ביקור נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בישראל יתקיים באמצע חודש יולי, כך הודיעו רשמית היום (שלישי) בבית הלבן. הביקור יתקיים במסגרת נסיעת הנשיא למזרח התיכון בין 13 ביולי ל-16 ביולי. ביידן יגיע קודם כול לישראל, ולאחר מכן ימשיך לרשות הפלסטינית ולסעודיה. הוא יטוס ישירות מישראל לסעודיה.
ראש הממשלה נפתלי בנט אמר עם הפרסום הרשמי של הביקור כי במסגרתו "ייחשפו צעדים של ארה"ב לחיזוק השתלבותה של ישראל במזרח התיכון ולשגשוג האיזור כולו, לצד הסכמות על חיזוק שיתוף הפעולה הביטחוני והאזרחי בין ארה"ב וישראל באופן שיביא את הברית בין המדינות לשיאים חדשים"
במהלך ביקורו הנשיא צפוי לבקר במוקדים שבהם מערכות ההגנה המתקדמות שעבורן ארצות הברית תורמת ונמצאות בשימוש. הוא ידון בכל החידושים בנושא, כולל בעניין טכנולוגיית הלייזר ליירוט טילים. לפי גורם בכיר בממשל ביידן, במהלך הפגישה בישראל הנשיא ידגיש את מחויבותו האיתנה לשמירה על בטחון ישראל, ולהידוק הקשרים בנושא טכנולוגיה, אקלים מסחר ועוד.
עוד אמר הגורם בממשל שהנשיא ידון בין היתר בהעמקת הקשרים של ישראל עם מדינות האזור בהמשך להסכמי אברהם: "אנחנו רואים חשיבות בהסכמים האלה שיובילו ליציבות באזור". ביידן יפגוש במהלך הנסיעה למזרח התיכון 12 ראשי מדינות ובעלי תפקידים. הבכיר ציין גם את הצבעת מועצת הנגידים של הסוכנות הבין–לאומית לאנרגיה אטומית שבודדה את איראן. "לפני שנה וחצי ארצות הברית היא זו שהייתה מבודדת בעולם מהבחינה הזו", טען.
במהלך הביקור תתקיים גם פסגה וירטואלית בנושא משבר המזון והבטחון התזונתי העולמי עם ישראל, הודו ואיחוד האמירויות. "הנסיעה מתרחשת ברגע חשוב של חזרתה של ארצות הברית להובלה בזירה הבינלאומית ולמנהיגות האמריקנית בדיפלומטיה העולמית", אמר הבכיר בהתייחס לביקור. "נאגד מדינות לשיתופי פעולה, לפעול יחד נגד איומים משותפים".
הביקור של ביידן – על רקע הטלטלה הפוליטית
ביידן צפוי לנחות בישראל על רקע המשבר הפוליטי המתמשך. גורם בבית הלבן הדגיש שהדבר לא ישפיע על הביקור. "הנשיא מצפה לפגוש את ראש הממשלה נפתלי בנט", אמר הגורם. "לא נעלה ספקולציות לגבי הפוליטיקה הישראלית. הנשיא ידגיש שיחסי ישראל-ארה"ב רחבים יותר מאשר המהיגים שעומדים בראש המדינות". לצד זה, בזמן הביקור צפויים להתקיים בארץ משחקי המכבייה. בכיר בממשל ביידן ציין ש"הנשיא שמח שהביקור שלו מתרחש בזמן האירוע, וצפוי לפגוש ספורטאים שהגיעו להתחרות".
הנשיא האמריקני טרם ביקר בישראל במסגרת תפקידו, והפעם הראשונה שבה הגיע לכאן הייתה לפני כמעט 50 שנה, כשהיה סנטור צעיר. "כפי שהנשיא אומר לעיתים קרובות, הוא למד מאבא שלו שאם ישראל לא הייתה קיימת היה צריך להמציא אותה", אמר הבכיר בממשל. "יש לו קשר ארוך שנים עם מדינת ישראל, והוא הטיל עלינו את המשימה לעשות כל שביכולתנו לדאוג לבטחונה, שגשוגה ושילובה באזור".
המפגש עם סעודיה והרשות הפלסטינית
כאמור, ביידן ייפגש גם עם אבו מאזן ומנהיגים נוספים בגדה המערבית. "הנשיא מכיר את אבו מאזן עשרות שנים, והוא יחזור על מחויבותו לפתרון שתי המדינות", אמר הבכיר. "הם ידונו באופק חדש שיאפשר כבוד ביטחון ושגשוג לישראלים ולפלסטינים. כשהנשיא נכנס לתפקידו היחסים עם הפלסטינים היו רעים, ופעלנו לחידושם. אנחנו מקווים שהביקור הזה יהיה התחלה של שיח חדש גם בין ארצות הברית לפלסטינים וגם בין הישראלים לפלסטינים".
אחרי הביקור, הנשיא יטוס ישירות מישראל לסעודיה, שם ייפגש עם ראשי המדינה וישתתף בוועידה של מדינות האזור בהזמנת המלך סלמן. "הוא ידון בהפסקת האש בתימן, בשיתופי פעולה כלכליים, באיומים מאיראן וגם בנושא זכויות האדם", הוסיף הבכיר. "הנשיא ידגיש את מחויבותו למדינות נגד האיום מאיראן".
הביקור הזה אמור היה להיערך בסוף חודש יוני, אך נדחה ככל הנראה בגלל מחלוקת בתוך המפלגה הדמוקרטית לגבי הנסיעה לסעודיה. לפי הדיווח אז ב-NBC, פקידים אמריקנים אמרו שהביקור בסעודיה יידחה ויהיה חלק מביקור כולל במזרח התיכון. כעת הבית הלבן הודיע על כך רשמית.
כתבנו עמית ולדמן מציין כי הביקור של ביידן בסעודיה הוא פשרה במדיניות החוץ של הנשיא האמריקני, שמבטלת הבטחות קודמות. בהן, הבטחת הקמפיין שלו להוריד את רמת הידידות של ארה"ב עם הממלכה הסעודית. ביידן לא התלהב לפגוש את הנסיך הסעודי בן סלמן, וקבע בתחילת כהונתו שהוא ידבר רק עם אביו, המלך סלמאן. אלא שבפברואר 2021 הודיע הבית הלבן כי ביידן רוצה "לכייל מחדש" את היחסים עם ריאד. כל זאת, על רקע הטענה בקרב סוכנויות הביון האמריקניות שרואות בנסיך הסעודי אחראי להריגתו של העיתונאי חאשוג'י.