מה קורה עם ביידן? בסוף השבוע פורסם תיעוד של נשיא ארה"ב שבו הוא נראה כאילו הוא מושיט את ידו קדימה כדי ללחוץ יד למישהו - אך איש לא היה לצידו. מנגד, טענו גולשים ברשתות כי ביידן בך הכל סימן לאנשים שהריעו לו. המקרה, שזכה ללעג ברשתות החברתיות, מצטרף לשורת אירועים ובהם אמירות לא ברורות, דיבור איטי ומגומגם ואף דיווחים על הירדמות בשיחות עם מנהיגים ובכינוסים רשמיים. מבקרי הנשיא לא מפספסים את ההזדמנות לחגוג על התקריות, ועם או בלי קשר אליהן – מצבו בסקרים הולך ומחמיר.

 

 

התיעוד של הנשיא ביידן מהימים האחרונים, כשהוא נראה עומד לבדו על הבמה אך כאילו מחפש מישהו ללחוץ את ידו סמוך אליו – זכה לתהודה נרחבת ברשתות החברתיות. רבים מתחו ביקורת על ביידן טענו כי הוא לא מרוכז וחד מספיק – בעודו מכהן באחת המשרות המתוחות והחשובות בעולם.

הסרטון המדובר הוא רק תקרית מביכה נוספת ברזומה המפוקפק של הנשיא המבוגר בהיסטוריה של ארה"ב, שרבים – ובהם כאלה שאינם נמנים עם מתנגדיו המובהקים – טענו כי אינו כשיר כלל לכהן בתפקיד. רק לפני שבועות אחדים נאם ביידן, וכשביקש להתייחס למישל אובמה, רעיית הנשיא לשעבר, התבלבל וקרא לה בטעות "סגנית הנשיא". בדבריו טען כי "אירחה יותר מ-20 אירועים לנשות הצבא".

 

 

 

בתקרית אחרת, עוד בימים הראשונים של המלחמה באוקראינה, תהה ביידן במהלך ריאיון שערך "כיצד הגענו למצב שבו פוטין עומד לפלוש לרוסיה". טענה שזכתה להד נרחב בעיקר בארץ, וטופחה בעיקר בידי מתנגדי ביידן בישראל, גורסת כי נרדם במהלך פגישתו עם ראש הממשלה נפתלי בנט בוושינגטון בחודש אוגוסט. בעוד שנראה כי הטענה הזו הייתה מופרכת מן היסוד, זו אינה הפעם היחידה שבה תועד הנשיא האמריקני באירוע רשמי וחשוב כשנראה שהוא נרדם.

 

 

לא רק בארה"ב ובישראל הופך הנשיא המושמץ לנושא לבדיחות. רק לאחרונה עלה בערב הסעודית, בעלת ברית חשובה של וושינגטון בימי שגרה, חיקוי לא מעודן של ביידן. החיקוי, ששודר במסגרת תוכנית שעלתה לרגל חודש רמדאן, התרכז בטענות השונות בנוגע למצבו הרפואי הבעייתי של הנשיא ולעג לו על ריבוי הבלבולים והטעויות שלו בזמן נאומים.

 

 

מעבר לבדיחות הרבות על מצבו, והטענות הרבות לטעויות ותקריות מביכות מצידו, ניכר בתקופה האחרונה שאלו הן צרותיו האחרונות של ג'ו ביידן. ב-15 החודשים מאז הושבע לתפקיד הוא זוכה לשיעורי תמיכה נמוכים במיוחד – מה שפוגע פגיעה ניכרת במצבה של המפלגה הדמוקרטית לקראת בחירות אמצע הקדנציה לקונגרס, שייערכו בחודש נובמבר. בשבועות האחרונים חצה הנשיא ביידן רף שלילי כשירד מתחת ל-40% תמיכה בו, וכל הסקרים צופים מפלה של ממש לדמוקרטים בבחירות הקרובות – מה שיקשה עוד יותר על הנשיא ביידן להמשיך לקדם את מדיניותו ולנסות לקדם חקיקה בתחומים שונים.

הסיבות להיעדר התמיכה בביידן רבות, והן ממש לא קשורות רק בשורת התקריות המביכות שנקשרו בשמו של הנשיא. כך, לדוגמה, תמונות הנסיגה מאפגניסטן, והעלייה החדה באינפלציה (בשיעורים הגבוהים ביותר זה ארבעה עשורים, למרות הישגים אחרים של ביידן בתחום הכלכלה, כמו הורדת שיעור האבטלה לשפל של שנים רבות) – הן בין הגורמים העיקריים לפגיעה במעמדו.

נוסף על כך, גם כישלונו של ביידן לקדם את מהלכי החקיקה הגדולים ביותר שתכנן לעשות, כמו תוכנית האקלים הגרנדיוזית שלו – פגע בתדמיתו ובשיעור התמיכה בו. אחת הדוגמאות הטובות להתרסקות בתמיכה בביידן היא בקרב הצעירים: בעוד שבחצי השנה הראשונה לכהונתו הוא זכה לכ-60% תמיכה מבני ה-20 וה-30 בארה"ב, כעת צנח נתון זה ל-39%.