ישראל וארה"ב עוקבות אחר פעולות חפירה סמוך למתקן הגרעין האיראני שבנתנז - שככל הנראה מטרתן לבנות מתקן נוסף בעומק ההרים שיהיה מוגן מפצצות חודרות בונקרים - כך על פי דיווח שפורסם לפנות בוקר (שישי) בניו יורק טיימס. על פי גורמים בארה"ב, בניית המתקן החדש נמשכת יותר משנה - וייתכן שיהיה גם עמיד בפני מתקפות סייבר.
על פי ההערכות, המתקן נועד להעשרת אורניום והוא אמור להחליף מתקן שישראל תקפה בנתנז באפריל 2020. על פי הדיווח, ישראל החדירה סוכנים לתוכנית הגרעין האיראנית שהטמינו פצצות במקום. בשעתו התקיפה יוחסה למוסד הישראלי.
גורמים רשמיים בממשל ביידן אמרו לניו יורק טיימס שהם עוקבים אחר בניית המתקן החדש כבר יותר משנה, אך אינם מודאגים כי המתקן נמצא במרחק כמה שנים מהשלמה. לדבריהם, המעקב אחר בניית המתקן החדש נמשך כבר יותר משנה והחשד הוא שמטרתו להחליף את מתקן הצנטריפוגות שהופצץ לפני כשנתיים.
בממשל ביידן ציינו שיש מספיק זמן להתמודד עם המתקן החדש באמצעות משא ומתן ככל שניתן ובמידת הצורך בכוח. הפרויקט עשוי להוות מנוף לחץ נוסף על האמריקנים במשא ומתן מול איראן. לפי הדיווח, מכיוון שהמתקן עדיין בשלבי התהוות - הוא אינו משחק תפקיד בשאלה כמה זמן ייקח לאיראן להגיע לנשק גרעיני. בנייתו נתפסת כטקטיקת לחץ נוספת - תזכורת מהאיראנים שיהיו מוכנים לייצר חומר לפצצה בקנה מידה עצום, בין אם בשנים הקרובות ובין אם ב-2030, במקרה שתושג הסכמה על חזרה להסכם הגרעין וההגבלות יפוגו.
גורמים ישראלים אמרו לניו יורק טיימס שהם מאמינים שהמטרה הסופית של איראן היא להשתמש במתקן להעשרת אורניום בקנה מידה המוני, באמצעות צנטריפוגות מתקדמות שאיראן כבר החלה להתקין, על בסיס ניסוי, במתקן הישן שלה בנתנז.
בכירים אמריקנים הודו שהמתקן החדש גדול למדי ובדרך כלל מוגן היטב. עם זאת, ארה"ב לא משוכנעת לגמרי שאיראן מתכוונת להשתמש במתקן להעשרת אורניום. "זו נותרה אפשרות בהתחשב בגודלו, אבל זה לא ודאי", צוטטו הבכירים. מה שיותר ברור, אמרו הגורמים, זו כוונתה של איראן להשתמש במתקן להרכבת צנטריפוגות.