דרמה במקסיקו: הצי המקומי לכד בסוף השבוע את ברון הסמים קפאל קארו קינטרו – שדורג כאחד מעשרת המבוקשים הבכירים ביותר בארה"ב, הורשע כבר לפני קרוב ל-40 שנה בסחר בסמים וחיסול סוכן אמריקני בכיר. למרות ההצלחה, המעצר גבה מחיר כבד: מסוק צבאי התרסק ו-14 חיילים נהרגו.
חיילי הנחתים המקסיקנים לכדו את קינטרו בעיירה סן סימון שבמחוז סינלואה. מי שסייע ללכוד את אחד מברוני הסמים המפורסמים בעולם הוא כלב הגישוש מקס, בן 6, שהצליח לאתר אותו בעודו מתחבא בתוך שיח, כך נכתב בהודעת חיל הים המקסיקני. המעצר הגיע לאחר לחץ ממושך מצד הממשל האמריקני ועל רקע פגישה שערך לאחרונה הנשיא ביידן עם נשיא מקסיקו אנדרס מנואל לופס אוברדור.
קארו קינטרו הפך לדמות בולטת בעולם הסמים לאחר שלקח חלק בייסוד והקמת קרטל גוודלאחרה, אחד מארגוני סחר הסמים הגדולים והחזקים ביותר באמריקה הלטינית בשנות ה-80. במשך תקופה ארוכה היה ברשימת עשרת היעדים הבכירים של ה-FBI, ועל ראשו נקצב פרס אדיר של 20 מיליון דולרים – הגבוה ביותר שנקצב על ראשו של סוחר סמים. בארה"ב בירכו על המעצר והודיעו כי יפעלו לקדם את הסגרתו בהקדם.
במקסיקו לא סיפקו הרבה פרטים על מבצע המעצר, אך דווח כי סוכני ה-DEA (רשות אכיפת הסמים האמריקנית) פעלו במקסיקו וסייעו לרשויות המקומיות לאתר ולעצור אותו. מנהלת הרשות, אן מילגרם, אמרה לאנשיה: "הנשים והגברים ב-DEA עבדו ללא לאות במשך יותר מ-30 שנה כדי להביא את קארו קינטרו לדין. המעצר הוא תוצאה של דם, יזע ודמעות במשך שנים. ללא עבודתכם, קינטרו לא היה מגיע לעמוד בפני דין צדק".
המעצר החשוב הגיע במחיר כבד, עם התרסקותו של מסוק בלאק הוק שנשא 14 חיילים שהשתתפו במבצע. נשיא מקסיקו אוברדור כתב בטוויטר כי חיל הים יחקור מה גרם להתרסקות בעיר לוס מוצ'יס שבסינלואה. במקסיקו מתאבלים על 14 הנחתים שנהרגו, ומתפללים להחלמתו של אחד שנותר בחיים ונפצע קשה. על פי הפרסום, ההרוגים הם לוחמים שגיבו את הצוות שעצר את קינטרו.
תא הכלא אינו זר לקינטרו, שישב כבר 28 שנים בגין חלקו ברצח אכזרי ועינויים של סוכן ה-DEA לשעבר, אנריקה "קיקי" קמרנה בשנת 1984, לאחר שחדר לקרטל שהוביל. האירוע נחשב לאחד ממעשי הרצח הידועים ביותר לשמצה במסגרת מלחמות הסמים העקובות מדם במקסיקו בשנים האחרונות. האירוע הונצח והוסרט ב"נרקוס", סדרת הדגל של נטפליקס משנת 2018. הרצח נחשב כאירוע שהוביל לשפל של 50 שנה בשיתוף הפעולה של ארה"ב ומקסיקו במלחמה בסמים.
בעבר הכחיש קינטרו את מעורבותו ברצח של קמארנה, ובשנת 2013 שוחרר בשל סעיף טכני על ידי שופט מקסיקני. בתוך זמן קצר הוא ירד במהירות למחתרת וחזר לפעול בקרטל סינלואה. האמריקנים, שזיהו אותו מיד כמי שפועל להחדיר ולהבריח כמויות עצומות של סמים לתחומם, הציבו את הפרס הגדול על ראשו. בשנה שעברה הפסיד בערעור על ההחלטה להסגירו לארצות הברית, וכעת מצפים בוושינגטון כי יוסגר בהקדם האפשרי.
במקסיקו אומרים היום:"זו כנראה אחת התפיסות החשובות ביותר בעשור האחרון ברמת החשיבות של ה-DEA". מייק גרלנד, התובע הכללי של ארה"ב, אמר: "אין מחסה למי שחוטף, מענה ורוצח את אנשי רשויות אכיפת החוק האמריקנים. אנו אסירי תודה לרשויות המקסיקניות על לכידתו ומעצרו של רפאל קארו קינטרו".
עד להסגרתו יוחזק קינטרו בכלא אלטיפלאנו, הזכור שלא לטובה בעיקר בעקבות בריחתו ממנו של ברון סמים אחר, חואקין "אל צ'אפו" גוזמן", חברו לקרטל סינלואה של קינטרו, בשנת 2015. גורמים שונים אמרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי קינטרו, בן 69 היום, כבר לא נחשב לשחקן מרכזי בעולם הסחר הבין-לאומי בסמים, אבל ההשפעה הסמלית של לכידתו היא אדירה. במקסיקו מציינים את המעצר כתוצאה של שיתוף פעולה מוצלח עם הרשויות בארה"ב, למרות שורת עימותים וחילוקי דעות בנושאי ביטחון והגירה.
בשנים האחרונות היה חוסר הנכונות של ממשלת מקסיקו להסגיר את קינטרו לארה"ב למקור מתיחות גדול עם ארה"ב. בכיר ב-DEA אמר כי הוא מקווה שהמעצר וההסגרה הצפויה עשויים לסמל עידן חדש במלחמתן של שתי המדינות בסחר בסמים.