רוסיה תחל מחר (שישי) לספח רשמית עד 18% משטח אוקראינה, כך נמסר מהקרמלין לתקשורת העולמית. בטקס שיתקיים בשעה 15:00 בצהריים (שעון מקומי), פוטין יישא נאום וייפגש עם מנהיגי ארבעת האזורים הכבושים.
בשבוע הבא צפויים שני בתי הפרלמנט של רוסיה לאשר את הסיפוח. הבית התחתון של הפרלמנט הרוסי צפוי להיפגש ב-3 וב-4 באוקטובר על מנת לקבל החלטות חקיקה על סמך תוצאות הסקרים, והבית העליון יתכנס לדיון ב-4 באוקטובר על מנת לשקול את סיפוח השטחים לרוסיה.
"לא ביטוי אמיתי של הרצון העממי"
ההכרזות מתקיימות לאחר שהבדלנים, תושבי האזורים הכבושים באוקראינה, הצביעו כביכול בעד ההצטרפות לרוסיה במשאלי עם שהתקיימו במשך חמישה ימים. על פי החוק הבין-לאומי, לא ניתן לקיים בחירות הוגנות באזור מלחמה או בשטח כבוש, ועל כן משאלי העם נחשבים לבלתי חוקיים וזכו לגינויים על ידי קייב והמערב. רוזמרי דיקארלו, בכירה באו"ם, טענה כי "זהו אינו ביטוי אמיתי של הרצון העממי".
משאלי העם אורגנו כביכול על ידי בדלנים נתמכי רוסיה בארבעת האזורים הכבושים - חרסון, דונייצק, לוהנסק וזפרוז'יה. ההנהגה המזוהה עם מוסקווה בכל ארבעת האזורים טוענת שקיים רוב מסיבי בעד החלת ריבונות רוסית: 87.05% בחרסון, 93.11% בזפוריז'יה, 98.42% בלוהנסק ו-99.23% בדונייצק.
בינתיים, האיחוד האירופי הציע סנקציות נוספות כנקמה על תכנית הסיפוח של מוסקווה, המכוונות ל"מעורבים בכיבוש רוסיה ובסיפוח בלתי חוקי של אזורים באוקראינה", לרבות הרשויות הרוסיות של האזורים הכבושים באוקראינה. ישנם אף דיווחים מהשטח המעידים על כך שההצבעה באזורים מסוימים נעשתה באיומי אקדח. סרחיי היידיי, ראש הממשל הצבאי של מחוז לוהנסק, אמר שהרשויות עוברות מדלת לדלת בעזרת שומרים חמושים כדי לאסוף קולות.
תוצאות משאלי העם אף סותרות נתונים מלפני המלחמה. לפי סקר של ה-CNN שנערך בפברואר בקרב אוקראינים, נמצא שרק 18% מהאוקראינים במזרח - כולל אזורי לוהנסק ודונייצק - הסכימו על כך שרוסיה ואוקראינה צריכות להיות מדינה אחת, וכך גם 16% מהאוקראינים בדרום, הכוללים את חרסון וזפוריז'יה.
זלנסקי: "אפילו לא חיקוי של משאלי עם"
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר השבוע שמשאלי העם הם "פארסה שאי אפשר אפילו לקרוא לה חיקוי של משאלי עם". זלנסקי אף האשים את רוסיה בניסיון להשתמש באותה אסטרטגיה של סיפוח קרים בשנת 2014, שם משאל עם הראה ש-97% מהמצביעים מעוניינים בסיפוח - שאושר על ידי מחוקקים רוסים תוך שבוע. גם אז רוב הקהילה הבין-לאומית לא כיבדה את התוצאות, אך נראה שאותו דבר יקרה גם הפעם.
אף על פי שתוצאות משאלי העם אינן מפתיעות, קיים חשש שניסיונותיה של רוסיה להחזיק בריבונות על שטחי אוקראינה עלולים לבשר על הסלמה מסוכנת במלחמה שנמשכת כבר שבעה חודשים. הקרמלין צפוי להתייחס לשטחים כאילו הם חלקים מרוסיה, ולהזהיר שיגן עליהם ככאלה - מה שמאותת על הסלמה צבאית פוטנציאלית ברגע שצבא אוקראינה ינסה להשיב אותם.
בנאום בשבוע שעבר איים פוטין בשימוש בנשק גרעיני, באומרו כי רוסיה תשתמש "בכל האמצעים העומדים לרשותנו" אם תהיה סכנה על "שלמותה הטריטוריאלית" של רוסיה. פוטין אף הכריז על גיוס אזרחים רוסים למילואים, מה שגרם לרבים לברוח מהמדינה מאז אותה ההכרזה.
במערב וצפון אירופה עוקבים בחשש אחר ההתפתחויות ביחסים עם רוסיה. גרמניה, דנמרק ושוודיה הודיעו כי הדליפה בצינור הגז "נורד סטרים" התרחשה עקב פיצוץ. לדברי ראשת ממשלת שוודיה מגדלנה אנדרסון, ססמולוגים אישרו כי נרשמו שני פיצוצים חזקים ליד מקום הדליפה. האירופים אומרים שלא ברור מי עומד מאחורי הפעולה, אך הדגישו שמדובר בוודאות בדליפה שלא נגרמת מנסיבות טבעיות כמו תאונה או עייפות החומר שמהם מורכב הצינור. ראש ממשלת דנמרק אמרה קודם לכן שמדובר בחבלה מכוונת, ובקרמלין טענו ש"לא ניתן לשלול את האפשרות שהנזק הוא תוצאה של חבלה".