חשש מהסלמה מחודשת באזור הבלקן: אזעקות וקולות ירי נשמעו אתמול (ראשון) באזור העיר מיטרוביצה שבצפון קוסובו – והעלו את רמות הדאגה באזור. במקביל לאירועים האלו, נסגרו לפחות באופן זמני שני מעברי גבול סמוכים בין שתי המדינות – ומצד הממשלות השונות החלו להתקבל איתותים בנוגע לעימות אפשרי.

נשיא סרביה אלכסנדר ווצ'יץ' התייחס לדברים ואמר: "אנו מבקשים שלום, אך אני יכול לומר לכם חד-משמעית - לא ניכנע וסרביה תנצח אם הם ינסו להתחיל להתגרות, להשפיל ולהרוג סרבים. סרביה תנצח". שעות בודדות לאחר מכן, כוח נאט"ו בקוסובו פרסם הודעה רשמית מטעמו והבהיר כי הוא ערוך ומוכן להתערב צבאית אם המצב בין המדינות יתדרדר לכדי עימות של ממש.

 

 

 

 

למרות רוחות המלחמה, ממשלת קוסובו בבירה פרישטינה הודיעה כי היא משהה את יישומה של ההחלטה לחייב את כל הסרבים בצפון המדינה לשאת לוחיות רישוי קוסובריות - במטרה להרגיע את הרוחות. העימותים פרצו בתגובה לכוונה ליישם את ההחלטה אתמול, באזור צפון קוסובו – שם חי רוב סרבים, שמסרב להכיר בריבונותה של פרישטינה על האזור. במסגרת המהומות – סגרו בעלי רכבים ומשאיות את מעברי הגבול ג'ארינג' וברניאק.

על רקע תגובת ברית נאט"ו לאירועים, דוברת משרד החוץ הרוסי מריה זכרובה האשימה את הממשלת הקוסוברית בפרישטינה בליבוי הלהבות וכינתה את האירועים "הפרה בוטה של החוקים באופן חסר בסיס". סרביה נחשבת לבעלת ברית חשובה של רוסיה, ונשיאה, אלכסנדר ווצ'יץ' (שרק בחודשים האחרונים נבחר לכהונה נוספת) נחשב לאחד המנהיגים האירופאים המקורבים ביותר לנשיא הרוסי המוחרם.

נשיא סרביה אלכסנדר ווצ'יץ' (צילום: רויטרס)
נשיא סרביה אלכסנדר ווצ'יץ' | צילום: רויטרס
ראש ממשלת קוסובו אלבין קורטי (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת קוסובו אלבין קורטי | צילום: רויטרס

14 שנים לאחר שקוסובו הכריזה על עצמאותה לאחר המלחמה הקשה בבלקן, במעורבות נאט"ו ובמה שהיה המבצע המשותף הראשון של הברית אי פעם, חיה בצפונה אוכלוסייה של כ-50 אלף אזרחים סרבים. הסרבים בצפון קוסובו נושאים על רכביהם לוחיות רישוי של ממשלת סרביה בבלגרד – ומסרבים להחליף ללוחיות שהונפקו על ידי ממשלת קוסובו בפרישטינה.

יותר מ-100 מדינות הכירו עד היום בעצמאותה של קוסובו, אך סרביה ורוסיה אינן בין המדינות הללו. כיום מוצבים בקוסובו הקטנה קרוב ל-4,000 חיילים מברית נאט"ו, בעיקר אמריקנים ואיטלקים, המחזיקים שם בין היתר חילות אוויר מתקדמים.