אוקראינה הודיעה אתמול (שבת) רשמית על נפילת העיר סברודונייצק שבמחוז לוגנסק לידי הצבא הרוסי ובעלי בריתו באזור. במשך שבועות ארוכים התנהלו קרבות ארוכים ודרמטיים בעיר, שנחשבה לעיר המפתח באזור לקראת המשך התקדמות הרוסים מערבה. נפילת העיר בידי הרוסים, לאחר נפילת מספר עצום של אבדות מהצבא האוקראיני, מהווה את אחת המכות הקשות ביותר שספגו האוקראינים במהלך כל ארבעת חודשי המלחמה.
מושל מחוז לוגנסק סרגיי גאיידי הודיע כי אין בידי הכוחות המגנים עוד יכולת להמשיך ולהחזיק בעיר, ובאוקראינה מציינים כי מדובר ב"נסיגה טקטית" כדי להילחם בצורה טובה יותר מהעיר הסמוכה לישנסק, הממוקמת במיקום שולט ועדיף מעברו השני של הנהר סיבירסקי דונייץ. המצב בלישנסק עצמה לא טוב בהרבה, וגם שם תוקפים הרוסים באינטנסיביות במשך שבועות ארוכים, ומרבית תושביה נמלטו. הבדלנים הפרו-רוסיים טוענים שהמתקפה על לישנסק נמשכת בכל הכוח.
כיבוש סברודונייצק נתפס בעיני רבים כאחת ההצלחות הגדולות ביותר של הרוסים מאז תחילת המלחמה, והגדולה ביותר מאז השלמת כיבוש מריופול לפני כחודש. כעת, ההערכה היא כי הרוסים יוכלו להשלים את כיבוש מחוז לוגנסק שבו הם כבר שולטים ברובו, ולהתקדם לעבר כיבוש האזור הצפוני של מחוז דונייצק והשלמת כיבוש חבל דונבאס כולו. כזכור, בחודש אפריל הודיע הקרמלין על שינוי מטרות הלחימה והתמקדות בלחימה בדונבאס שבמזרח.
הלחימה בסברודונייצק בשבועות האחרונים הייתה לזירה העיקרית של הרוסים, שהטילו למערכה שם חלק נכבד מכוחם. ההערכה היא כי בזמן הקרוב ימשיך הצבא הרוסי לעסוק בעיקר במאמצים להשלמת כיבוש חבל דונבאס, וייתכן כי כעת יושם מחדש דגש מיוחד על העיר חארקוב, שממנה הוסגו הרוסים לפני שבועות. במערב טרם גיבשו את ההערכה בנוגע לתוכניות ההמשך של הקרמלין לאחר כיבוש דונבאס, ולא ברור אם הרוסים צפויים להסתפק בזה או לנסות ולהתקדם מחדש לעומק שטח אוקראינה.
במקביל ללחימה במזרח, אתמול נרשמו רגעים דרמטיים גם בחלקים אחרים של אוקראינה כשנורה לעברה מטח כבד של טילים לעבר כמה מחוזות שונים. במה שהוגדרה כאחת המתקפות הקשות ביותר מאז תחילת המלחמה, ירתה רוסיה – בעיקר מתחומה של בלארוס ומהים השחור – עשרות טילי שיוט מתקדמים. בין היתר נפגעו מטרות בניקולאייב, ז'יטומיר ולבוב. בנוסף, הבוקר נשמעו פיצוצים כבדים גם בבירה קייב.
המודיעין האוקראיני הודיע כי שישה מפציצים מסוג טופולוב 22M3 של חיל האוויר הרוסי חדרו אתמול למרחב האווירי של בלארוס, וירו לפחות 12 טילי שיוט בעת שהיו במרחק של קרוב ל-50 קילומטרים מהגבול עם אוקראינה. באוקראינה הביעו זעם על העובדה שכמות גדולה של טילים נורתה מתחומה של בלארוס ואף איימו לתקוף אותה בחזרה.
הערכה במערב: "הצבא הרוסי מותש"
במקביל, גוברות ההערכות בקרב גורמים במערב כי הצבא הרוסי קרוב למיצוי כוחו ויכולת הלחימה שלו. בכיר במערב אמר לוושינגטון פוסט כי בקרוב יגיע הזמן שבו "ההתקדמות האיטית של הרוסים לא תהלום את המחיר הכבד שהם משלמים, והם יהיו זקוקים להפסקה כדי לחדש את כוחם ויכולותיהם". הוא העריך כי כיבוש לישנסק צפוי להיות קשה בהרבה עבור הרוסים בשל מיקומה הגבוה ומצידו השני של הנהר שבניסיון חצייתו לפני כמה שבועות איבדו הרוסים מאות לוחמים. לדבריו, הרוסים צפויים לנסות ולכתר את העיר עם כוחות שינועו לכיוון דרום-מזרח מאיזיום, ולכיוון צפון-מזרח מהעיר פופאסנה.
אותו בכיר ציין כי ההתקדמות הרוסית בימים האחרונים אינה מגיעה ללא מחיר, ומעבר לפגיעה האינטנסיבית בחיי אדם ובציוד לחימה – הרוסים גם מבזבזים כמות גדולה של תחמושת. "הם יורים בקצב שכמעט אף צבא בעולם לא מסוגל להחזיק לאורך זמן" אמר, והתייחס לדלדול המסיבי בטילי השיוט והתחמושת המתקדמת של הרוסים.
בעוד שנראה כי כמעט איש אינו מוכן לנקוב בתאריך יעד שבו יעצרו הרוסים את הלחימה, ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון אמר בימים האחרונים כי הוא מעריך שרוסיה תוכל להמשיך להילחם בקצב הנוכחי "עוד כמה חודשים בלבד". לאחר מכן, לדבריו, רוסיה תגיע לנקודה שבה אינה מסוגלת להמשיך ולשמר את המומנטום בשל היעדר משאבים.
גם ברוסיה עצמה יש רבים שטוענים כי הצבא הרוסי צפוי להתמודד עם קושי של ממש בקרוב, בעיקר בשל מצוקת כוח האדם. "לרוסיה אין מספיק כוח פיזי במבצע הצבאי באוקראינה כדי להמשיך ולהחזיק בקו החזית של יותר מאלף קילומטרים", כתב הבלוגר הצבאי יורי קוטיינוק בעמוד הטלגרם שלו. הוא העריך כי לרוסיה נדרש כוח של כחצי מיליון חיילים כדי לעמוד במטרות הלחימה המלאות, אך הבהיר כי זה לא יעד אפשרי ללא הוראה ברורה של גיוס כללי ונרחב – דבר שהוא מציין כי עשוי להיות מאוד לא פופולרי ומחמיא עבור הנשיא פוטין.
המתיחות הגרעינית מתחדשת
בתוך כך, סוגיית המתיחות הגרעינית באירופה חזרה אתמול לסדר היום לאחר שפוטין הודיע לנשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו כי יעביר לו בזמן הקרוב טילי איסכנדר מתקדמים, המסוגלים לשאת ראש קרב גרעיניים, שייפרסו על אדמת בלארוס. פוטין הבהיר כי הטילים יכולים לשמש כטילים בליסטיים וכטילי שיוט, ומסוגלים לשאת ראשי קרב קונבנציונליים וגרעיניים כאחד.
בתיאור השיחה בין השניים נכתב כי לוקשנקו הביע בפני פוטין את החשש מפני מה שהוא תיאר כטיסות של ארה”ב ומדינות נאט"ו כחלק מ"אימונים לשאת ראש נפץ גרעיניים קרוב לגבול עם בלארוס". הוא ביקש מפוטין לשקול "תגובת ראי", ולפרוס כלי טיס רוסיים בבלארוס שיוכלו גם כן לשאת ראשי נפץ גרעיניים. פוטין בתגובה השיב לו כי "אין צורך להגיב באופן זהה לטיסות האמריקניות", והנחה את לוקשנקו להסב את מטוסיו לנשיאת נשק גרעיני.
לדבריו של פוטין, לארה"ב יש יותר מ-200 חימושים גרעיניים טקטיים בשש מדינות חברות נאט"ו באירופה, ו-257 כלי טיס שמסוגלים לשאת אותם. הוא אמר כי הוא מסכים עם החשש שהביע לוקשנקו וקרא להתחיל בפריסת כלי טיס בלארוסיים המסוגלים לבצע משימות דומות, והבטיח להעביר את הטילים המתקדמים בחודשים הקרובים, לצד שורת מערכות קרב טקטיות נוספות.
פוטין הדיח את מפקד המערכה באוקראינה
המודיעין הבריטי אישר אתמול דיווחים רבים מהשבועות האחרונים בנוגע לזעזועים נוספים בשרשרת הפיקוד של הצבא הרוסי בלחימה באוקראינה. המפקד הראשון שהודח מתפקידו הוא מפקד הכוחות המוטסים בצבא רוסיה (VDV), אנדריי סרדיוקו. ה-VDV, אחת מיחידות העילית של הצבא הרוסי, ספגה את אחת המכות הקשות ביותר בלחימה באוקראינה ועל פי ההערכות איבדה אלפי חיילים.
מפקד נוסף שהודח, ואולי דמות מעניינת יותר, הוא מפקד הגזרה הדרומית בלחימה, אלכסנדר דבורניקוב. כזכור, לפני כחודשיים מינה פוטין את דבורניקוב, שזכה לכינוי המפוקפק "הקצב מחלב" על חלקו במלחמת האזרחים בסוריה, לתפקיד המפקד העליון של המבצע הצבאי באוקראינה. במוסקווה לא סיפקו הסברים בנוגע להדחה, אך שמועות ברוסיה מעידות על בעיית שתייה חמורה וכישלון של ממש לעמוד בלחץ מצידו של דבורניקוב. השניים הם רק חלק משרשרת המפקדים הבכירים הרוסיים שהודחו מאז תחילת המלחמה, ועשויים ללמד על גודל המשבר בצבא הרוסי וחוסר שביעות הרצון מהתקדמות הכוחות בשטח.
הדחתו של דבורניקוב מפיקוד על הגזרה הדרומית בלחימה באוקראינה מגיעה על רקע שלל דיווחים על הצלחות צבאיות אוקראיניות בלחימה במחוז חרסון. בשבועות האחרונים יצאו הכוחות האוקראינים למבצע נגד בניסיון לכבוש מחדש את חרסון, העיר הראשונה שנכבשה על ידי הרוסים, ולפחות בשלב זה מדווח על הצלחות רבות בצפון המחוז, קרוב לקו הגבול הארעי בין שני הצבאות. בסוף השבוע חוסל אחד מבכירי הפקידים הרוסיים בעיר חרסון, לאחר שמכוניתו התפוצצה כשישב בה – לאחר שככל הנראה הוטמן בה מטען חבלה.
המטרה החדשה של ביידן
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הגיע הלילה לפסגת מנהיגי ה-G7 במינכן שבגרמניה עם מטרה ישנה-חדשה. ביידן נחוש להמשיך במאבק להתשת והחלשת רוסיה, וכעת עומד בפני משימה לא פשוטה בכלל לשכנע את יתר עמיתיו להמשיך ולדבוק במאמצים הבין-לאומיים נגד הלחימה הרוסית.
אם בתחילת המלחמה, בביקורו הקודם באירופה לפני כשלושה חודשים בפסגת מנהיגי מדינות נאט"ו, הצליח ביידן יחסית בקלות לקדם את האג'נדה הקוראת להטיל כמה שיותר הגבלות על רוסיה, נראה שכעת המשימה צפויה להיות קשה בהרבה. ספק כמה מהמנהיגים האמינו אז שהמלחמה תתארך עד כדי כך, בעוד שאפילו כעת סופה אינו נראה באופק. כעת, הרבה יותר מלפני שלושה חודשים, מתמודדות כל מדינות העולם עם עליות מחירים חמורות – מהקשות שזכורות בשנים האחרונות.
המשימה החדשה של ביידן תהיה לשכנע את בעלי בריתו במערב להמשיך ולדבוק במאמצים נגד רוסיה, אפילו כעת ולמרות הקושי. ביידן צפוי להציג לשותפיו דברים דומים לאלו שהציג בעבר הנשיא קנדי, כשקרא ל"מאבק ארוך וממושך" בברית המועצות. למרות המוטיבציה הגבוהה של ביידן, שמגיע בעצמו כשבארה"ב משבר כלכלי חריף ומחירי דלק שמאמירים לשיא, מדינות רבות, כולל בקרב פסגת ה-G7, כבר מגלות סימני עייפות מהמשבר הממושך, והיו שמחות לראות אותו מגיע לסיומו.
ביידן ינסה להוכיח לבעלי בריתו כי הפגיעה הכלכלית ברוסיה משיגה את האפקט שלה ופוגעת ביכולתה להמשיך את המלחמה לאורך זמן בהיקף נרחב. בנוסף, יקווה ביידן לשכנע את שותפיו בחשיבות המסר המערבי לצעדים אגרסיביים מצידו של פוטין, ולומר כי יש בהם גם מסר למדינות נוספות שעשויות לנקוט צעדים אגרסיביים דומים, כמו למשל סין בטייוואן.