התמונה של איידן בן השנתיים הופצה בשעות שאחרי הירי בהיילנד פארק, במטרה לאחד אותו עם משפחתו. יממה לאחר מכן התברר ששני הוריו – אירינה וקווין מקארת'י - נהרגו. בזמן הירי ולאחר שנהרגו הוריו, איידן נותר לבדו ברחוב: אישה שהייתה בסביבה זיהתה את הפעוט שבמצוקה, והצליחה לקחת אותו ולהתחבא איתו במסעדה סמוכה.

איידן הפך בשבוע הזה לפנים של מה שהפך מזמן למגפה קשה וטרגית בארה"ב.  בעשור האחרון התרחשו בארה"ב 218 מקרי ירי שהוגדרו כ"ירי המוני קטלני" וגבו את חייהם של 1,266 בני אדם. רבים מהם ילדים.

 

הבולשת הפדרלית בארה"ב (ה-FBI) מגדירה אירוע ירי כ"המוני" אם נהרגו בו 4 בני אדם או יותר, מלבד היורה. אך האירועים הללו הם רק קצה הקרחון המדמם – בפועל יש הרבה יותר הרוגים כתוצאה מירי בארה"ב מידי שנה. בסוף השבוע שבו התרחש אירוע הירי בהיילנד פארק – נורו בניו יורק בלבד 63 בני אדם. זה לא היה בכותרות, לא מדובר בירי המוני, ועדיין - 63 בני אדם נורו בסוף שבוע אחד בעיר אחת. וזה בסוף הסיפור, לא סתם מכנים את זה בארצות הברית "מגפת הנשק", וזה כבר הגיע לממדים חדשים.

 

באתר Gun violence archive שעוקב אחרי אלימות בנשק בארה"ב הרחיבו את הגדרת ה-FBI: הם הגדירו מקרה ירי המוני כאירוע שבו היו לפחות 4 נפגעים, לא בהכרח הרוגים. הם מצאו כי מאז תחילת שנת 2022 התרחשו 322 מקרי ירי שבהם נהרגו 336 בני אדם. הנתונים הללו לא כוללים ירי בשוגג, פליטות כדור, אלימות במשפחה, ירי על רקע פלילי, ריבים בין כנופיות והתאבדות.

אירוע הירי בהיילנד פארק (צילום: רויטרס)
עוד מקרה ירי מטלטל את ארה"ב | צילום: רויטרס

בשנת 2020 מוות מירי מנשק חם הייתה סיבת המוות המובילה בקרב צעירים וילדים מגיל לידה ועד 21 בארצות הברית. לפני תאונות הדרכים, מחלות ומוות ממנת יתר. כמובן שרוב הילדים לא נהרגו מתוצאה של מקרה מירי המוני בבית הספר או במקום ציבורי, ועדיין לכל המקרים האלו יש מכנה משותף: גישה קלה לנשק.

אירוע ירי בהיילנד פארק, אילינוי (צילום: AP)
גורם המוות מספר 1 של ילדים ונערים: ירי המוני | צילום: AP

רוברט קרימו שביצע את הירי בהיילנד פארק השבוע תכנן אותו במשך שבועות. הוא הגיע לבוש בבגדי נשים וירה 70 פעמים לפני שנמלט לבית אימו. מתברר שכבר לפני 3 שנים הוחרמו ממנו סכינים וגרזן אחרי שדווח כי הוא מאיים בביצוע מעשה אלים, ובעבר גם ניסה להתאבד. למרות כל זאת נמצאו אצלו לפחות 5 כלי נשק שהוא רכש באופן חוקי.

רוברט קרימו, מבצע הטבח באילינוי, לבוש כאישה (צילום: רויטרס)
רוברט קרימו, מבצע הטבח באילינוי, לבוש כאישה | צילום: רויטרס
רוברט "בובי" קרימו השלישי (צילום: Highland Park Police Department)
עבר מפוקפק - וכלי נשק רבים. רוברט קרימו | צילום: Highland Park Police Department

בשבועות האחרונים, בעקבות מסע הירי ביובלדי טקסס לפני כחודש שבו נהרגו 19 תלמידים ושתי מורות בבי"ס יסודי, הסכימו המחוקקים להעביר לראשונה זה 30 שנה רפורמה בחוקי הנשק, אבל יש המבקרים את החקיקה בטענה שלא טיפלו בבעיות המהותיות. 

אירוע הירי בהיילנד פארק (צילום: רויטרס)
"המגפה השקטה" ממשיכה להתפשט | צילום: רויטרס
אירוע הירי בהיילנד פארק (צילום: רויטרס)
זירת אירוע הירי בהיילנד פארק | צילום: רויטרס

מדובר בדיון שנמצא בלב המחלוקת בין דמוקרטים לבין רפובליקנים בארה"ב. הזכות לשאת נשק נחשבת לזכות יסוד המעוגנת בחוקה האמריקאית והשמרנים בארה"ב מסרבים להגביל אותה אפילו במעט. השבוע, בדיון שנגע לרפורמה, אמרה חברת בית הנבחרים דבי לסקו: "יש לי חמישה נכדים, הייתי עושה כל דבר על מנת להגן עליהם, כולל, כמוצא אחרון, לירות בהם על מנת להגן עליהם. הדמוקרטים רוצים לקחת את הזכות שלי להגן על הנכדים שלי."

אירוע ירי בהיילנד פארק, אילינוי (צילום: AP)
למרות הרפורמה האחרונה - הפרצות בחוקי הנשק גדולות | צילום: AP

 

על-פי הרפורמה כסף יוקצה לטיפול נפשי, מדינות יעודדו להעביר חוקים שימנעו מלמכור נשק למי שיש לגביו "דגלים אדומים" ועוד תקציב יופנה לביטחון בבתי ספר. יחד עם זאת לא הועלה הגיל בו ניתן לרכוש נשק חצי אוטומטי ולא הועמקו באופן משמעותי בדיקות הרקע הנדרשות על מנת לרכוש נשק.

כך נוצר מצב שבו בחלק ממדינות ארצות הברית קיימים חוקי נשק נוקשים, ובמדינות אחרות כל מה שצריך הוא רישיון נהיגה וניתן לקנות נשק כמעט באותה קלות כמו לחם. כשאין באמת גבולות בין המדינות בארה"ב הנשק בקלות זולג ממקום למקום ולכן גם למדיניות נשק קשוחה, אם היא לא בכל ארה"ב,  אין כל כך משמעות - כי תמיד ניתן להשיג אותו במקום אחר.