בדרך להפיכה? העימותים האלימים בסרי לנקה התחדשו הערב (שבת) במחאה על המחסור החמור במטבע חוץ ובדלק. ראש הממשלה רניל ויקרמסינגה כבר הודיע על כוונתו להתפטר בניסיון לבלום את המהומות - אך שעה קלה לאחר מכן מפגינים הצליחו להיכנס גם לביתו הפרטי והציתו אותו. עשרות בני אדם נפגעו בעימותים עם כוחות הביטחון, ולפי כלי תקשורת במדינה 5 מפגינים נהרגו.

הודעת ההתפטרות של ויקרמסינגה לא ריצתה את המפגינים, שהתגודדו סביב ביתו הפרטי - והעלו אותו באש. במקביל במדינה ישנם דיווחים סותרים על הנשיא גוטבאיה רג'פקסה, שמעונו הרשמי נפרץ לאחר שאלפים הסתערו עליו. לפי חלק מהדיווחים הוא עלה על מטוס ונמלט לאיים המלדיביים ולפי חלק מהדיווחים הוא עלה על ספינה בנמל קולמבו. לאף אחד מהדיווחים אין אישור רשמי, אך גורם ביטחוני במדינה אמר לסוכנות הידיעות AFP כי "הנשיא מאובטח".

משרד החוץ פרסם אחר הצהריים הודעה שבה התייחס למשבר ואמרו כי המצב במדינה "אינו יציב כרגע": "לאלו המטיילים ברחבי המדינה לא להגיע לקולמבו שלא לצורך חיוני או לצורך טיסה. מומלץ קודם הגעתכם להתעדכן מול חברת התעופה ולוודא כי הטיסה מתקיימת כמתוכנן".

הפגנות התפרעויות בסרי לנקה (צילום: רויטרס)
המהומות סביב ביתו של הנשיא | צילום: רויטרס


 

עוד הוסיפו בהודעה לישראלים כי "למי שמצוי בקולומבו להישמע נא לכוחות הביטחון ולהנחיות ולהתרחק מאזורי המחאה בעיר. לאזרחים ישראלים העתידים לטוס לסרי לנקה ממליצים לא לקיים נסיעות לא חיוניות לקולומבו עד להתבהרות המצב וחזרת היציבות והשקט לבירת סרי לנקה".

רניל ויקרמסינגה, ראש ממשלת סרי לנקה שהתפטר (צילום: reuters)
ראש הממשלה בסרי לנקה, הודיע שמוכן להתפטר | צילום: reuters

 

ההפגנות החלו היום עם אלפים שהתגודדו בקולמבו סביב ביתו של הנשיא רג'פקסה והצליחו לחדור אליו למרות האבטחה במקום. בגרדיאן ציינו שעוד לפני כן הנשיא הורחק מהמעון לקראת הצעדה במטרה לשמור על ביטחונו. תוך זמן קצר המפגינים תיעדו את עצמם חוגגים בתוך המעון - ורבים אפילו נכנסו לבריכה ותיעדו את עצמם. זמן קצר לאחר הפריצה הודיע ראש הממשלה ויקרמסינגה על כינוס חירום של מנהיגי המפלגות השונות, שיפגשו במטרה להביא לפתרון המשבר הפוליטי - אך ההודעה הזאת לא הרגיעה את המפגינים, שהגיעו כאמור לביתו הפרטי של ראש הממשלה.

הכלכלה הסרי לנקית נפגעה קשות מהקורונה ומעליית מחירי האנרגיה בעולם. יחד עם צעדי המיסוי הפופוליסטיים של הממשלה, הדרדרה המדינה למשבר הכלכלי החמור ביותר שידעה אי פעם והגיעה לחדלות פירעון. במדינה אין מספיק מטבע זר כדי לשלם על ייבוא מוצרים בסיסיים כמו דלק, מזון ותרופות – מה שהביא לצעדי חירום קיצוניים במיוחד.

בסוף יוני הודיעה הממשלה בסרי לנקה ש-22 מיליון התושבים לא יוכלו לרכוש דלק לרכבים פרטיים עד ל-10 ביולי. במקביל בתי ספר באזורים עירוניים עצרו את פעילותם ונציגי הממשלה הורו לתושבים לעבוד מהבית.