"הלחימה באוקראינה נכנסת כעת לשלב המסוכן שלה", כך מעריך תומאס פרידמן, הפרשן הבכיר של העיתון ניו יורק טיימס. פרידמן מציין כי התקופה הקרובה צפויה להיות קריטית במיוחד בהתפתחות הלחימה, וצופה התנגשות בין "אסטרטגיית החורף" של פוטין לבין "אסטרטגיית הסתיו" של נאט"ו.

בימים האחרונים מסתמנת מגמה אחרת בשדה הקרב – לאחר שבתקופה האחרונה הצליחו הרוסים לכבוש בהצלחה את מחוז לוגנסק שבמזרח אוקראינה. כעת, לאחר נפילתן של הערים הגדולות סברודונייצק ולישנסק, בתום מערכה ממושכת, פועלים הצבא הרוסי ובעלי בריתו לקדם את כיבוש החלק השני של אזור דונבאס – מחוז דונייצק.

 

 

הבוקר (חמישי) דיווח המודיעין הבריטי כי ב-72 השעות האחרונות כשלו הרוסים לרשום התקדמות של ממש, וציין כי הדבר עשוי לבטל את המומנטום שהשיגו עם כיבוש לישנסק וכל מחוז דונייצק. עוד ציינו בבריטניה כי הצבא הרוסי עושה כעת שימוש בכלים צבאיים ישנים מאוד, ובשל כך יתקשו הרוסים לשחזר את המומנטום שהשיגו בלחימה במזרח עד עתה.

 

 

אחת התופעות שמעיבות יותר מכול על המשך ההתקדמות של הרוסים במזרח אוקראינה היא כניסתם למערכה של סוללות האטילריה המתקדמות (HIMARS) שקיבלו האוקראינים מארה"ב. באמצעות הסוללות המתקדמות, מצליחים אנשי צבא אוקראינה בשבועיים האחרונים לפגוע באופן נרחב במצבורי נשק ועמדות צבא של הכוחות הרוסיים.

 

 

על פי דיווחים רבים, עד עתה הצליחו האוקראינים להשמיד כמות מטרות גדולה של הצבא הרוסי בעזרת המערכת המתקדמת, היעילה לטווח של עד 300 ק"מ ומסוגלת לירות בעצימות גבוהה. האמריקנים העבירו את הסוללות לאוקראינה כבר לפני זמן רב, אולם רק בשבועות האחרונים הן  נכנסו לפעילות מבצעית בשדה הקרב – לאחר השלמת תהליך ההכשרה שעברו מאות לוחמים אוקראינים על אדמת מדינות נאט"ו. בשבוע שעבר הודיעו בוושינגטון כי ישלחו לאוקראינה עוד ארבע סוללות נוספות.

כך לדוגמה, אחת הפגיעות בשבוע האחרון המיטה מכה קשה במיוחד על הכוחות הרוסיים במחוז דונייצק. בהודעה שפרסם צבא אוקראינה, ולא קיבלה אישור ממקור אחר, נטען כי ביום שלישי הופצצה עמדה של הצבא הרוסי סמוך לעיירה שחרטארסק, בדרום-מזרח מחוז דונייצק.

 

 

על פי הדיווח, במקום היה כינוס של סגני המפקדים הדיוויזיה המוטסת ה-106 של צבא רוסיה. "כל סגני המפקדים בדיוויזיה נהרגו מיד", נמסר מצבא אוקראינה. "רק אחד מהסגנים שהיה בכינוס נותר בחיים, וגם הוא נפצע באורח קשה".

 

 

בדיווח נוסף של הצבא האוקראיני מיום שלישי השבוע, נטען כי גנרל נוסף בצבא רוסיה נהרג לאחר הפצצה מוצלחת של סוללת HIMARS, שפגעה בהצלחה במטה הארמיה ה-22 של הצבא הרוסי בעיר חרסון. על פי הדיווח, בהפצצה נהרג מייג'ור ג'נרל ארטם נסבולין, מפקד הארמיה. במקביל ללחימה במזרח אוקראינה, הפך מחוז חרסון בדרום המדינה לזירה פעילה – והאוקראינים נחושים להחזיר לפחות חלקים ממנו לשליטתם.

"המלחמה נכנסת לשלב המסוכן ביותר"

תומס פרידמן, פרשן הניו יורק טיימס הבכיר, כתב השבוע כי המלחמה באוקראינה תגיע בקרוב לנקודת התנגשות בין "אסטרטגיית החורף" של פוטין ו"אסטרטגיית הסתיו" של נאט"ו. לטענתו, מבחינתו של פוטין יש חשיבות מכרעת להביא את המלחמה, במתכונת דומה יחסית לזו המתנהלת כעת, לחודשי החורף הקרים – ואז ההערכה כי מדינות המערב "יישברו" ולא יעמדו בעול הכבד של הפגיעה במשק האנרגיה, כתוצאה מהסנקציות על רוסיה. אז, הוא מעריך, קיימת סבירות גבוהה שאותן מדינות יכפו על קייב ויתורים ואפילו כניעה – במטרה להביא את המלחמה לסופה.

"אין זו אסטרטגיה משוגעת ויוצאת דופן, כותב פרידמן. הוא מציג תרחישים שונים שבהם מחיר חבית נפט יגיע ליותר מ-200 דולרים, ומחיר ליטר בנזין עבור האזרחים האמריקנים יגיע ל-9,7 דולרים ואפילו יותר. על רקע הדברים האלה אמר אתמול נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בראיון מיוחד למהדורה המרכזית כי ארה"ב תמשיך להיאבק בפוטין בכל מחיר, עד שיפסיק את הלחימה באוקראינה.

הכוחות הרוסיים בלישנסק, אוקראינה (צילום: SKY NEWS)
הכוחות הרוסיים בלישנסק, אוקראינה | צילום: SKY NEWS

בשל האפשרות של אסטרטגיית החורף של פוטין, פרידמן טוען כי אוקראינה ומדינות נאט"ו צפויות להגביר ולהסלים את הלחימה בצורה דרמטית בתקופה הקרובה. לטענתו, הקיץ הוא "חברם הטוב ביותר של האוקראינים", וכעת הם צפויים לנצל בכל הכוח את העובדה כי הרוסים מתקשים להתקדם בשדה הקרב, ואת העובדה כי בצבא הרוסי קיים משבר כוח אדם חמור על רקע העובדה כי פוטין כה בטוח בעצמו ומסרב להורות על גיוס נרחב.

גם הוא מציג את מערכות ה-HIMARS שהועברו מארה"ב לאוקראינה כנשק שמהווה לא פחות משובר שוויון בשדה הקרב. יחד איתן, פרידמן מעריך כי היקף הנזק והנפגעים של הצבא הרוסי באוקראינה צפוי לגדול בצורה נרחבת בחודשי הקיץ והסתיו. בתרחיש האופטימי של אסטרטגיית הסתיו של קייב ונאט"ו, הרוסים עומדים לספוג מפלה קשה בחודשים הקרובים – וקיימת אפשרות לא מבוטלת מבחינתו כי הדבר ייאלץ את מוסקווה לחתום על הסכם הפסקת אש. "אין כל אינדיקציה כי פוטין מעוניין להגיע להסדר שלום, אך ייתכן שזה ידחוף אותו לשם בלית ברירה", כתב.

צבא רוסיה, אוקראינה (צילום: AP)
צבא רוסיה, אוקראינה | צילום: AP
פגיעה בקניון, אוקראינה (צילום: רויטרס)
פגיעה בקניון, אוקראינה | צילום: רויטרס

לבסוף טוען פרידמן כי המלחמה לא הסתיימה ואף רחוקה מכך. למעשה, הוא מעריך כי כל עוד פוטין נמצא בשלטון במוסקווה המלחמה אינה יכולה להסתיים. "זו אינה קריאה להדחה של פוטין, זה נתון להחלטתם של הרוסים בלבד. זה פשוט שיקוף של המצב שמדובר במלחמה אישית של פוטין". לדבריו, נשיא רוסיה כל כך מחויב למערכה ולאג'נדה האנטי-אוקראינית שהוא מקדם, וזה בלתי אפשרי מבחינתו לדמיין מצב שבו אוקראינה ממשיכה להתקיים לאורך זמן כמדינה עצמאית. לכן, כל הפסקת אש שפוטין יחתום עליה עם אוקראינה, אם יחתום, תהיה זמנית בלבד – עד המערכה הבאה.

חשש במערב מזליגת הנשק

עם התקדמות המערכה באוקראינה והימשכות הלחימה ללא כל סוף הנראה לעין, הולך וגובר החשש במערב מפני תופעה של זליגת הנשק הרב לידיים עוינות. מאז החלה המלחמה לפני כמעט חמישה חודשים, העבירו מדינות המערב, ובראשן ארה"ב, לאוקראינה סיוע צבאי בהיקף של יותר מ-10 מיליארד דולרים. כעת, גובר החשש כי חלק גדול מהנשק יגיע לידיים עברייניות ואולי אף טרוריסטיות.

שיגור טילים, אוקראינה (צילום: AP)
שיגור טילים, אוקראינה | צילום: AP

בשלב זה נראה כי אין משמעות הדבר כי יביא לעצירת משלוחי הנשק המערביים לעבר אוקראינה. יחד עם זאת, מדינות וגופים שונים באירופה כבר קראו לפעול להגברת הפיקוח, השליטה והמעקב אחר כל הנשק והתחמושת שמגיע לשם. בנוסף, לפחות כמה מדינות בברית נאט"ו החלו לקדם מערך מיוחד שיאפשר לבצע מעקב טוב יותר אחר הנשק. במקביל, ממשלת אוקראינה הודיעה כי היא גם מתכוונת להגביר את הפיקוח בנושא.

"כל הנשק שנשלח לאוקראינה מהמערב נוחת בפולין, ואז עובר את הגבול לאוקראינה באמצעות רכבים מסוגים שונים", אומר בכיר במערב. "החל מרגע זה אין לנו באמת שליטה על המצב, ויש פער גדול בתשובה לשאלה לאן נשלח כל נשק, כדור או פגז – ואם נעשה בהם שימוש או שגורם זר מצליח לשים עליהם את ידיו".

ילד משחק מול בית הרוס, אוקראינה (צילום: AP)
ילד משחק מול בית הרוס, אוקראינה | צילום: AP
הריסות בקייב, אוקראינה (צילום: AP)
הריסות בקייב, אוקראינה | צילום: AP

"הסיכוי של נשק אמריקני ליפול לידיים עוינות נמצא במסכת השיקולים שלנו בהחלטה לשלוח אותו במצב המאתגר הנוכחי", אמרה בוני דניס ג'נקינס, תת-מזכיר החימוש, השליטה והביטחון הלאומי. "ארה"ב לוקחת מאוד ברצינות את האחריות שבמעקב והגנה אחר כל הנשק והטכנולוגיות האמריקניים לאוקראינה – במטרה למנוע הפצה אסורה שלהם. אנו סמוכים ובטוחים במחויבות של ממשלת אוקראינה לאבטח את הנשקים", אמרה לכתבים בבריסל.

אוקראינה (צילום: ap)
אוקראינה | צילום: ap

יורי סאק, יועץ לשר ההגנה האוקראיני, אמר כי אוקראינה, בשיתוף בעלות בריתה, עוקבת בהצלחה אחר כל תנועה של כלי נשק במדינה ומחוצה לה. יאנה צ'רנוצ'ובה, שרת ההגנה של צ'כיה, הייתה קצת פחות בטוחה בעצמה ואמרה כי קשה מאוד למנוע הברחה וסחר באמל"ח במקרה כזה. "לא הצלחנו לעשות את זה ביוגוסלביה, וכנראה שגם לא נוכל לעשות את זה באוקראינה".