תחקיר מיוחד של ערוץ "איראן אינטרנשיונל" חושף את מה שמתואר כ"שרשרת המחדלים" שהביאה לכישלון המאמצים האיראניים להוציא לפועל פיגועים נגד גורמים ישראלים ויהודים בטורקיה בחודשים האחרונים. בין השאר עולה כי מי שפיקד על המבצע שביקש לפגוע בישראלים היה בכיר משמרות המהפכה לשעבר בסוריה, שהועבר בשנה האחרונה מתפקידו, על רקע דיווח כי מעורבותו שם הייתה כה גדולה – והוא יצר כאוס וסכנה של ממש למשטר אסד.
בחודש נובמבר 2021 דווח באתר החדשות הסעודי אל-ערבייה כי ג'וואד גפארי, מפקד כוח קודס של משמרות המהפכה בסוריה, הועבר מתפקידו, משום "שחתר יתר על המידה תחת הריבונות הסורית". גפארי נחשב לאחד הגורמים האיראניים הבכירים ביותר שפעלו בשירות משמרות המהפכה בסוריה מאז תחילת מלחמת האזרחים שם בשנת 2011, ובעיני רבים נחשב לאחד מאבות ההתבססות האיראנית בה בשנים האחרונות – באופן שמאוד מאיים ומסכן את ישראל.
כעת חושף אתר האופוזיציה האיראני המשדר מלונדון, כי גפארי, אשר לאורך השנים זכה לכינוי המפוקפק "הקצב מחלב", עמד בראש המבצע לפגיעה בישראלים בטורקיה, על רקע שורת החיסולים ומקרי המוות המסתוריים באיראן שנקשרו בישראל – מבצע שכשל בסופו של דבר. בכיר לשעבר במשמרות המהפכה חשף בפני "איראן אינטרנשיונל" כי גפארי עמד מאחורי המאמצים האיראניים לפגוע בישראלים במשך תשעה חודשים. עוד חושף אותו מקור כי כישלונו של גפארי עורר נגדו זעם נרחב בטהראן ובארגון – מה שבסופו של דבר הוביל להזזתו מן התפקיד של מפקדו לשעבר, חוסין טא'אב, ראש ארגון המודיעין של משמרות המהפכה ב-13 השנים האחרונות.
עם סיום תפקידו של גפארי בסוריה והדיווח כי "הוזז" ממנו בשל מעורבותו הרבה במדינה, רבים הטילו ספק במהימנותו והעמידו בסימן שאלה את מידת יכולתו של נשיא סוריה אסד להשפיע על מינויים כה בכירים במשמרות המהפכה. יחד עם זאת, כמעט כולם מסכימים שלאחר סיום תפקידו – זכה גפארי לשדרוג בעצם מינויו לסגן מפקד יחידת המבצעים המיוחדים של ארגון המודיעין במשמרות המהפכה – תפקיד שבמסגרתו הוטל עליו בהמשך המבצע לפגוע בחיי ישראלים בטורקיה.
עוד עולה מן הדיווח כי גם גפארי עצמו מונה לתפקיד לאחר שקודמו לא הצליח לעמוד ביעדים שהוצבו לו בכל הקשור לפגיעה בישראלים בחו"ל. כך, על פי "איראן אינטרנשיונל", גפארי מונה לתפקיד במקומו של רזא סראג' – שהודח ממנו לאחר שכשל להוציא לפועל את התוכנית לפגוע באנשי עסקים ישראלים בקפריסין. כזכור, בחודש אוקטובר דווח כי נכשל ניסיון איראני לפגוע בחמישה אנשי עסקים ישראלים בקפריסין – שהצליחו להימלט מהאי ברגע האחרון. בין היתר נעצרו כמה חשודים, בהם בעלי אזרחות רוסית ואזרית, שהוגש נגדם כתב אישום בגין מעורבותם בפרשה.
גורם בכיר נוסף ביחידת המבצעים המיוחדים של ארגון המודיעין של משמרות המהפכה ששמו הוזכר בקשר לכישלון האיראני בטורקיה הוא רוח-אללה באזגנדי. בין היתר דווח כי באזגנדי עמד בראש המבצע לפגיעה בחייו של הדיפלומט הישראלי באיסטנבול, שגם הוא, על פי הדיווחים, הצליח להימלט ולא נפגע בסופו של דבר. בנוסף, הוא גם עמד בראש התוכנית שניסתה לפגוע בחייהן של שלוש נשים ישראליות לפחות בעיר הטורקית האהובה.
כישלונו הגדול של באזגנדי, כך לפי "איראן אינטרנשיונל", הוא כי בחר למשימות סוכנים ומתנקשים "מתחילים" וחסרי ניסיון. בשל כך, אומר מקור הערוץ, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה, נחל מבצעו של באזגנדי כישלון.
עוד אומרים במשמרות המהפכה כי במקור, היה ייעוד תפקידו של באזגנדי גם בכל התחום הקשור להגנה הפנימית בתוך איראן עצמה – מפני איומים חיצוניים. למרות זאת, חוסין טא'אב, לשעבר ראש ארגון המודיעין במשמרות המהפכה, החליט להסב את תפקידו של באזגנדי לפעילות חוץ בלבד – ולמדר אותו לחלוטין מהפעילות הפנימית באיראן. על רקע הדברים האלה, נטען כי איראן הפכה "גן עדן לפעילות המוסד באיראן", והיעדרותו של באזגנדי מהזירה האיראנית אפשרה למוסד, על פי הדיווח, לבצע פעולות חבלה רבות נגד גורמים ויעדים באיראן ובמשמרות המהפכה.
בחודש יוני התקבלה ההחלטה בטהראן להזיז את חוסין טא'אב, ראש ארגון המודיעין של משמרות המהפכה, מתפקידו – ולמנות במקומו את מוחמד כאזמי, שעמד בראש הארגון לאבטחת המודיעין במשמרות המהפכה. טא'אב עצמו, שזהותו נחשפה בקרב על ידי מערכת הביטחון בישראל שבועות לפני העברתו מהתפקיד – מונה לתפקיד יועץ בכיר למפקד משמרות המהפכה חוסין סלאמי.
לאורך השנים, בעיקר תחת הנהגתו של טא'אב, הפך ארגון המודיעין של משמרות המהפכה לאחד הגופים הביטחוניים החזקים והיוקרתיים ביותר באיראן. על רקע זה, צבר טא'אב יריבים פוליטיים רבים בטהראן, כולל בכוח קודס ובלשכת מנהיג איראן עלי ח'אמנהאי. לאחר כישלון הפעולות בטורקיה והדחתו של טא'אב, עלו קולות שונים באיראן, בעיקר מקרב יריביו הפוליטיים של ארגון המודיעין של משמרות המהפכה – שאף קראו לפרק אותו ולהקימו מחדש.
בתוך כך, מאז חילופי התפקידים הדרמטיים בצמרת הביטחונית בטהראן – ניכר מאבק של ממש על היוקרה הפוליטית בין גופי הביטחון השונים באיראן. לאורך החודשים האחרונים מתפרסמת כמות גדולה של דיווחים על פעילות ביטחונית ענפה, מעצר מספר גדול של סוכנים ועוד. כך לדוגמה, התרבו לאחרונה הדיווחים על מעצר של גורמים הפועלים לכאורה בשירות המוסד, לצד מעצר גורמים הקשורים לדאעש ואף רשת מרגלים בהאיים. ריבוי הדיווחים הללו עשוי ללמד על שלב חדש במתיחות הפוליטית בין גופי הביטחון השונים באיראן, בהם משרד המודיעין, ארגון המודיעין במשמרות המהפכה ועוד.
שורת חיסולים או צירוף מקרים?
22.05.22: שני מחסלים רכובים על אופנוע ירו למוות וחיסלו את חסן סיאד ח'ודאיארי, קצין בכיר בדרגת עקיד (מקביל לאל"ם) בכוח קודס של משמרות המהפכה. איראן האשימה את ישראל באופן ישיר בחיסולו ובכיריה נשבעו לנקום את מותו. כמה ימים לאחר מכן דווח בניו יורק טיימס כי ישראל עדכנה את ארה"ב שהיא עומדת מאחורי החיסול.
25.05.22: דיווח על "תאונה" במתקן הצבאי בפרצ'ין שבאיראן. כלי התקשורת באיראן דיווחו שבאירוע נהרג מהנדס איראני בשם אחסאן גאדביגי ושניים נוספים נפצעו. יומיים לאחר מכן דווח בניו יורק טיימס כי "התאונה" באותו מתקן צבאי נגרמה כתוצאה מתקיפה של מל"ט – מה שבאופן מיידי הפנה אצבעות מאשימות רבות לעבר ישראל.
02.06.22: דיווח: משמרות המהפכה הוציאו להורג קצין בכיר בדרגת בשם עלי איסמעילזאדה, בחשד שהדליף מידע שסייע לחסל את קצין כוח קודס ח'ודאיארי. הדיווח התפרסם כשלושה ימים לאחר ההוצאה להורג, כך לפי הדיווח המקורי, אולם באיראן הכחישו וטענו כי איסמעילזאדה התאבד.
04.06.22: באיראן דיווחו על מותו של ד"ר איוב אנתאזרי, מדען חשוב בתעשיות האוויר והחלל של משמרות המהפכה. בדיווחים שפורסמו ימים לאחר מכן נטען כי אנתזארי הורעל בארוחה שהוזמן אליה, ומת בתוך זמן קצר.
12.06.22: דיווח כי קצין משמרות המהפכה עלי קאמני נהרג בתאונה. קאמני היה קשור לתעשיות האוויר והחלל של משמרות המהפכה.
13.06.22: דיווח כי איש משמרות המהפכה מוחמד עבדוס, שעבד בתעשיות האוויר והחלל, מת בנסיבות מסתוריות. באותו היום דווח בניו יורק טיימס כי איראן חושדת כי ישראל עומדת מאחורי הרעלתו של אנתאזרי ומאשימה את ישראל גם במותו של מומחה נוסף, גיאולוג, קמרן אראמולאי.
14.06.22: דיווח בערוץ האופוזיציה האיראני איראן אינטרנשיונל כי קאמני ועבדוס היו קשורים בפיתוח נשק עבור פרויקט הטילים המדויקים של חיזבאללה בלבנון. בדיווח נטען כי עלי קאמני לא נהרג בתאונת דרכים.
17.06.22: ביום שישי פורסם דיווח על מותו של קצין נוסף במשמרות המהפכה, והאב פראמרזיאן. מודעת האבל שלו הופצה ברשתות החברתיות, אך לא פורסם כל דיווח רשמי על מותו. על פי דיווחים לא מאומתים הקשורים באופוזיציה האיראנית – הוא נורה למוות.
19.06.22: באיראן אישרו כי אירוע ה"תאונה" במתקן הצבאי בפרצ'ין היה בשל "פעולת חבלה מכוונת".
23.06.22: חוסין טא'אב, ראש ארגון המודיעין במשמרות המהפכה, מועבר מתפקידו וממונה ליועץ מפקד משמרות המהפכה.