התפרצות הסלמונלה במפעל השוקולד של חברת שטראוס, שטלטלה את עולם הצרכנות בשבוע האחרון, הגיעה אחרי שכבר בתחילת החודש שעבר התגלו מוצרים נגועים בחיידק במפעל פררו בבלגיה. גם שם הוכרז על ריקול של מוצרים, וארגון הבריאות העולמי הזהיר בשבוע שעבר כי יש יותר מ-150 מקרים חשודים של סלמונלה – מאירופה ועד ארה"ב. לנוכח ההתפרצות הראשונה בחו"ל, עולה השאלה אם יש קשר בינה לבין ההתפרצות הרחבה בשטראוס.
סיקור N12 על התפרצות הסלמונלה
מהדברים שאמר ל-N12 פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, ניתן להסיק שמוקדם למתוח קו בין שני המקרים. "קודם כל, אם הייתה טביעת אצבע מולקולרית לחיידק בבלגיה, אצלנו עדיין אין אפיון גנטי של החיידקים", אמר. "משרד הבריאות, שחוקר את הסלמונלה, אמור לפרסם את הממצאים שלו בימים הקרובים".
פרופ' לוין מסביר שכעת נעשה אפיון מולקולרי וגנטי של הסלמונלה שנמצאה בארץ, תהליך שמזכיר עבודת בילוש - רק בעולם הזיהום והחיידקים: "זה מרתק. צריך לחקור איך דברים קרו - לבדוק עובדים, יונים , נעליים של עובדים, שינוי נהלים לקראת פסח, מעבר של עבודה במשמרות שונות - יכולות להיות המון סיבות אפשריות להתפרצות כזו".
עם זאת, הוא הצביע על קשר עקיף אפשרי בין שתי ההתפרצויות: "יכול להיות שבעקבות הדיווחים מאירופה בתחילת החודש שעבר, שטראוס התחילה לבדוק בעצמה ואז מצאה סימנים שהעלו את החשש. באשר לקשר ישיר, זה עדיין לא ברור ותוצאות הניתוח המעמיקות של הזן הספציפי ייתנו לנו הרבה יותר מידע". על פי ההערכה של פרופ' לוין והמומחים בתחום, לא מדובר באותו החיידק מפני שעד כמה שאנו יודעים חומר הגלם בשטראוס לא התקבל מאירופה.
התפרצות ב-11 מדינות: "התסמינים עלולים להיות חמורים"
על פי הדיווח בשבוע שעבר, שוקולדים פופולריים ממותג קינדר, המיוצרים בבלגיה, קשורים להרעלת סלמונלה ב-11 מדינות, בעיקר באירופה. ההתפרצות הנוכחית נמשכת כבר זמן רב, ובין המדינות שנמצאו בהן סימני סלמונלה נמצאת גם בריטניה - שסימנה מקבץ של מקרי סלמונלה כבר לפני חודש, אז יצאה ההודעה הראשונה על ריקול של מוצרי השוקולד.
על פי ארגון הבריאות העולמי, רוב הנפגעים ברחבי העולם הם ילדים מתחת לגיל 10 - המהווים כ-89% מהמקרים - אבל הארגון אומר שלא צריך להיכנס לפאניקה בשל מספר אשפוזים נמוך ואפס מקרי מוות. "הסיכון להתפשטות באזור אירופה ובעולם מוערך כמתון, עד שיהיה מידע זמין על החזרה מלאה של המוצרים", נמסר.
על פי המידע שפרסם הארגון, רצף גנטי של חיידק הסלמונלה שעורר את בהלת המזון הראה שמקורו בבלגיה. עם זאת, "לפחות 113 מדינות" העולם קיבלו מוצרי קינדר במהלך התקופה האחרונה. לטענת ארגון הבריאות העולמי, חיידקי סלמונלה התואמים את המקרים הנוכחיים של הזיהום נמצאו בדצמבר ובינואר במכלי חלב וחמאה במפעל פררו, בעיר ארלון שבבלגיה.
על פי דיווחים בתקשורת הבלגית, המפעל קיבל הוראה לסגור את שעריו ולעצור זמנית את הפעילות כבר בתחילת החודש. בהצהרה, ארגון הבריאות העולמי אמר כי זן התפרצות הסלמונלה עמיד בפני שישה סוגים של אנטיביוטיקה. ועדיין, על פי מומחים, התסמינים של הסלמונלה קלים יחסית וברוב המקרים החולים יחלימו ללא טיפול מיוחד. עם זאת, הסיכונים גבוהים יותר עבור חלק מהילדים והמטופלים המבוגרים שעבורם התייבשות עלולה להיות חמורה ואף מסכנת חיים.
בהצהרת ארגון הבריאות העולמי נמסר כי עד 25 באפריל, "בסך הכול דווחו 151 מקרים הקשורים גנטית לאירוע הנוכחי, וחשודים כקשורים לצריכת מוצרי השוקולד המעורבים מ-11 מדינות": בלגיה (26), צרפת (25), גרמניה (10), אירלנד (15), לוקסמבורג (מקרה אחד), הולנד (2), נורבגיה (מקרה אחד), ספרד (מקרה אחד), שוודיה (4), בריטניה (65) וארצות הברית (מקרה אחד) - שאמש הצטרפה לריקול של מוצרי שטראוס הישראלים.
למרות שיש כ-2,500 זנים של חיידקי סלמונלה, רוב הזיהומים בבני אדם נגרמים על ידי שני זנים ספציפיים Typhimurium ו-Enteritidis. ארגון הבריאות מסביר שהתסמינים למחלה הם חום, הקאות ושלשולים. לסלי לרקין, מובילת המעקב אחר פתוגנים במערכת העיכול ובטיחות מזון בסוכנות הבריטית לביטחון הבריאות, מסבירה ש"סלמונלה יכולה להתפשט מאדם לאדם, אז כל מי שנפגע צריך לדבוק בשיטות היגיינה טובות כמו שטיפת ידיים ביסודיות לאחר השימוש בשירותים, והימנעות מטיפול במזון עבור אחרים במידת האפשר אם יש לך תסמינים".
התסמינים מתחילים בדרך כלל בין שש ל-72 שעות לאחר צריכת מזון או מים המזוהמים בסלמונלה, והמחלה יכולה להימשך בין יומיים לשבוע. חיידקי סלמונלה מצויים באופן נרחב בחיות בית וחיות בר, כגון עופות, חזירים ובקר. גם חיות מחמד אינן חסינות וארגון הבריאות העולמי מציין כי סלמונלה "יכולה לעבור בכל שרשרת המזון, מהמזון לבעלי חיים". בבני אדם, חיידק סלמונלה נדבק בדרך כלל לאחר אכילת מזון מזוהם ממקור מן החי, בעיקר ביצים, בשר, עופות וחלב.