מקור באיחוד האירופי טען אמש (שני) כי איראן השיבה על "הטיוטה הסופית" של האיחוד להצלת הסכם הגרעין משנת 2015. מוחמד מהרנדי, יועץ המשלחת האיראנית לשיחות, אמר לרשת אל-ג'זירה: "אנו לא רחוקים מחזרה להסכם. כל הנושאים החריגים נפתרו", וההערכה שהתשובה האיראנית לטיוטה, עסקה ככל הנראה בסוגיות הקשורות לסנקציות על איראן.
בין השאר דווח כי איראן הציפה מחדש את הדרישה לקבל ביטחונות וערבויות מהמערב כדי למנוע נסיגה נוספת מן ההסכם בעתיד. סוכנות הידיעות האיראנית החצי-רשמית איסנא הודיעה אתמול כי באיראן מצפים לקבל תשובה על תגובתם לטיוטה בתוך יומיים.
התשובה האיראנית הגיעה לאחר ששר החוץ של איראן, חוסין אמיר עבדאללהיאן, קרא מוקדם יותר אתמול לארה"ב "לגלות גמישות" כדי לפתור "שלוש בעיות שנותרו בהסכם", וזאת כאשר לא דחה וגם לא קיבל באופן סופי את ההצעה. "אמרנו להם שצריך לכבד את הקווים האדומים שלנו..." אמר שר החוץ של איראן. "הפגנו מספיק גמישות... אנחנו לא רוצים להגיע לעסקה שאחרי 40 יום, חודשיים או שלושה חודשים, לא ניתן לממש בשטח".
לאחר תקופה ארוכה שבה נדמה היה כי באיראן לא מביעים כל נכונות של ממש לחזור להסכם, פורסם אתמול בעיתון "כיהאן", הנחשב לאחד מכלי התקשורת הקיצוניים בטהראן ומתנגד חריף של הסכם הגרעין, כי "מנהלי המו"מ האיראנים עמדו במהלך השיחות על העקרונות המרכזיים של הרפובליקה האיסלאמית, הגנו על האינטרסים של איראן והציגו את ההבדלים בן "ההסכם החזק החדש" ל"הסכם החלש הישן". המשמעות המיידית של הדברים היא כי גם גורמים הנחשבים למתנגדים ומבקרים חריפים של ההסכם נערכים לאפשרות של חזרה אליו.
לאחר 16 חודשים של שיחות בווינה וחילופי דברים עקיפים בין ארה"ב לאיראן בתיווך של האיחוד האירופי ואפילו קטר, נציג מדיניות החוץ באיחוד, ג'וזפ בורל, הניח בשבוע שעבר הצעה "סופית בהחלט", והבהיר כי "כל הגבולות נמתחו לקצה". באיחוד האירופי הודיעו כי הם מצפים לתשובה מהירה, ובסוף השבוע הציבו לאיראן אולטימטום להגיב בתשובה של "כן" או "לא" עד אתמול. בעוד שוושינגטון אמרה מיד כי היא מוכנה לחתום במהירות על הסכם דומה לזה של שנחתם 2015, על בסיס הצעות האיחוד האירופי, כחלק מהמשא ומתן אמרו האיראניים כי לטהראן יש "השקפות ושיקולים נוספים" וכי אלה יועברו לאיחוד האירופי בהמשך.
על אף הדיווחים על ההערכות, בורל לא סיפק פרטים על התגובה של איראן להצעה. ארה"ב אמרה כי ניתן יהיה להחיות את ההסכם רק אם איראן תוריד נושאים "זרים", וזאת כחלק מהתייחסות לכאורה לדרישותיה של טהראן לסגור חקירה של הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית לגבי שרידי אורניום חשודים שנמצאו במתקני גרעין בלתי מוכרזים באיראן. עניין זר נוסף שביקשו האמריקנים מהאיראנים להוריד מסדר היום הוא הורדת משמרות המהפכה שלה מרשימת הטרור של ארה"ב - סוגיה שעל פי הדיווחים אכן ירדה מהפרק בשלב זה של השיחות.
דיפלומטים וגורמים רשמיים אמרו לרויטרס כי בין אם טהראן וושינגטון יקבלו את ההצעה ה'סופית' של האיחוד האירופי ובין אם לאו, סביר להניח ששתיהן לא יכריזו על "מות ההסכם", וזאת מכיוון שהשארתו בחיים משרתת את האינטרסים של שני הצדדים. על רקע הדברים אמר שר החוץ האיראני כי "הימים הקרובים מאוד חשובים", וכי "זה לא יהיה סוף העולם אם הם (האמריקנים) לא יפגינו גמישות... אז נזדקק למאמצים נוספים ולשיחות... כדי לפתור את הבעיות שנותרו".
על פי הדיווח ברויטרס, כישלון במשא ומתן על הגרעין עלול להוביל לסיכון של מלחמה אזורית חדשה. כך נטען, כי "אם הדיפלומטיה תיכשל או לא תוביל למניעת איראן גרעינית, ישראל עלולה לאיים בפעולה צבאית נגד איראן". איראן, שמכחישה את השאיפה להשגת נשק גרעיני, כך על פי הדיווח, הזהירה מ"תגובה מוחצת" לכל מתקפה ישראלית. שר החוץ האיראני טען כי כמו וושינגטון, גם "לאיראן יש תוכנית ב' אם השיחות ייכשלו'.
הדיווחים על כך שהנושאים החריגים בשיחות המשא ומתן נפתרו, מגיעים גם על רקע ניסיון ההתנקשות בסופר סלמאן רושדי. לצד תחושת סיפוק של איראנים רבים והממשל במדינה, היה גם מי שדאג שזה יביא לבידוד איראן עוד יותר, ואף לפגיעה במשא ומתן בהסכם הגרעין. הדיפלומט האיראני לשעבר משאלה ספצדה, הביע את מורת רוחו על ניסיון ההתנקשות בשבוע שעבר: "זה יהפוך את איראן למבודדת יותר", הזהיר, ורמז להשלכות שעשויות להיות על שיחות הסכם הגרעין בווינה.
בחודש שעבר דיווחנו כי גורמים בכירים באיראן, כולל יועצים ומקורבים למנהיג העליון ח'אמנאי, אמרו כי "איראן מסוגלת לייצר פצצה גרעינית". לפי הדברים השונים, לטהראן יש את היכולת הטכנית לייצר פצצה גרעינית, ובנוסף, על אף שיחות הגרעין, איראן לא תנהל מו"מ על תוכנית הטילים שלה. אחד היועצים אף איים על ישראל בתקיפה, "אם המתקנים הרגישים שלנו יותקפו".