיג אל-קאעידה נקרא גם "טיל הנינג'ה", או בשמו הרשמי: Hellfire rx-9. בראשו של הטיל מותקנים שישה להבים, והוא אינו מכיל חומר נפץ – בניגוד למרבית החימושים והפצצות. הוא יכול לחדור דרך מבנים ומכוניות – באמצעות הלהבים, שנפתחים כמה שניות לפני הפגיעה. הוא פותח במטרה להימנע מגרימת נזק לבלתי-מעורבים – כמו שימוש בטילים ופצצות רגילים ומוכרים.
ארה"ב החלה בפיתוחו בעקבות הביקורת הנרחבת על מותם של אזרחים בלתי מעורבים בתקיפות של כלי טיס אמריקניים ברחבי העולם. אורכו של הטיל כ-1.5 מטרים, והוא שוקל כ-45 ק"ג. עד היום נעשה בו שימוש בחיסולים בסוריה, לוב, תימן, סומליה, אפגניסטן ועיראק.
הקשר לטליבאן – והמשמעות לאחר הנסיגה האמריקנית
הבית שבו התגורר וחוסל א-זוואהירי נמצא בשרפור, רובע יוקרתי יחסית בלב ליבה של קאבול. על פי ההערכות, הבית קשור לסיראג'ודין ח'קאני, שר הפנים של ממשלת הטאליבאן ומנהיג ארגון הטרור "רשת ח'קאני". המודיעין האמריקני חשף כי במהלך השנה האחרונה הועברו אשתו, בתו ונכדיו של א-זוואהירי לבית מסתור במרכז קאבול – ובהמשך התברר כי גם הוא עצמו הצטרף אליהם.
"מאז שזוואהירי הגיע למיקום, לא קיבלנו שום אינדיקציה שהוא עזב אותו", אמר בכיר אמריקני. "הוא זוהה פעמים רבות על מרפסת ביתו, בדיוק במקום שבו הוא נפגע לבסוף. במהלך שהותו בבית הוא המשיך להקליט הקלטות ונאומים, וניכר כי לפחות כמה מהם יופצו בתקופה הקרובה".
על פי ההערכות, ערב נסיגת ארה"ב מאפגניסטן, שהה א-זוואהירי במחוז הלמנד שבדרום-מערב אפגניסטן, ולאחר הנסיגה עבר לאזור הבירה קאבול. "הנוכחות שלו בביתו של ח'קאני, שר הפנים של הטאליבאן, מציגה משמעות גדולה בנוגע למערכת היחסים בין הטאליבאן ואל-קאעידה, ובמיוחד רשת ח'קאני", אומר שוייצר. "הדברים מגיעים בניגוד להסכם שנחתם בדוחה, קטר, בשנת 2020 – ובו התחייב הטאליבאן לסלק את אל-קאעידה מתחומו ובוודאי לא לתת לו מרחב פעולה".
"לטאליבאן אין שום תשובה מה א-זוואהירי עשה בקאבול, לאחר שהבטיחו לעולם שלא יתנו לאל-קאעידה מרחב פעולה", אמר הלילה אדם שיף, יו"ר ועדת המודיעין בבית הלבן. שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן אמר כי הטאליבאן "הפר בצורה גסה ומכוערת" את הסכם דוחה, לאחר שהעניק מחסה לזוואהירי.
שוייצר אומר כי הפעולה הלילה מוכיחה כי למרות הנסיגה מאפגניסטן לפני כמעט שנה, שזכתה לביקורת ולעג נרחבים ברחבי העולם בשל האופן שבו התבצעה, מעידה כי ארה"ב עדיין מסוגלת להוציא לפועל פעולות מתקדמות לסיכול טרור במדינה. "נוכחות בשטח על ידי חיילים והפעלת שגרירות יעילה בהרבה להשגת מודיעין ולחימה בטרור, אך הטענה של ביידן שאפשר יהיה למשיך לפעול מרחוק התבררה כנכונה", אמר. "הסיכול של א-זוואהירי מצביע על כך שלאמריקנים עדיין יש מודיעין ויכולת להוציא דברים גדולים כאלה לפועל".
מצב הארגון, היורש האפשרי – והסיכוי לחזרת הפיגועים במערב
שוייצר מטיל ספק באפשרות שהחיסול בסוף השבוע יביא לפגיעה של ממש ביכולתו המבצעית של הארגון, ואולי דווקא להפך – יביא לקדמת הבמה גורמים שינסו להניע את הפעילות המבצעית מחדש. "מכיוון שזוואהירי לא תפקד כמפקד צבאי, אלא כמנהיג על – שמידת שליטתו בארגונים ובשותפים הייתה נתונה בסימן שאלה, ואפשר להחליפו במפקד אחר. ניתן להעריך כי הסתלקותו לא תשפיע באופן עמוק למדי על הארגון, ומישהו אחר יבוא במקומו".
"בניגוד לחיסולו של בן לאדן, הפעם לא מדובר בנקודת שבר עבור ארגון אל-קאעידה, וגם אז הם הצליחו להתאושש. חשוב לציין שהארגון עצמו לא פעיל בשנים האחרונות בזירה הבין-לאומית, אלא בעיקר בפריפריה ובאמצעות השותפים שלו", מוסיף שוייצר. בשל כך, הוא אומר, קשה לראות השפעה ניכרת של החיסול על פעילות הארגון – מה שבאופן אוטומטי מעביר את הדיון לסוגיית היורש.
"הדמות הבולטת להחלפת א-זוואהירי, על פניו, הוא שיח' סיף אל-עאדל – מבכירי הפעילים המבצעיים של אל-קאעידה. אל-עאדל הוא איש מבצעים בכל רמ"ח אבריו, ומינוי שלו עלול אולי להאיץ את הארגון לבחור בקו מבצעי פעיל הרבה יותר, כולל במערב. כיום, הארגון פעיל בעיקר באמצעות שותפיו ושלוחיו בפריפריה – בסהל, מזרח אפריקה, אפגניסטן ופקיסטן וכן דרום-מזרח אסיה וברחבי תת-היבשת ההודית. כל הארגונים האלה ממשיכים לפעול כארגוני לוויין ולא צפויים להיפגע".
"סיף אל-עאדל מוכר מאוד בעיני פעילים ברחבי העולם, וצריך לראות לאן הוא יבחר לקחת את הארגון מכאן, אם ייבחר. גם אצל האמריקנים הוא יושב מאוד חזק, וגם הם מבינים שהוא אחד מהגורמים המסוכנים ביותר שנותרו משנותיו הגדולות של הארגון. הוא היה פעיל באיראן במשך שנים רבות, נכלא שם – ושוחרר בשנת 2015. מאז היו דיבורים ושמועות רבים בנוגע לנדודיו באפגניסטן ובסוריה. כיום לא ברור היכן בדיוק הוא נמצא, ואולי שוב באיראן".
יורם שוייצר מסביר כי דווקא הוא עשוי להיות הגורם שיחזיר את אל-קאעידה לקדמת הבמה – וינסה לחדש את הפעילות המבצעית של הארגון במערב. "כיום הוא הדמות המובילה בארגון, וצריך לתת את הדעת על האפשרות שאם הוא חוזר הוא עשוי להחזיר את הדגש על פעילות הטרור בזירה הבין-לאומית. הוא שייך למחנה של הפעילים ביותר בארגון, שפעל לצידם של בן לאדן ועבדאללה אחמד עבדאללה, שעל פי הדיווחים חוסל באיראן באוגוסט 2020".