אחת המעצמות הגרעיניות עומדת בפני הסלמה חריפה במשבר הפוליטי המתמשך בה, וקיים חשש אמיתי מפני התפרצות אלימות באופן שיאיים עוד יותר על השלטון הרעוע בה. במשך 75 שנים מאז שהוקמה, מתמודדת פקיסטן עם מתיחות וחוסר שקט פוליטיים, אולם נדמה כי השבוע נחצה גבול נוסף שעשוי לזעזע את המדינה. רשויות החוק באיסלאמבאד פרסמו ביום ראשון בערב הודעה וקבעו כי אימראן ח'אן, ראש הממשלה לשעבר, מואשם בהפרת חוקי הטרור.

ח'אן הנערץ, בעברו כוכב קריקט פופולרי בנבחרת פקיסטן, הודח מתפקידו בחודש אפריל בהצבעת אי-אמון בפרלמנט הפקיסטני. למרות זאת, ניכר כי מאז הוא רק הולך ומחזק את כוחו, מקיים עצרות פוליטיות בהשתתפות עשרות אלפי בני אדם, וזוכה לחשיפה מסחררת ברשתות החברתיות. גורמים שונים בפקיסטן מעריכים: מבחינה פוליטית, הוא רק הרוויח מההדחה שלו.

אימראן ח'אן, ראש הממשלה לשעבר של פקיסטן (צילום: reuters)
אימראן ח'אן, ראש הממשלה לשעבר של פקיסטן | צילום: reuters

כך לדוגמה, להמחשת התחזקות העוצמה הפוליטית של ח'אן מאז שהודח באפריל – בחודש יולי זכתה מפלגתו בניצחון סוחף בבחירות המקומיות שנערכו בפאנג'ב, המחוז הגדול ביותר בפקיסטן. תוצאות מרשימות נוספות רשמה המפלגה בקראצ'י, מחוז גדול נוסף, הנחשב למרכז הכלכלי של פקיסטן. "אימראן ח'אן בפירוש הרבה יותר חזק כעת מבתקופה שבה הוא הודח", אומר לניו יורק טיימס עאדל נג'אם, מומחה לפוליטיקה פקיסטנית מאוניברסיטת בוסטון.

ח'אן עדיין לא נעצר, אך המשטרה הודיעה רשמית על פתיחת החקירה בעניינו. בפקיסטן וברחבי האזור כולו מביעים דאגה של ממש מאפשרות שכוחות הביטחון יעצרו אותו, ומעריכים כי המוני תומכיו המשולהבים יפרצו בגלי אלימות אדירים בתגובה לכך.

עצרת תמיכה המונית באימראן ח'אן, פקיסטן (צילום: reuters)
עצרת תמיכה המונית באימראן ח'אן, פקיסטן | צילום: reuters
עצרת תמיכה באימראן ח'אן, פקיסטן (צילום: reuters)
עצרת תמיכה באימראן ח'אן, פקיסטן | צילום: reuters

תחילת החקירה נגד ח'אן החלה עם מעצרו של שהאבאז גיל, אחד מבכירי יועציו לפני כשבועיים, והתחזקות השמועות בקרב חברי מפלגתו של ח'אן כי גיל חווה יחס משפיל ואלים במהלך מעצרו. במהלך עצרת תמיכה שקיים בנוכחות משתתפים רבים בסוף השבוע, תקף ח'אן את קצין המשטרה הבכיר שעצר את גיל, ואיים בפגיעה עליו וכך גם על השופט שאישר את המעצר. "לא נחסוך מכם דבר", אמר, ודרש לפתוח בחקירה נגדם. בהודעת המשטרה נטען כי ח'אן ואנשיו פעלו בניגוד לחוקי הטרור במדינה ואיימו לחתור ולפגוע במשטרה ובמערכת המשפט – שני מוסדות קריטיים בחשיבותם.

כעת, רבים מתומכיו של ח'אן בטוחים כי יש קשר הדוק בין החקירה שנפתחה בעניינו לבין מצבו הפוליטי, וחוששים כי מדובר במהלך מתוזמן נגדו. אם לאחר הדחתו בהצבעת אי-אמון החלו להתפרסם תיאוריות קונספירטיביות שונות על סיכול ממוקד נדשו, כעת ניכר שאותן קונספירציות רק הולכות ומתחזקות. מצידו של ח'אן ומקורביו, באופן לא מפתיע, מתקבל הרושם שאותן תיאוריות, שמועות וטענות זוכות לתמיכה רבה – שמחזקות את הטינה שרוחשים תומכיו למערכת הדמוקרטית במדינה.

 

 

גם החלטתה האחרונה של רשות השידור המרכזית בפקיסטן מעניקה רוח גבית לחששות של תומכי ח'אן מפני התנכלות אליו מצד השלטונות. לאחר פרסום החקירה נגדו – אסר רגולטור הטלוויזיה והחדשות באיסלאמבאד להמשיך לשדר את עצרות התמיכה בח'אן בשידור ישיר. כמה עיתונאים האוהדים את ח'אן אף טוענים כי קיבלו הנחייה מפורשת שאף לוותה באיומים – לצמצם את הסיקור סביבו.

עצרת תמיכה באימראן ח'אן, פקיסטן (צילום: reuters)
צילום: reuters
אלימות משטרתית בהפגנת תמיכה באימראן ח'אן, פקיסטן (צילום: reuters)
אלימות משטרתית בהפגנת תמיכה באימראן ח'אן, פקיסטן | צילום: reuters

כאמור, אלימות וחוסר יציבות פוליטיים אינם נחשבים לסיטואציה זרה וחריגה בפקיסטן. ואולם, ניכר כי העימות הזה נושא עימו מתח חריג ונפיץ, המלווה באלמנט שנעדר ממרבית המתיחויות הפוליטיות בהיסטוריה הפקיסטנית: הרשתות החברתיות. על רקע הדברים האלה קיים חשש מהידרדרות מהירה ואדירה במפלס האלימות במדינה המוסלמית, בעלת אוכלוסייה של יותר מ-200 מיליון תושבים. באופן מסורתי, הצבא נחשב לגורם החזק ביותר באיסלאמבאד, וככזה שמצליח לבלום ולמתן מתיחויות פוליטיות – וכעת נראה שצפויה לו משימה מורכבת ומסוכנת במיוחד.