למרות שהצדדים טרם הגיעו להסכמות – בימים האחרונים הולכות וגוברות ההערכות כי איראן וארה"ב קרובות להודיע על חזרה להסכם הגרעין. בשבוע שעבר העבירה וושינגטון את תשובת ארה"ב לתגובה האיראנית לטיוטת הסכם הגרעין – וכעת אומרים: "הכדור נמצא בידיים של איראן".

בטהראן מבהירים כי יידרשו להם עוד כמה ימים להגיב – אולם מומחים רבים מעריכים כי ההודעה על חזרה להסכם היא עניין של זמן בלבד. במקביל, בוושינגטון הבהירו בימים האחרונים כי המגעים עשויים להימשך גם עוד כמה שבועות, כך לפי דיווח בבלומברג. לטענת אותם גורמים, לשני הצדדים סיבות טובות רבות לחזור להסכם, ולמרות חוסר האמון והפערים הלא קטנים בין הצדדים – בקרוב צפויה ההכרזה בנושא. יחד עם זאת, ניכר כי קיימת עדיין סוגיה אחת לפחות שמביאה לעיכוב בין הצדדים, וכי גם בוושינגטון וגם בטהראן מסרבים לגלות התגמשות של ממש בעניינה.

יו"ר סבא"א, רפאל גרוסי (צילום: רויטרס)
יו"ר סבא"א, רפאל גרוסי | צילום: רויטרס

חקירות הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית בעניין שרידי האורניום החשודים באתרי גרעין בלתי מוכרזים באיראן מהוות סלע מחלוקת רציני. באיראן לא העניקו עד היום תשובות מספקות לסבא"א בנוגע לסיבות להימצאות אותם שרידים – מה שבעיני המערב מחזק את ההערכה כי הם קשורים בתוכנית הנשק הגרעיני הישנה של איראן מלפני קרוב ל-20 שנה. באיראן דורשים את סגירת החקירה בעניינים כתנאי לחזרה להסכם – אך בארה"ב מסרבים, בטענה שמדובר בסוגיה שאינה קשורה להסכם הגרעין, ובסבא"א הבהירו כי תכתיבים פוליטיים לא יביאו לסגירת החקירות.

באיראן מתעקשים כי ללא סגירת החקירות בעניינם – לא תיתכן חזרה להסכם. בעקבות הקושי של האיראנים להעביר תשובות מספקות עד היום – מתחזקת ההנחה כי הם חוששים שחקירות אלה יעמידו אותם בפני ביקורת בין-לאומית בעתיד, ואף עשויות לסכן אותם בסנקציות חדשות, גם לאחר החזרה להסכם והסרת הסנקציות הנוכחיות על טהראן מצד וושינגטון. הבוקר אמר הנשיא אברהים ראיסי: "אין טעם לדבר על הסכם גרעין ללא סגירת חקירות סבא"א. הסוגיה הזו מהווה עמוד תווך"

 

 

כזכור, בתחילת חודש יוני הגיעו איראן וסבא"א לפיצוץ – בעקבות ההחלטה לגנות את איראן על שלא העבירה תשובות בעניין החקירה, ובתגובה איראן הודיעה על ניתוק של 27 מצלמות פיקוח של סבא"א במתקני הגרעין השונים.

"איראן דורשת שסבא"א תשלים את החקירות בעניינה עד לתאריך מסוים", אמר בכיר אמריקני לסוכנות הידיעות רויטרס, והבהיר כי ארה"ב מסרבת לכך. "איראן הבהירה כי אם הסוגיה לא תיפתר עד ליום יישום ההסכם – היא תשמור לעצמה את הזכות שלא לנקוט צעדים שיבלמו את תוכנית הגרעין שלה", הוסיף.

יאיר לפיד, דוד ברנע
יאיר לפיד, דוד ברנע

"חקירות הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית צריכות להיסגר לפני יום היישום המחודש של ההסכם", אמר מוחמד אסלאמי, יו"ר הארגון האיראני לאנרגיה אטומית. אותו בכיר אמריקני איים כי אם טהראן לא תשתף פעולה עם החקירות, "מנהיגי איראן יתמודד עם הבחירה – דחייה או אפילו ביטול של הסרת הסנקציות הצפויה, או לחילופין להמשיך להתקדם לעבר יישום ההסכם תוך המשך ניהול החקירות נגד איראן".

חקירות סבא"א בעניין שרידי האורניום שנמצאו במתקני גרעין ישנים ולא מוכרזים באיראן קשורות לאירועים שהתרחשו לפני או במהלך שנת 2003. אז, כך מעריכים בארה"ב ובסבא"א, איראן עצרה רשמית את פרויקט "אמאד" תוכנית הנשק הגרעיני שניהלה עד אז. איראן מכחישה כי ניהלה אי פעם תוכנית מסוג זה, אך במערב חושבים אחרת – ומסמכי ארכיון הגרעין האיראני שנחשפו על ידי ישראל באפריל 2018 סייעו לכך. חשיפה זאת, יחד עם נאומו של ראש הממשלה לשעבר נתניהו בספטמבר באותה שנה – שבו חשף את קיומו של מחסן סודי באזור טהראן המכיל ציוד גרעיני וחומר רדיואקטיבי – קידמו את פתיחת החקירה בעניין.

המתקן הגרעיני בבושהר, איראן (צילום: reuters)
המתקן הגרעיני בבושהר, איראן | צילום: reuters

במסגרת שיחות המשא ומתן לחזרה להסכם נפוצו טענות ופרסומים רבים בנוגע למגעים, ובין השאר גם דוווח כי איראן הסכימה לוותר על דרישתה לסגירת החקירות נגדה כתנאי לחזרה. לפחות על פי ההתבטאויות הפומביות של הנציגים האיראנים – לא מסתמן ויתור שכזה, וטרם ברור מה יהיה המתווה שיבטיח את החזרה להסכם. למרות זאת, בשני הצדדים, כל אחד מסיבותיו שלו, ניכר רצון של ממש לחזור להסכם.

המפקד האמריקני הבכיר: "ההסכם יסייע לטרור האיראני במזרח התיכון"

גנרל קנת' מק'נזי, עד לאחרונה מפקד פיקוד המרכז בצבא ארה"ב, התייחס בסוף השבוע להשפעה הצפויה של החזרה להסכם הגרעין על פעילות הטרור של משמרות המהפכה ברחבי המזרח התיכון. לטענתו, ההודעה על חזרה להסכם בהכרח תסייע למשמרות המהפכה ותזרים לה כסף רב שיסייע לה להעמיק את מאמצי הטרור שלה.

קנת' מקנזי, לשעבר מפקד פיקוד מרכז בצבא ארה"ב,בנמל  (צילום: רויטרס)
קנת' מקנזי, לשעבר מפקד פיקוד מרכז בצבא ארה"ב,בנמל התעופה באפגניסטן | צילום: רויטרס

בריאיון שהעניק לעיתונאית פוקס ניוז נשאל מק'נזי על ההשפעה הצפויה של החזרה להסכם על משמרות המהפכה. "אני חושב שזה יעניק להם כסף רב להעמיק את חוסר היציבות והפעולות המזיקות ברחבי האזור", אמר מי שעמד בראש המבצעים לחיסול מנהיג דאעש לשעבר אבו בכר אל-בגדאדי, מפקד כוח קודס במשמרות המהפכה קאסם סולימאני ומבצעים נוספים אחרים.

דבריו של מק'נזי מבטאים במידה רבה את הדאגה הגדולה שנשמעת בירושלים בתקופה האחרונה בנוגע לחסרונות הגלומים בחזרה להסכם. כך, נטען מסביבת ראש הממשלה כי החזרה להסכם והסרת הסנקציות תכניס לקופה האיראנית סכומי עתק – שיביאו להגדלה ניכרת בהשקעה האיראנית בפעילות הטרור והאיום על ישראל ברחבי המזרח התיכון.

מפגינים נושאים את תמונתו של סולימאני (צילום:  Chris McGrath/Getty Images)
מפגינים נושאים את תמונתו של סולימאני | צילום: Chris McGrath/Getty Images

למרות זאת, מומחים שונים מסבירים בימים האחרונים כי אין למעשה כל אינדיקציה כי ההשקעות האיראניות בפעילות טרור באזור קשורה באופן ישיר לסנקציות נגדה ולהסכם הגרעין. ד"ר רז צימט מהמכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) ומרכז אליאנס ללימודים איראניים באוניברסיטת ת"א, כתב לאחרונה כי "אין עדות לכך שההשקעות האיראניות בתמיכה ברשת הטרור, בפעילות חתרנית באזור ובפרויקטים ביטחוניים/ צבאיים פחתו משמעותית תחת הסנקציות". לדבריו, דווקא "בשנים האחרונות תקציב משמרות המהפכה עלה בשיעור חד של עשרות אחוזים, וההשקעות האדירות בשנים האחרונות בתעשיית הכטב"מים, למשל, הן אחד הביטויים לכך".

 

 

גם אלוף (במיל') תמיר הימן, ראש אמ"ן לשעבר ומנהל המכון למחקרי ביטחון לאומי התייחס לדברים וכתב: "האמנם הסכם יזרים כסף לטרור? אכן כן, אבל גם בשיא תקופת הסנקציות של ממשל טראמפ – תקציב משמרות המהפכה עלה בעשרות אחוזים, תקציב חיזבאללה לא נפגע ונמשכה התמיכה בארגוני הטרור בעזה. כמו כן, תקופת שיא הסנקציות של הנשיא טראמפ הייתה תקופת שיא בייצור הביטחוני האיראני ויצואו".