קטסטרופה אקלימית: ממשלת פקיסטן פנתה לעזרה בין-לאומית כדי להצליח ולהתמודד עם השיטפונות שפוקדים את המדינה, והרגו עד כה יותר מ-1,000 בני אדם. השיטפונות אף מאיימים להטביע כשליש מהמדינה – אזור בגדולה של בריטניה כולה.
שר החוץ הפקיסטני בילאוואל בהוטו-זרדרי מסר אמש (ראשון) ששיטפונות שנגרמו בעקבות גשמים קיצוניים והמסת קרחונים יחמירו את המצב הכלכלי הקשה ממילא של פקיסטן, ושיש צורך בסיוע כספי. ״אני מצפה מהקהילה הבין-לאומית והסוכנויות להבין באמת את רמת ההרס", אמר. ״אני מתקשה לתאר את ההרס במילים. יבולים רבים שסיפקו חלק גדול מהפרנסה של האוכלוסייה – פשוט נמחקו״.
עוד הוסיף שר החוץ שהוא מקווה שמצב החירום ישכנע השבוע את מועצת המנהלים של קרן המטבע הבין-לאומית לשחרר 1.2 מיליארד דולר, כחלק מהתוכנית לחילוץ פקיסטן. סיוע החוץ הראשון החל להגיע למדינה האסייתית ביום שני בטיסות מטורקיה ומאיחוד האמירויות – אבל זהו רק תחילתו של מבצע סיוע ענק להקלה על האסון, שהשפיע על כ-33 מיליון בני אדם והותיר חלקים מהמדינה מוצפים.
לפחות 1,061 בני אדם מתו כעת בגשמים הכבדים, והמספר הזה אמור לעלות אף יותר. קהילות רבות באזורים הצפוניים ההרריים נותרו מנותקים על ידי נהרות ששטפו כבישים וגשרים. מסוקי הצבא נאבקו לחלץ רבים למקום מבטחים בצפון, ועשרות מבנים התפוררו לתוך נחלים גועשים.
״שליש מפקיסטן עלול להיות מתחת למים״
שרי רהמן, סנאטורית פקיסטנית והשרה הפדרלית לשינויי אקלים, אמרה היום לתקשורת העולמית: "מה שאנו רואים כעת הוא אוקיינוס של מים שמציף מחוזות שלמים. זה רחוק מאוד ממונסון רגיל - זו אסון אקלימי. כשליש מפקיסטן עלול להיות מתחת למים״. האקלים המתחמם גורם להמסת הקרחונים באזורים הצפוניים באופן מהר מהרגיל, מה שמחריף את השפעת הגשם הכבד. בפקיסטן יש כ-7,000 קרחונים: יותר מאשר בכל מקום שמחוץ לאזורי הקוטב.
על כן, פקיסטן היא אחת המדינות החשופות ביותר לתנאי מזג אוויר קיצוניים הקשורים לשינויי אקלים, וסובלת מאוד מאסונות מזג אוויר כמו בצורות ושיטפונות. ״בדרך כלל, מדינות שתורמות הכי פחות לבעיית ההתחממות כמו פקיסטן הן אלו שמשלמות את המחיר הגדול ביותר במונחים של אסונות מזג אוויר״, הסביר סיימון בראדשו ממועצת האקלים של אוסטרליה. ״נעשה עוד יותר קשה לחזות את מזג האוויר הקיצוני, שהשפיע גם על סין, אירופה וארה"ב בקיץ בחצי הכדור הצפוני, ככל שהאטמוספירה מתחממת״, אמר.
עונת המונסון חסרת התקדים השפיעה על כל ארבעת המחוזות של המדינה. כמעט 300,000 בתים נהרסו, כבישים רבים הפכו לבלתי שמישים והפסקות חשמל השפיעו על יותר מ-33 מיליון בני אדם - אחד מכל שבעה פקיסטנים. ראש ממשלת פקיסטן, שהבז שריף, התחנן לעזרה בביקור במחוז בלוצ'יסטן. "מעולם לא ראיתי הצפה כזו בחיי האישיים והמקצועיים. אני מבקש מכל מי שיכול לתמוך ולעזור". שריף עודכן במהלך ביקורו בבלוצ'יסטן שלפחות 75% מהמחוז, שנחשב לפחות מפותח, הושפע מההצפה.
הממשלה פרסה חיילים לסייע לרשויות האזרחיות בפעולות חילוץ והצלה ברחבי הארץ. הצבא הפקיסטני אף הצהיר שהוא העביר 22 תיירים שנלכדו בעמק בצפון למקום מבטחים.