האו”ם אומנם קבע לעצמו לאחרונה יעד – למגר את כל צורות העבדות המודרנית עד לשנת 2030, אבל דוח חדש מצביע על עומק הכישלון במשימה. כך לדוגמה, מספר האנשים שחיים תחת עבודות כפייה או נישואים בכפייה עלה ביותר מ-10 מיליון בין השנים 2016 ל-2021.
המחקר של סוכנויות האו"ם לעבודה והגירה וקרן Walk Free מצא כי נכון לסוף השנה שעברה – 28 מיליון בני אדם עבדו בעבודות כפייה ו-22 מיליון חיו בנישואי כפייה. המשמעות: כמעט אחד מכל 150 בני אדם בעולם לכוד בצורה המודרנית של עבדות.
מנגד, באו"ם טוענים להגנת כי מגפת הקורונה החמירה מאוד את התנאים לעמידה ביעדים שהוצבו, והביאה להעמקת החובות של עובדים רבים ואת הסכנה לאובדן החופש. גם שינויי האקלים והסכסוכים המזוינים באזורים נרחבים תרמו גם הם ל"הפרעה חסרת תקדים לתעסוקה ולחינוך, לעלייה בעוני קיצוני, ולהגירה כפויה ובלתי בטוחה".
"זה מזעזע שמצב העבדות המודרנית לא משתפר", אמר גיא ריידר, ראש ארגון העבודה הבין-לאומי (ILO) בהצהרה מיוחדת. "שום דבר לא יכול להצדיק את המשך הפגיעה הבסיסית הזו בזכויות אדם", הוסיף.
"זו בעיה שנאלץ להתמודד איתה עוד זמן רב", נכתב בדוח. "נישואים בכפייה הם לרוב מאסר עולם, והפגיעים ביותר הם הנשים והילדים". הדוח קובע כי ילדים מהווים אחד מכל חמישה אנשים שחיים תחת עבודת כפייה, והנתון המזעזע במיוחד: כמחצית מאותם ילדים תקועים בחיים של ניצול מיני מסחרי.
"הדוח מדגיש את הדחיפות להבטיח שכל הגירה תיעשה באופן בטוח ומסודר", אמר אנטוניו ויטורינו, ראש הארגון הבין-לאומי להגיעה (IOM). הוא הסביר שעבדות מודרנית קיימת בעצם בכל מדינה, ויותר ממחצית המקרים של עבודות כפייה ורבע ממקרי נישואי הכפייה מתרחשים דווקא במדינות עשירות. "זו תהיה טעות להאמין שעבודת כפייה היא רק הבעיה של מדינות עניות", אמר ריידר לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP.
הדוח מצא, בין היתר, כי מספר האנשים – ובעיקר נשים ונערות – שחיים בנישואי כפייה, עלה ב-6.6 מיליון מאז ההערכות הקודמות בשנת 2016. בנוסף, מספר האנשים שעובדים בעבודות כפייה צמח בכ-2.7 מיליון מאז אותה תקופה.
העלייה נוספת, למשל, מעלייה בעבודת הכפייה במשק הפרטי, כולל עלייה בשיעור הניצול המיני המסחרי. 14% מהעובדים בעבודות הכפייה נפגעים כך דווקא במסגרת עבודות שהוטלו עליהם על ידי רשויות מדינתיות, כולל ניצול לרעה של עבודות אסירים בבתי כלא – הליך שמתרחש במדינות רבות, כולל בארה"ב.
בתוך כך, משרד זכויות האדם של האו"ם הביע דאגה לגבי "מהימנות הדיווחים בנוגע לעבודות כפייה בתנאים קשים במיוחד" במדינות כמו צפון קוריאה, ומדגיש גם את המצב בסין – שבה מספר סוכנויות של האו"ם הזהירו מקיומן של עבודות כפייה, כולל באזור שינג'יאנג – שם מחזיקה בייג'ינג במעצר יותר ממיליון אויגורים ובני מיעוטים מוסלמים אחרים. סין דוחה בתוקף את הטענות, וטוענת שהיא מפעילה "מרכזי הכשרה מקצועיים כדי לסייע במיגור הקיצוניות". דוח שפורסם על ידי ראש ארגון זכויות האדם באו"ם לשעבר, מישל בצ'לט, ב-31 באוגוסט, קבע כי "יש צורך במידע נוסף, אך נראה כי תוכניות העבודה באזור מפלות וכוללות אלמנטים של כפייה".