מפעילה לחץ על האמריקנים? איראן החלה להעשיר אורניום בצנטריפוגות החדשות המתקדמות שהותקנו במתקן התת-קרקעי החדש בנתנז. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה אתמול (שני) כי נחשפה לדוח חדש של הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית – המצביע על תחילת ההפעלה של הצנטריפוגות המתקדמות.

על פי הדיווח, אחת מתוך שלוש הצנטריפוגות המתקדמות מסוג IR-6 שהותקנו לאחרונה, הופעלה לאחרונה במטרה להעשיר אורניום. לפי שעה מדובר בהעשרה של אורניום בשיעור נמוך בלבד, אך ייחודן של הצנטריפוגות החדשות ביכולתן להמיר את רמת העשרת האורניום בקלות יחסית – לשיעורים של 20% ו-60%.

"ב-28 באוגוסט אישרה סבא"א כי איראן החלה להזרים אורניום בשיעור של 2% לעבר הצנטריפוגה המתקדמת – עבור העשרה בשיעור של 5%", נכתב בדוח. בשלב ראשון מדובר על העשרה בצנטריפוגה אחת בלבד מתוך שלוש המוצבות במתקן החדש, שנבנה במטרה להעניק הגנה טובה יותר עבור תהליך העשרה האורניום. צנטריפוגה אחת נוספת עדיין לא הופעלה, והשלישית החלה לעבור תהליך "פאסיביזציה" – תהליך הכרחי לפני תחילת תהליך העשרת האורניום במכונה.

המתקן הגרעיני בבושהר, איראן (צילום: reuters)
המתקן הגרעיני בבושהר, איראן | צילום: reuters

זו אינה הפעם הראשונה שבה איראן מעשירה אורניום בצנטריפוגות המתקדמות מסוג IR-6, ולאורך השנה האחרונה העשירה בהן אורניום לשיעור של 60% במתחם העילי של המתקן הגרעיני בנתנז. הפעלת הצנטריפוגות החדשות במתקן החדש עשויות לאותת על עליית מדרגה בתוכנית הגרעין האיראנית.

ההתקדמות בתוכנית הגרעין מגיעה במקביל לשיאן של שיחות הגרעין בין ארה"ב, האיחוד האירופי ואיראן. במערב ממשיכים להמתין לתשובה האיראנית לתגובה האמריקנית לתיקוני הטיוטה האירופית של הנוסח לחזרה להסכם הגרעין משנת 2015. כעת, עולה האפשרות כי הצעד החדש של האיראנים בתוכנית הגרעין נועד להוות מנוף לחץ על האמריקנים להסכים לתנאי האיראנים לחזרה להסכם – ובעצם לאותת להם על המציאות שבה איראן ממשיכה להתנהל ללא הסכם גרעין בתוקף.

צנטריפוגות במתקן הגרעין בנתנז  (צילום: AP)
צילום: AP

בהקשר של הפעלת הצנטריפוגות המתקדמות והשיחות לחזרה להסכם הגרעין – חשוב לציין כי בהסכם המקורי יכלה איראן להעשיר אורניום רק בצנטריפוגות מהסוג הישן יותר IR-1. בימים האחרונים נפוצו דיווחים רבים על התנאים החדשים של החזרה להסכם הגרעין, ובין היתר נטען כי איראן תידרש להיפטר מכל האורניום שהעשירה בשנים האחרונות בשיעורים של 20% ו-60%, אולם עדיין אין לכך אישור רשמי.

 

 

סוגיה נוספת שעשויה לאיים על אפשרות החזרה להסכם הגרעין, או לכל הפחות לעכב את יישום ההסכם המחודש הן חקירות הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית בנוגע לשרידי אורניום חשודים שנמצאו במתקני גרעין בלתי מוכרזים באיראן. באיראן מסרבים להעניק תשובות מספקות לסבא"א, והסוגיה הביאה להסלמה ביחסים בין טהראן והסוכנות בחודש יוני. בסבא"א מבהירים כי לא יעצרו את החקירות בשל מה שהם מכנים כ"תכתיבים פוליטיים", אולם אתמול הודיע נשיא איראן אברהים ראיסי כי "אין טעם לדון בחזרה להסכם הגרעין ללא סגירת החקירות".