מלחמת הצללים והמאבק בין איראן וישראל נמשכים כל העת, ובשבועות האחרונים מתאוששים באיראן משורת תקריות ודיווחים על פגיעות ומקרי מוות מסתוריים שהיכו בכירים במשמרות המהפכה ורשויות הביטחון במדינה. על רקע הדברים האלה, מפרסם היום (שלישי) העיתון "פיננשייל טיימס" ציטוטים מפי פוליטיקאי איראני בכיר שמתאר בדבריו עד כמה חדרה ישראל, כך לטענתו, לעומק הצמרת השלטונית באיראן.
"התחושה היא שישראל הקימה בטהראן ארגון בהיקף עצום ומצליחה להוציא לפועל מבצעים רבים בקלות רבה", אמר הפוליטיקאי הרפורמיסט, שמטבע הדברים בחר להתראיין בעילום שם. הוא אמר גם כי "נראה שישראל מכוונת לפגוע בתדמית הביטחונית של איראן – במטרה לפגוע בתדמית של המשטר בעיני האזרחים האיראנים".
מאז 22 במאי, אז חוסל בלב טהראן חסן סיאד ח'ודאיארי, בכיר בכוח קודס של משמרות המהפכה, התרחשה סדרת אירועים שכללה מקרי מוות של עוד כמה קצינים בדרגות שונות במשמרות המהפכה, ופגיעה חשודה באמצעות מל"ט באתר הצבאי בפרצ'ין, לא רחוק מטהראן. בנוסף לכך בתקופה האחרונה התרחשה באיראן לפחות מתקפת סייבר אחת שהביאה להשבתת אחד ממפעלי הפלדה הגדולים ביותר באיראן, הקשור גם הוא למשמרות המהפכה.
בשבועות האחרונים התרחשו גם בישראל כמה מתקפות סייבר, בהיקף קטן יחסית, על ידי קבוצות האקרים המזוהות עם איראן. בין היתר נפגעו אתרי משרד הבריאות, נת"ע, עיריית תל אביב ואתרי של חברות תעופה שונות. על רקע זה אומרים כעת בכירים באיראן כי אין לטהראן כל אינטרס להסלים את העימות מול ישראל ולהביא לעימות ישיר בין המדינות.
"המדיניות של איראן נותרה להמשיך לעבוד צמוד עם הכוחות השותפים באזור (למשל חיזבאללה, א"ר), אך אין כל עניין לבצע תקיפות בישראל אם ישראל לא תתקוף בלבנון", אומר לפיננשייל טיימס גורם שהוגדר כ"מקורב למשטר האיראני". הדברים מגיעים על רקע הסלמת המתיחות עם חיזבאללה לאחר שצה"ל יירט שלושה מל"טים ששוגרו לעבר אסדת הגז כריש ועל רקע הדרישה בלבנון להעביר לידיה את מנהרת הרכבת הצפונית באזור ראש הנקרה. ההצהרות האיראניות על רצון להימנע מהסלמה עם ישראל מגיע דווקא לאחר הצהרות איראניות רשמיות על רצון לנקום בישראל על חיסולו של ח'ודאיארי, ועל חשדה של איראן כי ישראל אחראית למותם של שני מדענים איראנים בכירים.
בתקופה האחרונה נשמעים קולות שונים מאיראן האומרים כי האירועים וההתקפות האחרונים, שלפחות חלקם מיוחסים לישראל, הביאו לפגיעה של ממש בביטחון ובתדמית של המשטר בעיני עצמו ובעיני רבים מהאזרחים. על פי מרבית ההערכות, אותה תחושת פגיעה בביטחון ובתדמית הייתה מהגורמים העיקריים שהביאו להחלטה להעביר מתפקידו את ראש ארגון המודיעין הקודם במשמרות המהפכה, חוסין טא'אב. לצד זאת, טא'אב הוזז מתפקידו – לתפקיד יועץ למפקד משמרות המהפכה, על רקע מה שנתפס ככישלון להגן על גורמים שונים באיראן מפני פגיעות זרות וכן בשל הכישלון להוציא לפועל פיגועים איראניים נגד מטרות ישראליות בטורקיה לפני כמה שבועות.
על רקע זה, אמר לאחרונה מפקד משמרות המהפכה חוסין סלאמי בטקס חילופי ראשי ארגוני המודיעין של משמרות המהפכה, לאחר מינויו של מוחמד כזאמי, כי "האויב מתכוון לקחת את הביטחון האישי שלנו ולרוקן אותנו מפנים". באותו נאום אמר סלאמי כי "זהו הדבר המסוכן ביותר והסוג הבזוי ביותר של אגרסיביות. אנו קוראים לכולם לסייע בסיכול האשליה הזאת".
התפתחות מדינית וגרעינית
דווקא אחרי התקופה האחרונה, הלא פשוטה בלשון המעטה עבור המשטר האיראני, הגיעו בימים האחרונים כמה התבטאויות חריגות בכל הקשור לפרויקט הגרעין האיראני. ביום ראשון אמר כמאל ח'ראזי, אחד מיועציו הבכירים של המנהיג העליון באיראן עלי ח'אמנהאי, כי "טכנית, איראן מסוגלת לפתח פצצה גרעינית", אך הבהיר כי אין כל החלטה לעשות זאת. באותו ערב אמר יועץ בכיר אחר של ח'אמנהאי, מוחמד ג'וואד לאריג'אני, כי "אנחנו לא יכולים לפתח פצצה גרעינית בשל הפתווא של המנהיג העליון בנושא", אך אמר כי אם איראן תרצה לעשות זאת "איש לא יוכל לעצור אותה".
הדברים, שמעידים מפורשות מפי בכירים במשטר האיראני כי איראן הפכה למדינת סף גרעינית וכי בכיריה מכירים באפשרות שפרויקט הגרעין ישמש למטרות צבאיות, מגיעים לאחר ביקורו בשבוע שעבר של הנשיא האמריקני ביידן בישראל ובסעודיה. במהלך ביקורו בישראל חתם ביידן יחד עם ראש הממשלה לפיד על הצהרת ירושלים, שבה התחייב כי לא ייתן לאיראן להשיג נשק גרעיני. דברים דומים השמיע גם במהלך הפסגה המדינית שהשתתף בה. על רקע הדברים האלה אמר אתמול דובר משרד החוץ האיראני נאסר כנעאני: "ביידן אומר שלא ייתן לאיראן להשיג נשק גרעיני – נשק שמעולם לא ביקשנו להשיג".
בתוך כך, נשיא רוסיה פוטין ונשיא טורקיה ארדואן נפגשים היום בטהראן עם ראיסי וח'אמנהאי. הפסגה החריגה מהווה לא פחות מהצהרת כוונות אזורית ברורה, אך באיראן כבר מיהרו להכריז הבוקר כי היא אינה מגיעה כתגובה על הפסגה המדינית בג'דה שבה השתתף ביידן בסעודיה.
ביקורו של פוטין באיראן מגיע על רקע ההערכות בארה"ב כי איראן נערכת לספק לרוסיה מאות מל"טים מתקדמים לשימוש במלחמה באוקראינה, על רקע הפגיעה הקשה ממנה סובל צבא רוסיה בשדה הקרב. היום רמז מפקד בכיר בצבא האיראני על אפשרות לקיום עסקת העברת המל"טים, ואמר כי טהראן מוכנה לייצא ציוד צבאי ונשק.