במקביל לדיווחים על התקדמות בשיחות הגרעין, וההערכה כי ההסכם החדש ייחתם בתוך זמן קצר – גם מדינות המפרץ מחדשות בתקופה האחרונה את יחסיהן עם איראן. לאורך שנים נחשבה הרפובליקה האיסלאמית לאחת המדינות המנודות באזור בפרט בכלל, אולם האירועים האחרונים עשויים להעיד כי היא מתקדמת בנתיב החזרה שלה לחיק מדינות העולם. לאחר נתק של כמה שנים, הצטרפה איחוד האמירויות לכוויית והודיעה על החזרת השגריר לטהראן.
משרד החוץ של איחוד האמירויות הודיע שלשום (ראשון) רשמית על החזרת השגריר לטהראן – לאחר יותר משש שנים שבהן לא היה שגריר אמירותי באיראן. בהודעה הרשמית שפורסמה דווח כי איחוד האמירויות "פועלת לחזק את היחסים עם איראן כדי לקדם את האינטרסים המשותפים של שתי המדינות והאזור כולו".
בינואר 2016 קטעה איחוד האמירויות את יחסיה המדיניים עם טהראן, בעקבות ההסלמה ביחסים של הרפובליקה האיסלאמית עם ערב הסעודית. הצעד הגיע בין היתר על רקע הפריצה של המפגינים האיראנים לקונסוליה הסעודית במשהד – לאחר שסעודיה הוציאה להורג את השיח' השיעי נימר א-נימר, שביקר בחריפות את המשטר הסעודי והביע תמיכה במשטר האיראני.
איחוד האמירויות אינה המפרצית הראשונה שמנרמלת מחדש את יחסיה עם איראן. בשבוע שעבר הודיע גם משרד החוץ של כווית על החזרת השגריר לטהראן, לאחר שגם היא קטעה את יחסיה עם טהראן בתחילת שנת 2016.
הצעדים הדרמטיים של כווית ואיחוד האמירויות אינם מגיעים בחלל ריק, ומקבלים השראה מחידוש המגעים הדיפלומטיים בין איראן והמדינה הבכירה במפרץ – ערב הסעודית. לאורך השנה האחרונה מנהלות טהראן וריאד מגעים מדיניים הדוקים, תחילה באופן חשאי אולם כעת כבר כעובדה מוגמרת -במטרה להביא לחידוש היחסים ביניהן.
עד עתה נערכו לא פחות מחמישה סבבי שיחות בדרגים מדיניים שונים, ולאחרונה אמר שר החוץ האיראני חוסין אמיר עבדאללהיאן כי הוא צפוי להיפגש בקרוב עם מקבילו הסעודי, פייסל בן פרחאן. שתי המדינות הביעו את נכונותן ורצונן להביא להחזרה הדדית של השגרירים.
חזרתן של מדינות המפרץ לחיקה של איראן, שבמשך שנים הוחרמה על ידי מדינות רבות – מגיעה במקביל למאמצים הנרחבים לחתימה מחודשת על הסכם הגרעין. הבוקר הבהיר נאסר כנעאני, דובר משרד החוץ האיראני, כי איראן עדיין ממתינה לתגובתה של ארה"ב לנוסח הדברים השיבה טהראן להצעת האיחוד האירופי – לאחר השלמת השיחות בין איראן והמעצמות בווינה.
במקביל, מקורות בארה"ב מעריכים הבוקר כי וושינגטון כבר קיבלה את החלטתה בנושא, אך כעת מקדישה את הזמן להתייעצויות מול המעצמות באיחוד האירופי וישראל. שר הביטחון בני גנץ אמר הבוקר כי הוא "מוטרד מהסכם הגרעין המתגבש". בריאיון ל-103FM אמר שר הביטחון כי "יש בו הרבה חורים הן בתחום ההעשרה הן בתחום הפיתוח, הן בתחום ייצור הנשק, הן בתחום המוביליות, הן בסד הזמנים והן בכמות המשאבים הגדולה שתיכנס לאיראן. לכן אנחנו נגד ההסכם".