"חשש לנזק ביטחוני ומודיעיני עצום": שנה לנסיגת ארה"ב מאפגניסטן ועלייתו של ארגון הטאליבאן – דוח מודיעין חדש מצביע על מה שמסתמן כאחד המחדלים הגדולים ביותר שנגרמו בעקבות הנסיגה. על פי ההערכה, יותר מ-3,000 לוחמים מהצבא האפגני לשעבר, שאומנו על ידי צבא ארה"ב – נאלצו להימלט לאיראן, וכעת קיים חשש אמיתי לרבים מהסודות הצבאיים והביטחוניים בוושינגטון.
שנה לנסיגה, הוצג בוועדת החוץ בבית הנבחרים בארה"ב דוח מיוחד הסוקר את הסוגיה, ומצביע על כשל ביטחוני ומודיעיני חמור. מעבר לעובדה שרבים מהלוחמים, בהם גם לא מעט קצינים בכירים ולוחמי יחידות עילית מובחרות, חצו את הגבול לאיראן השכנה, קיים גם חשש כי רוסיה וסין יצליחו לגייס רבים מהם לשורותיהן וכך לדלות פרטים רבים על חלק מהסודות הגדולים של הצבא האמריקני.
"כוח האדם האיכותי הזה עשוי להיות מגויס מתוך רצון או כפייה ולעבוד עם אחת מכמה מדינות האויב הגדולות ביותר של ארה"ב, הפועלות באזור המרחב האפגני", נכתב בדוח. בין היתר צוין כי הפרשה מהווה "סיכון עצום לביטחון הלאומי", מכיוון שאותם לוחמים אפגנים "למדו והתאמנו על הטקטיקות, הטכניקות והשיטות הצבאיות והמודיעיניות של ארה"ב".
הדוח מותח ביקורת גדולה על האופן שבו ניהל ממשל ביידן את הנסיגה מאפגניסטן, לאחר נוכחות של יותר מ-20 שנה ברחבי המדינה. בין היתר נכתב כי למרות שיותר מ-130 אלף בני אדם הצליחו להימלט מאפגניסטן, בהם גם אזרחי ארה"ב וגם אפגנים רבים שפעלו בשיתוף פעולה עם ארה"ב והממשל הקודם, עדיין נותרו מאחור עשרות אלפי אפגנים נוספים – שעם עליית הטאליבאן התעוררה סכנה ממשית לחייהם. בין אותם אפגנים גם אלפי לוחמים לשעבר בצבא אפגניסטן – שזכו למיטב הנשק וההכשרה האמריקנית.
עוד עולה מהדוח כי למרות שנעשו מאמצים גדולים לחלץ ולמלט כמה שיותר אזרחים אפגנים במהלך הנסיגה, לא בוצע כל תיעדוף לכוחות הלוחמים, למרות שהיה ברור שהם מהווים "אתגר מודיעיני". כעת, גובר החשש כי אלפי הלוחמים שחצו את הגבולות לאיראן – מתוך מטרה ברורה לשמור על חייהם ולהימלט מאימת הטאליבאן שפוגע בכל מי שמזוהה עם המשטר הישן – יעבירו מידע רב לידי איראן ומשמרות המהפכה. ההערכה היא כי רבים מאותם לוחמים לשעבר ינצלו את המידע הרגיש שבידיהם, לצד תחושות זעם על ארה"ב ש"הפקירה" אותם, כדי להרוויח את מעמדם באיראן. לחילופין, קיימת גם ההערכה כי השלטונות באיראן פועלים להשגת המידע מהם בכוח ובכפייה, אם הם יסרבו לעשות זאת מרצון.
במשך שנים ארוכות אימנו הכוחות האמריקניים באפגניסטן את צבא אפגניסטן, בהשקעה של מיליארדי דולרים. הצבא זכה לנשק, ציוד וכלי רכב מהמתקדמים ביותר שביכולתה של ארה"ב לספק – כולל מסוקים וטילים מתקדמים. למרות שבסופו של דבר הנסיגה האמריקנית הייתה מהירה וחפוזה במיוחד, היא לא הגיעה בהפתעה – ובמשך חודשים ארוכים הייתה על השולחן ונעשו הכנות אליה. על רקע הדברים האלה, אחת ההערכות המובילות הייתה כי הצבא האפגני יהיה מספיק מאומן ומוכשר כדי להתמודד עם האיומים שיצוצו לאחר נסיגת האמריקנים, כולל עלייה אפשרית של הטאליבאן ודאעש.
למרות זאת, ההתפרקות של אפגניסטן הייתה מהירה – הרבה יותר משהופיע בכל הערכה מוקדמת. מרגע שהאמריקנים ביצעו את אחד הצעדים הראשונים ביותר של הנסיגה – עזיבת הבסיס האווירי בגראם – נרשמה השתלטות מהירה, דרמטית ומסיבית של הטאליבאן. אתמול ציינו בקאבול וברחבי העולם שנה בדיוק לכניסת אנשי הטאליבאן לבירה קאבול – ולמנוסתו של הנשיא לשעבר, אשרף גאני.
התופעה הזו, של עריקת גורמי ביטחון ומודיעין שהיו חשובים מאוד לאמריקנים – לידי מדינות אויב כמו איראן, אינה מתרחשת לראשונה באפגניסטן. בשנת 2011 נסוגו האמריקנים מעיראק, לאחר שפלשו אליה בשנת 2003. שנים לאחר מכן חשפו דוחות מודיעין כי רבים ממקורות המודיעין והביטחון של צבא ארה"ב במהלך שהותו בעיראק עד הנסיגה ב-2011 – נאלצו להחליף נאמנות והתחילו לעבוד ולשתף פעולה עם גורמים איראניים ופרו-איראניים, שבאופן מיידי נכנסו לעיראק לאחר הנסיגה. בשל כך, ולמרות שהאמריקנים חזרו לעיראק שלוש שנים מאוחר יותר כדי להתמודד עם האיום של ארגון דאעש – אבדו מקורות רבים, שחשפו מידע רגיש ויקר ערך לאנשי משמרות המהפכה שהגיעו לעיראק.