יותר מ-11 שנים לאחר פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה – ממשיכים להיחשף ממדי ומעשי הזוועה של משטר אסד נגד אזרחיו. תחקיר חדש, בליווי עדויות ממקור ראשון, חושף את חדרי המלח המיוחדים שהפעילו אנשי משטר אסד – במטרה להתמודד עם ריבוי האסירים שמתו במהלך כליאתם, כתוצאה מההתעלות, העינויים, הרעב והמחלות בעקבות התנאים הקשים שבהם היו נתונים.
שני אסירים לשעבר של משטר אסד, שהיו כלואים במתקן המעצר הידוע לשמצה סדנאיה בצפון דמשק, חשפו את הפרטים שדווחו בסוכנות הידיעות AFP. השניים סיפרו עדות דומה, שנעצרו, הוכו ואיבדו את הכרתם – ואז התעוררו בתא מעצר חשוך ואפלולי. בשני המקרים הם חושפים כי מיד לאחר שחזרו להכרה גילו שרגליהם וגופם שקועים בתוך ערמה של מה שהתברר בתוך זמן קצר כמלח.
שני האסירים לשעבר, שהצליחו להישאר בחיים ולשרוד את המעצר תחת משטר אסד, סיפרו שלאחר שהתעוררו וניסו לזוז בתא המעצר – דרכו על גופות שהיו בסמיכות אליהם. כך הם הבינו מיד – מדובר באסירים כמותם, שלא הצליחו לשרוד את תנאי המעצר והאלימות הקשים שהופעלו נגדם.
הימצאותם של חדרי המלח בבתי הכלא הסוריים עשויה ללמד על מידת השכיחות של מקרי המוות של האסירים של משטר אסד. על פי ההערכה, יותר מ-100 אלף בני אדם מצאו את מותם בכלא ובמתקני המעצר של כוחות הביטחון הסוריים לאורך כל 11 שנות המלחמה. העיקרון של אותם חדרים נועד להאריך את משך זמן הרקבת הגופה – וכך למנוע הפצת מחלות.
על פי עדויות האסירים, אותם חדרי מלח היו בגודל של שישה על שמונה מטרים. אחד מהאסירים שהשתתפו בתחקיר סיפר כי כשזה סוף סוף לצאת מאותו חדר – הוא הבחין ב"ערמה של גופות" סמוך לדלת היציאה. על פי ההערכה, משטר אסד הפעיל לפחות שני חדרים מהסוג הזה.
"חדרי המלח נועדו לשמר את הגופות ולהכיל את הסירחון – ובדרך הזו לשמור בצורה הטובה ביותר על השומרים וצוות בתי הכלא מאפשרות של זיהומים", מסבירים גורמים שהשתתפו בתחקיר. "המלח מסייע בייבוש הנוזלים שבגופה – ובאופן הזה מביא לעיכוב תהליך הרקבת והתפרקות הגופה. גופה שנשמרת במלח עשויה להישמר טוב יותר אפילו מאשר בחדר קירור – אולם זה ככל הנראה יביא לפגיעה חיצונית".