שיחות הגרעין בין איראן והמעצמות יתחדשו היום (חמישי) בווינה – לאחר תקופה ארוכה של קיפאון במגעים והיעדר התקדמות כלל. אנריקו מורה, נציג האיחוד האירופי לשיחות, הודיע אתמול על חידושן. בהמשך הודיעו גם במשרד החוץ האיראני כי משלחתם לשיחות תשוב לווינה, וכך גם רוב מאלי, השליח המיוחד של ממשל ביידן לשיחות.

למרות חידוש השיחות, 16 חודשים לאחר שהחלו לראשונה, כל הצדדים מסכימים כי הסיכויים לחזור להסכם נמוכים במיוחד. בנוסף, ההחלטה על חידוש השיחות מגיעה על רקע מה שנראה כהאצה בתוכנית הגרעין האיראנית בשבועות האחרונים. רק לאחרונה העריך מאלי בפני הקונגרס האמריקני כי הסיכויים לחזרה להסכם "קלושים".

בשבוע שעבר קרא ג'וזפ בורל, נציב מדיניות החוץ של האיחוד האירופי, לחזור בהקדם לשולחן המשא ומתן בשל מה שהוא הגדיר כחלון זמנים קצר במיוחד לחזרה להסכם. הוא הודיע כי ניסח טיוטת הסכם חדשה לכל הצדדים בהסכם, והבהיר כי נדרשת החלטה מהירה וחד-משמעית אם איראן וארה"ב מסכימות לה. "לא נותר עוד שום מקום לפשרות בנוגע לטקסט הזה", הוסיף.

מאלי, הנציג האמריקני, בירך על היוזמה מטעם האיחוד האירופי לחידוש השיחות, והודיע כי ארה"ב מעוניינת להגיע להסכם של רצון טוב. באיראן ממשיכים לסרב לקיום שיחות ישירות מול ארה"ב, למרות שסלע המחלוקת מוסיף להיות ביניהן.

 

 

בארה"ב מבהירים כבר תקופה ארוכה כי הכדור במגרש של איראן, ועליה להחליט אם היא מעוניינת לחזור להסכם. גורמים אמריקנים שונים טוענים במשך תקופה ארוכה כי בטהראן מוסיפים דרישות ותנאים חדשים בכל פעם – ולמעשה ממשיכים "למרוח" את ההכרעה בנושא.

 

 

למרות כמה דיווחים בנושא בתקופה האחרונה, העיתון וול סטריט ג'ורנל דיווח אתמול מפי בכיר מערבי כי איראן הסכימה לוותר על הדרישה להסיר את משמרות המהפכה מרשימת ארגוני הטרור הזרים בארה"ב כתנאי לחזרה להסכם. לפני יותר מחודשיים דווח בעיתון פוליטיקו כי איראן אותתה לאמריקנים על נכונותה לוותר על הדרישה הזאת – בתנאי שהיא תעלה לדיון מחודש לאחר חתימת ההסכם המחודש. במקביל, סוכנות הידיעות אירנא הכחישה את הדיווחים, וטענה כי טהראן לא זנחה את הדרישה כתנאי לחזרה להסכם.

יחד עם זאת, הדגישו בוול סטריט ג'ורנל כי איראן מתעקשת שאחד התנאים לחזרה להסכם יהיה הבטחות אמריקניות קשיחות שלא לפרוש שוב מהסכם הגרעין, כפי שעשה הנשיא הקודם דונלד טראמפ. באיראן מודאגים מאפשרות שבעוד שנתיים ייבחר נשיא רפובליקני וניצי חדש, ולחזרה להסכם כעת מול ממשל ביידן אולי לא תהיה משמעות בעוד זמן לא רב. למרות זאת, לממשל ביידן אין את היכולת להבטיח שממשל אמריקני עתידי יראה עצמו כמחויב להסכם גם כן.

 

 

ארה"ב זוכה לביקורת נוקבת על המשך השיחות עם איראן, לאחר שכבר לפני יותר מחצי שנה אמר שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן כי "נותרו כמה שבועות בלבד" לחזרה להסכם. ואולם, דבקותה של וושינגטון בהמשך השיחות עשויה להעיד כי כלל אין לה אלטרנטיבות טובות מספיק לתרחיש של עצירת השיחות והורדת האופציה של חזרה להסכם מן השולחן.

שיחות הגרעין של המעצמות בווינה (צילום: רויטרס)
צילום: רויטרס
מתקן גרעין איראני (צילום: AP)
מתקן גרעין איראני | צילום: AP

השבוע ביקשו בממשל ביידן לאותת לאיראן על אפשרות של כישלון השיחות – ובצעד חריג יחסית בחודשים האחרונים – הטילו סנקציות ישירות על שורת גורמים פרטיים ומסחריים שעקפו לאחרונה את הסנקציות ועסקו במכירת מוצרי נפט מחוץ לאיראן. יחד עם זאת, רק לאחרונה הודיעו באיראן על עלייה של מאות אחוזים בהכנסות ממכירת נפט, וגם בארה"ב מבינים כי יכולתם להמשיך לאכוף את הסנקציות על איראן עומדת בסימן שאלה. הקושי באכיפת הסנקציות על מכירת הנפט הופך בחצי השנה האחרונה לקשה במיוחד – על רקע המלחמה באוקראינה והעלייה החדה במחירי הנפט ברחבי העולם כולו.

במקביל לשיחות – איראן "דוהרת לגרעין"

"תוכנית הגרעין של איראן דוהרת קדימה, ולסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית יש יכולת מוגבלת מאוד לוודא מה קורה איתה", אמר רפאל גרוסי, יו"ר סבא"א, לפני שלושה שבועות. דבריו מגיעים על רקע המשבר החמור בין איראן למערב והסוכנות לפני חודשיים – על רקע הדרישה מאיראן להסביר את הימצאותם של שרידי אורניום חשודים בשלושה מתקנים גרעין בלתי מוכרזים - שהביאה את איראן לכבות את מצלמות הפיקוח של המערב. באיראן מתנים את חידוש פעולת אמצעי המעקב בהפסקת חקירת מקורות שרידי האורניום החשודים.

על רקע הסנקציות האמריקניות האחרונות, באיראן הודיעו השבוע כי התחילו להזרים גז אורניום לצנטריפוגות מתקדמות מסוג IR-1 ו-IR-6 במתקן הגרעיני בנתנז. על רקע הדברים האלה דווח באיראן כי הצנטריפוגות המתקדמות הותקנו באולמות תת-קרקעיים חדשים במתקן בנתנז, באזור מאובטח במיוחד ובעל אמצעי הגנה מתקדמים.

המנהיג העליון באיראן, עלי ח'אמנאי. חוסר אמון גדול (צילום: reuters)
המנהיג העליון באיראן, עלי ח'אמנאי. חוסר אמון גדול בארה"ב | צילום: reuters

הדיווח השבוע על האזור המוגן והמאובטח בנתנז מגיע לאחר דיווח לפני פחות מחודשיים בעיתון ניו יורק טיימס כי איראן בונה אגף תת-קרקעי חדש ומאובטח במתקן בנתנז, שנחשב לפגיע יחסית, וכבר ספג בעבר אירועי חבלה שנחשדו כתקיפה ישראלית. על פי הדיווח הזה, האזור החדש במתקן בנתנז יהיה מוגן בהרבה לתקיפות קינטיות ומתקפות סייבר שעלולות לפגוע בהמשך עבודתו.

בתוך כך, בתקופה האחרונה התחדש השיח באיראן בנוגע לשימוש פרויקט הגרעין במדינה עבור מטרות צבאיות. באופן מסורתי כמעט, הקפידו באיראן לאורך השנים להבהיר כי פרויקט הגרעין מיועד למטרות אזרחיות בלבד, ושללו את הקשר לתוכנית גרעין צבאית. למרות זאת, בתקופה האחרונה התבטאו כמה בכירים איראנים, בהם גם יועצים למנהיג העליון עלי ח'אמנהאי, בנוגע ליכולתה של איראן לפתח פצצה גרעינית.

על פי דברים שאמרו שניים מיועציו, לצד ראש הארגון לאנרגיה אטומית באיראן – לטהראן קיימת כבר כעת היכולת לפתח פצצה גרעינית, אך כולם הבהירו כי היא "אינה מעוניינת לעשות זאת". נכון לעכשיו קיים פסק הלכה של ח'אמנהאי המבהיר כי הגרעין נועד לשרת מטרות אזרחיות בלבד, אך לאחרונה קראו גורמים שונים באיראן לשקול את ביטולו.

רוב מאלי, השליח המיוחד של ארצות הברית לענייני אירן (צילום: Florian Schroetter, AP)
צילום: Florian Schroetter, AP

על רקע הדברים האלה, גורמים במשמרות המהפכה הודיעו בימים האחרונים כי באיראן נערכים להחזיר לפעולה את תוכנית "אמאד", תוכנית הנשק של איראן שיצאה לדרך בשנת 1988 והופסקה רשמית בשנת 2003. בדברים שפורסמו בערוץ טלגרם המקושר למשמרות המהפכה נטען כי אם ישראל תתקוף את המתקן הגרעיני בנתנז, הנחשב לפחות מוגן – תפעיל איראן את תוכנית "אמאד" ותחל בפיתוח נשק גרעיני במתקן בפורדו, הנחשב למוגן ומבוצר במיוחד.