לקראת ביקורו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בישראל ובסעודיה, השתיים מנסות להגביר את הלחץ עליו להחריף את הטון נגד איראן ולנקוט צעדים נוספים נגדה, כך דווח היום (שלישי) ברשת CNN. על פי הדיווח, בירושלים וריאד כבר מבינים כי אפסו הסיכויים לחזור להסכם הגרעין, ומבקשים מביידן לתת דגש גדול יותר ברמה הביטחונית ואף להטיל מחדש סנקציות כלכליות על איראן. "בעלי בריתה של ארה"ב מודאגים מהיעדר התוכנית הברורה של הממשל בנוגע לשאיפות הגרעיניות של איראן, ארסנל הטילים הבליסטיים שלה ותמיכתה בגורמי טרור באזור", אומרים גורמים בוושיגנטון בעילום שם.

במקביל, מקורות בממשל ביידן התייחסו לשורת הדיווחים על החיסולים ואירועי המוות של גורמים באיראן המיוחסים לפחות בחלקם לישראל, ואומרים כי בתקופה האחרונה ישראל הגדילה מאוד את פעילותה באיראן. יחד עם זאת, מבהירים אותם גורמים, במרבית הפעולות ישראל ממדרת את ארה"ב ולא משתפת אותה ו"משאירה אותה בעלטה". על פי כמה גורמים בכירים בממשל האמריקני בעבר ובהווה, ישראל העמיקה לאחרונה מאוד את מאמציה לפגוע במטרות הקשורות לפרויקט הגרעין באיראן ומדעני גרעין איראנים.

לאחרונה חוזים גורמי מודיעין וצבא אמריקניים בהסלמה של ממש בין ישראל ואיראן, על רקע ביקורו המתקרב של הנשיא ביידן. לטענת אותם גורמים, ניכר שישראל הסלימה את החיסולים הממוקדים, לצד שורת פעולות עלומות נוספות, בתוך תחומה של איראן. בארה"ב מאשרים כי ישראל היא שעמדה מאחורי חיסולו של חסן סיאד ח'ודאיארי, קצין בכיר בכוח קודס של משמרות המהפכה, בלב טהראן ב-22 במאי.

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נואם בדלאוור (צילום: רויטרס)
ויתור גם על דרישות בסיסיות, הנשיא ג'ו ביידן | צילום: רויטרס

עוד אומרים על כך בכירי הממשל שהם רואים כי לאחרונה העלתה טהראן את רמת הכוננות של מערכות ההגנה האווירית שלה, בתגובה למתואר כ"סדרת פעולות ישראליות בתחומה". לטענת גורמים שונים מדובר בעדות לכך שטהראן עשויה לבצע פעולה אקטיבית דרמטית כמענה לאותן פעולות.

על רקע זה אומרים בארה"ב כי ממשל ביידן מעדיף להימנע מעיסוק בדיווחים על הפעילות ההתקפית של ישראל באיראן, ולא דורש מישראל תשובות בעניין או לעצור את הפעילות. עם זאת, בוושינגטון ממשיכים לעקוב אחר ההתפתחויות, ולמרות שההערכה כי לא תפרוץ מלחמה ישירה בין איראן וישראל, עדיין נערכים לאפשרות של "מיס-קלקולציה" שעשויה לדרדר את המתיחות לפסים אלימים יותר.

בנוסף, על רקע הדיווחים השונים על המשך המגעים בין ארה"ב לאיראן בנוגע לאפשרות החזרה להסכם הגרעין, הודיעו אמש בטהראן כי הם נערכים להגדיל את היקף העשרת האורניום במתקן הגרעיני בפורדו. על פי הדיווח של הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית, איראן הציבה במתקן הגרעיני השמור צנטריפוגות מתקדמות מסוג IR-6, ומזרימה לתוכן גז אורניום הקסאפלורידי. באיראן עדכנו את סבא"א כי תהליך הזרמת החומר לצנטריפוגות החל כבר ביום ראשון.

נשיא אירן איבראהים ראיסי (צילום: AP)
נשיא אירן ראיסי בפרלמנט האירני | צילום: AP

"בעלי בריתנו דורשים לדעת שאנו רציניים"

"המצב עם איראן הופך להיות לאחרונה מאוד מתוח", אומר גורם בכיר בממשל ביידן. בין היתר הוא התייחס להחלטה האיראנית להסיר 27 מצלמות ואמצעי מעקב שהותקנו על ידי סבא"א במתקני הגרעין האיראניים, לצד הדוח של הסוכנות שקובע כי בידי איראן כמות גדולה מאוד של אורניום מועשר ברמה של 20% ו-60%, והעובדה כי ביכולתה להגיע בתוך שבועות בודדים לכמות אורניום מועשר ברמה המספיקה לפתח פצצה גרעינית. "זוהי אחת הסיבות המרכזיות שאנחנו חייבים לקיים את ביקור ביידן, בעלי בריתנו דורשים לדעת שאנו רציניים בנוגע לסוגיות הללו", אמר הבכיר.

גם השליח האמריקני לשיחות הגרעין, רוברט מאלי, אולי אחד הגורמים המחויבים ביותר בממשל האמריקני למאמצי החזרה להסכם, נשמע פסימי בחודש האחרון כשאמר במהלך שימוע בסנאט כי הוא מעריך שהסיכויים לחזרה הם "לכל היותר קלושים". מקורות אמריקניים המעורים במצב השיחות אמרו שארה"ב תשמור על הלחץ הכלכלי על איראן ואפילו תחריף את הסנקציות אם תתקבל ההחלטה הסופית שהמגעים נכשלו. יחד עם זאת, בוושינגטון טרם עדכנו את ישראל ומדינות המפרץ בנוגע ל"תוכנית ב'" אם שיחות הגרעין נכשלות.

בארה"ב ערים לדאגות של ישראל והמדינות האחרות באזור בתסריט שבו כן נרשמת פריצת דרך בשיחות והמעצמות ואיראן חוזרות לבסוף להסכם. לצד זאת, עדיין קיימת מחלוקת מהותית בקרב בכירי הממשל בנוגע לשאיפות הגרעין של איראן ובנוגע לשאלה עד כמה היא רצינית בנוגע לתוכנית. מצד אחד יש גורמים המאמינים שהמטרה העיקרית של ההסלמה האיראנית בתחום הגרעין היא מתוך כוונה ללחוץ את ארה"ב להתקדם בשיחות ולהביא להסרת הסנקציות, ומנגד ישנם רבים שבטוחים שאיראן נחושה להחזיק בנשק גרעיני, או לכל הפחות להגיע לנקודת הסף – שממנה תוכל לפתח נשק גרעיני בקלות ובמהירות יחסית, אם המשטר בטהראן יחוש מאוים. אותם גורמים מציינים כי באיראן רואים את המקרים של רוסיה וקוריאה הצפונית כדוגמה למשטרים שמצליחים לשמור על עצמאותם ולהימנע מעימות ישיר עם המערב בשל העובדה כי הם מחזיקים בארסנל גרעיני גדול.

בדרך למתקן הגרעיני בנתנז, איראן (צילום: Getty Images)
צילום: Getty Images
אתר הגרעין בנתנז (צילום: google earth)
אתר הגרעין בנתנז | צילום: google earth

סוגיה נוספת שמעסיקה את וושינגטון היא העובדה כי רבים מהאיומים האיראניים באזור כלל אינם קשורים להסכם הגרעין ולא צפויה להם כל התייחסות גם במצב של חתימה בין טהראן למעצמות. בכך מדובר בעיקר על פרויקט הטילים ומגמת ההתעצמות האזורית של איראן ומשמרות המהפכה, ועל רקע זה נחושים בוושינגטון לקדם את תוכנית שיתוף הפעולה ההגנתי בין ישראל ומדינות נוספות באזור. גורמי ממשל אומרים כי הדיונים על התוכנית יהיו חלק מהנקודות המרכזיות שיעלו בביקור הנשיא ביידן באזור.

שורת חיסולים או צירוף מקרים?

22.05.22: שני מחסלים רכובים על אופנוע ירו למוות וחיסלו את חסן סיאד ח'ודאיארי, קצין בכיר בדרגת עקיד (מקביל לאל"ם) בכוח קודס של משמרות המהפכה. איראן האשימה את ישראל באופן ישיר בחיסולו ובכיריה נשבעו לנקום את מותו. כמה ימים לאחר מכן דווח בניו יורק טיימס כי ישראל עדכנה את ארה"ב שהיא עומדת מאחורי החיסול.

הקצין האיראני שחוסל, חסן סיאד ח'ודאי

25.05.22: דיווח על "תאונה" במתקן הצבאי בפרצ'ין שבאיראן. כלי התקשורת באיראן דיווחו שבאירוע נהרג מהנדס איראני בשם אחסאן גאדביגי ושניים נוספים נפצעו. יומיים לאחר מכן דווח בניו יורק טיימס כי "התאונה" באותו מתקן צבאי נגרמה כתוצאה מתקיפה של מל"ט – מה שבאופן מיידי הפנה אצבעות מאשימות רבות לעבר ישראל.

02.06.22: דיווח: משמרות המהפכה הוציאו להורג קצין בכיר בדרגת בשם עלי איסמעילזאדה, בחשד שהדליף מידע שסייע לחסל את קצין כוח קודס ח'ודאיארי. הדיווח התפרסם כשלושה ימים לאחר ההוצאה להורג, כך לפי הדיווח המקורי, אולם באיראן הכחישו וטענו כי איסמעילזאדה התאבד.

04.06.22: באיראן דיווחו על מותו של ד"ר איוב אנתאזרי, מדען חשוב בתעשיות האוויר והחלל של משמרות המהפכה. בדיווחים שפורסמו ימים לאחר מכן נטען כי אנתזארי הורעל בארוחה שהוזמן אליה, ומת בתוך זמן קצר.

12.06.22: דיווח כי קצין משמרות המהפכה עלי קאמני נהרג בתאונה. קאמני היה קשור לתעשיות האוויר והחלל של משמרות המהפכה.

13.06.22: דיווח כי איש משמרות המהפכה מוחמד עבדוס, שעבד בתעשיות האוויר והחלל, מת בנסיבות מסתוריות. באותו היום דווח בניו יורק טיימס כי איראן חושדת כי ישראל עומדת מאחורי הרעלתו של אנתאזרי ומאשימה את ישראל גם במותו של מומחה נוסף, גיאולוג, קמרן אראמולאי.

מפקד משמרות המהפכה חוסין סלאמי (צילום: מתוך הטוויטר של התקשורת האיראנית)
מפקד משמרות המהפכה חוסין סלאמי | צילום: מתוך הטוויטר של התקשורת האיראנית

14.06.22: דיווח בערוץ האופוזיציה האיראני איראן אינטרנשיונל כי קאמני ועבדוס היו קשורים בפיתוח נשק עבור פרויקט הטילים המדויקים של חיזבאללה בלבנון. בדיווח נטען כי עלי קאמני לא נהרג בתאונת דרכים.

17.06.22: ביום שישי פורסם דיווח על מותו של קצין נוסף במשמרות המהפכה, והאב פראמרזיאן. מודעת האבל שלו הופצה ברשתות החברתיות, אך לא פורסם כל דיווח רשמי על מותו. על פי דיווחים לא מאומתים הקשורים באופוזיציה האיראנית – הוא נורה למוות.

19.06.22: באיראן אישרו כי אירוע ה"תאונה" במתקן הצבאי בפרצ'ין היה בשל "פעולת חבלה מכוונת".