מסר למערב? אם לשפוט על פי צילומי הלוויין שמתפרסמים היום (שישי), צפון קוריאה מתכוננת לבצע ניסוי גרעיני גדול - לראשונה מאז 2017. הצילומים מלמדים על תזוזה והיערכות נרחבת במתקן הגרעין פונגיי-רי שבצפון-מזרח המדינה, כולל הקמת מבנים חדשים, תזוזת כוחות ותנועה גדולה של כוח אדם.
בתמונות הלוויין שנאספו השבוע ונותחו על ידי מומחי "CSIS" - המרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים בוושינגטון - נראים אנשים משחקים כדורעף בחצר של אזור הניהול והתמיכה העיקרי של אתר הבדיקה. "למרות שמקורות מסוימים טוענים שהניסוי הגרעיני השביעי עשוי להתרחש בין מאי לספטמבר השנה, מועד הניסוי הגרעיני השביעי יהיה ללא ספק תלוי אך ורק בהחלטה האישית של קים ג'ונג און. תצלומי הלוויין מצביעים על כך שההכנות בעיצומן ואין להפחית מחשיבותן", אמרו מחברי המחקר של CSIS.
פרופ' לייף-אריק איזלי, מומחה למחקרים בין-לאומיים באוניברסיטת אווה בסיאול, אמר: "אם קים רוצה להתנהג כפרובקטור, הוא עשוי לעמוד למבחן תוך זמן קצר - כאשר נשיאה החדש של דרום קוריאה ייכנס לתפקידו, ולפני ביקורו של נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן לאסיה, בהמשך החודש”.
"עם זאת, כדי שחלילה לא אפגע בנותני החסות של פיונגיאנג בבייג'ינג", המשיך פרופ' איזלי, "המבחן הבא יהיה סמוך לוועידת המפלגה הקומוניסטית בהמשך השנה".
בדומה לאיסלי, גם ד"ר דויון קים, עמיתה בכירה בצוות החשיבה של המרכז לביטחון אמריקני בסיאול, טענה כי "לארה"ב אין ברירה אלא לדבוק בדרישתה שלפיה - על צפון קוריאה לוותר על הנשק הגרעיני שלה".
"קשה לדמיין שממשל ביידן יגדיר אי פעם את פירוק הגרעין כמטרתו הסופית", אמרה. "אם ממשל אמריקני כלשהו יעשה זאת, תומכי הממשלה השמרנית החדשה של דרום קוריאה ידרשו מהממשלה לייצר נשק גרעיני משלהם כי הם יראו שארה"ב לא אמינה בכל הקשור להבטחת ביטחונה של דרום קוריאה".
Located only 15 miles from the Chinese border, North Korea’s Hoejung-ni missile operating base will likely house a regiment-sized unit equipped with intercontinental ballistic missiles (ICBM).
— CSIS (@CSIS) April 28, 2022
Watch the latest High Resolution video here: https://t.co/h8nLjgd926 pic.twitter.com/pY9HXVQS6q
קים ציינה שהקיפאון הדיפלומטי הארוך מאפשר לצפון קוריאה לקנות זמן - מה שמאפשר לה לשכלל את יכולותיה הגרעיניות ולייצר מנופים פוליטיים שיחזקו את אחיזתה בארסנל הגרעיני שלה. "פיונגיאנג מסרבת בעקביות לחזור לשולחן המשא ומתן - וזו הבעיה המרכזית", אמרה.
מוקדם יותר השבוע ערך המנהיג הצפון קוריאני קים ג'ונג-און מופע ראווה צבאי שבו הציג את פיתוחי הנשק החדישים ביותר של צבאו - בדגש על ארסנל הנשק הגרעיני במדינה ולתוכנית הטילים המתקדמים שלה. בין הטילים שהוצגו הופיע גם הטיל הבליסטי הבין-יבשתי "הוואסונג 17", שניסוי מוצלח בו בוצע רק בחודש שעבר ועל פי ההערכות עשוי להיות יעיל גם לפגיעה באדמת ארה"ב. מומחים אמריקנים טענו כי לפחות מבחינה תיאורטית, הטיל מסוגל לשאת ראש קרב גרעיני ולפגוע בכל נקודה בארה"ב.