רוסיה, איראן וטורקיה פרסמו אמש (שלישי) גינוי משותף לתקיפות הישראליות בסוריה. פוטין, ארדואן וראיסי מתחו ביקורת על העובדה שישראל, כך לטענתם, מפציצה בסוריה, ופוגעת באתרי תשתית אזרחיים (תוך התייחסות בין השאר להפצצה הכבדה בנמל התעופה בדמשק לפני כחודשיים). השלושה קבעו כי מדובר בהפרה של החוק הבין-לאומי "שמזעזעת את היציבות באזור כולו".
באופן רשמי, העיסוק בסוריה היה הנושא העיקרי והמרכזי של הפסגה המדינית החשובה בטהראן. בין היתר דנו המנהיגים במאמצים לשיקום המדינה, הרצון לסלק את ארה"ב ממנה והאפשרות שטורקיה תפתח במבצע צבאי בצפונה – נגד הכוחות הכורדיים באזור.
נשיא רוסיה פוטין ונשיא איראן ראיסי, כולל המנהיג העליון באיראן עלי ח'אמנהאי, ניסו לשכנע את ארדואן שלא לפתוח במבצע צבאי סמוך לגבול הטורקי, אולם ניכר שהנשיא הטורקי לא התרשם ואמר כי הוא "מצפה מאיראן ורוסיה שיסייעו לטורקיה להילחם בארגוני הטרור באזור". ח'אמנהאי מצידו הבהיר לארדואן כי דווקא מבצע כזה יהיה הגורם שיטיב עם הטרוריסטים באזור. באופן מפתיע או שלא, דבריו של מנהיג איראן מתכתבים עם הערכות אמריקניות, לפיהן מבצע טורקי ליצירת "אזור ביטחון" במרחק של עד 30 ק"מ מהגבול יביאו להתחזקות ארגון דאעש.
ביקורו של פוטין בטהראן היה בסך הכול הפעם השנייה שיצא מגבולות רוסיה מאז החלה המלחמה באוקראינה, והפעם הראשונה שבה יצא מגבולות אזור ברית המועצות לשעבר – לאחר שביקר בטורקמניסטן לפני כשלושה שבועות. נשיא רוסיה זכה בטהראן לחיזוק גדול וחסר תקדים למלחמה באוקראינה, וח'אמנהאי עצמו שיבח אותו על כך. לדבריו של מנהיג איראן, הוא "אינו מאושר לראות אזרחים סובלים", אך הבהיר כי דווקא "הצד השני" הוא זה שיזם את המלחמה.
ביקורו של פוטין באיראן, שהיה חריג מלכתחילה, התנהל באווירה מוזרה. לאחר שכבר ביום שני בלילה דווח בטעות שהוא הגיע לטהראן, הוא נחת לבסוף, בתום ציפייה ארוכה, רק אתמול אחר הצוהריים. בניגוד לארדואן, שזכה לקבלת פנים חמה ורשמית בארמון הנשיאות בטהראן, פוטין עצמו התנהל תחת לו"ז צפוף, ובתוך כשעה מנחיתתו כבר נפגש עם הנשיא האיראני ראיסי. בהמשך נפגש עם ח'אמנהאי, לאחר מכן הנשיא הטורקי ארדואן – ואז השתתף בפסגה המשותפת לשלושתם.
עד כמה חשוב ביקורו של פוטין באיראן בימים אלה עשויה ללמד העובדה כי הוא בסך הכול המנהיג השני שנפגש מקרוב עם ח'אמנהאי, המנהיג העליון של איראן, מאז התפרץ נגיף הקורונה לפני שנתיים וחצי. חוץ ממנו, היחיד שזכה לכבוד המפוקפק הוא נשיא סוריה, בשאר אסד, שביקר בטהראן ממש לאחרונה. למעט שניהם, כל יתר המנהיגים שפגשו בח'אמנהאי, כולל ארדואן אתמול, נאלצו לראות אותו מרחוק ובעטיית מסכה בלבד.
אירוע חריג ביותר נרשם לפני תחילת פגישתו של פוטין עם ארדואן: הנשיא הרוסי המתין בחדר הפגישה לנשיא הטורקי, אולם ארדואן "ייבש" אותו במשך שניות ארוכות מול המצלמות. רק לאחר יותר מ-50 שניות של המתנה מתוחה, שבה נראה פוטין חסר מנוחה, הופיע ארדואן ולחץ את ידו של פוטין. בפגישה עצמה בין השניים שיבח ארדואן את פוטין ורוסיה על מה שהוא כינה כ"התקדמות של ממש" בשיחות לפתרון משבר התבואה באוקראינה.
פוטין הודה לארדואן על התיווך שארצו מעניקה לשיחות המשא ומתן בנושא התבואה והמלחמה באוקראינה, ואמר כי אומנם "לא נסגרו כל הפרטים בנוגע להסכם התבואה", אך הודיע כי בהחלט נרשמה התקדמות בתהליך. פוטין אמר כי יצוא התבואה מאוקראינה יתאפשר סופית ברגע שבמערב יסירו את הסנקציות שהטילו על יצוא התבואה מרוסיה.
במהלך פגישתו של פוטין עם נשיא איראן ראיסי, עלתה הדרישה של שתי המדינות לקדם מערכת כלכלית חדשה למימון עסקאות בתחום האנרגיה, ולבטל את התלות במטבע הדולר. שלוש המדינות חתמו על הסכמי שיתוף פעולה בתחומים רבים, בהיקף כולל של עשרות מיליארדי דולרים.
ארדואן הביע את רצונו לקדם את היקף הסחר בין איראן וטורקיה, והודיע גם על תחילתו של שיתוף פעולה ביטחוני ביניהן. סוגייה דרמטית אחרת, שככל הנראה עמדה בלב השיחות בין איראן ורוסיה, אך מטבע הדברים לא קיבלה פומבי כלל, היא הכוונה של איראן לספק לרוסיה מאות מל"טים מתקדמים עבור המלחמה באוקראינה. לצד הדברים הרבים שבהם דנו המנהיגים, נושא חשוב אחד נעדר לחלוטין מהשיחות: השיחות בין איראן למעצמות לחידוש הסכם הגרעין.
בארה"ב לא נותרו אדישים לפסגה המדינית הגדולה, בהשתתפותן של שתיים מהאויבות הגדולות ביותר שלה. "ביקורו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לאיראן מראה עד כמה מבודדת הפכה רוסיה להיות בעקבות המלחמה באוקראינה", אמר ג'ון קירבי מהמועצה לביטחון לאומי בארה"ב. במקביל, השליח האמריקני המיוחד לשיחות הגרעין עם איראן, רוב מאלי, אמר אמש בריאיון לרשת CNN כי "חלון ההזדמנויות לחזור להסכם הולך ונסגר". הוא התייחס גם לעסקת המל"טים המדוברת בין רוסיה ואיראן, והעריך כי אם אכן תצא לפועל – יוטלו על איראן סנקציות נוספות.