קוריאה הצפונית ביצעה הלילה (רביעי), שוב, שלושה שיגורי טילים מתקדמים - זמן קצר לאחר שנשיא ארה"ב ג'ו ביידן סיים את ביקורו ביפן. בסאול, בירת קוריאה הדרומית, דווח כי אחד הטילים שנורו היה "הוואסונג-17" (Hwasong-17) – טיל בליסטי בין-יבשתי שנחשף לראשונה לפני כחודשיים בלבד ונחשב אולי למתקדם ביותר. עוד מעריכים בסאול כי במהלך השיגור ביצעה קוריאה הצפונית ניסוי הכנה לקראת ניסוי גרעיני גדול שהיא מתכננת לערוך בקרוב.

קראו עוד:

"נראה שקוריאה הצפונית ביצעה ניסוי בפיצוץ רכיב שעשוי לשמש אותה בניסוי הגרעיני השביעי בתולדותיה, והראשון מאז שנת 2017", אמר סגן היועץ לביטחון לאומי בקוריאה הדרומית. שלושת השיגורים בוצעו בתוך פחות משעה, סמוך לאזור נמל התעופה הבין-לאומי של פיונגיאנג – אזור שהפך למרכז חשוב לניסויי הטילים של קוריאה הצפונית.

בסאול אומרים כי הטיל הראשון ששוגר הוא טיל בליסטי בין-יבשתי, השני נכשל במהלך השיגור והשלישי היה טילי בליסטי קצר טווח. בתגובה לשיגורים, פתחו מיד קוריאה הדרומית וארה"ב בתמרון צבאי אווירי בלתי מתוכנן, עם לא פחות מ-30 מטוסי קרב מסוג F-15 של צבא קוריאה הדרומית.

קים ג'ונג און (צילום: NK News, twitter)
צילום: NK News, twitter
צילומי לוויין חושפים: קוריאה הצפונית נערכת לבצע ני
צילומי לוויין חושפים: קוריאה הצפונית נערכת לבצע ניסוי גרעיני גדול

"תצוגת הכוח הצבאית שלנו נועדה להראות ולהדגיש את תגובתנו הנחרצת לכל פרובוקציה מצד קוריאה הצפונית, כולל שיגור טילים בליסטיים ארוכי טווח", נמסר מפיקוד המטות המשולבים בסאול. "אנו מדגישים את יכולתנו ומוכנותנו לבצע פגיעה כירורגית במקור הפרובוקציות".

לאחר השיגורים של קוריאה הצפונית הלילה, שוחחו שרי החוץ של ארה"ב וקוריאה הדרומית וגינו את הפעולה. נשיאה החדש של קוריאה הדרומית יון סוק יאול גינה את השיגורים מצפון וכינה אותם "פרובוקציה חמורה". "המשך הפרובוקציות של קוריאה הצפונית רק יביא לתוצאה יותר חריפה ומהירה ויעמיק את בידודה בעולם", אמר יון.

 

 

התגובה הדרום קוריאנית היא חריגה באופיה ונחשבת אגרסיבית יחסית. השינוי בגישה החל בעקבות כניסתו לתפקיד של יון, רק לפני כשבועיים. יון דוגל בגישה מחמירה יותר נגד קוריאה הצפונית, ומצד אחד מדגיש את מחויבתו לחדש את הקשר וההידברות עם פיונגיאנג, ומנגד דורש לנהוג ביד קשה נגד גילויי האלימות מצפון.

בייג'ינג ופיונגיאנג מאותתות לביידן

בסוף השבוע אירח יון את נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, בביקורו הראשון במזרח כנשיא. לאורך כל הביקור עלו החששות מפני שיגור טיל או ביצוע ניסוי בנשק גרעיני מצד פיונגיאנג, ובמסיבת עיתונאים משותפת גינו שני המנהיגים את המשך הפעולות ההתקפיות של קוריאה הצפונית. במהלך דבריו הודיע ביידן כי ארה"ב ניסתה ליצור לאחרונה קשר עם פיונגיאנג ללא הצלחה, אך גם הזהיר מפני המשך גילויי התוקפנות.

בשבועות האחרונים גוברת בקוריאה הדרומית ובמערב ההערכה כי קוריאה הצפונית עומדת לבצע ניסוי גדול בנשק גרעיני. צילומי לוויין מסוף חודש אפריל מלמדים כי אחד מבסיסי הנשק הגרעיני במדינה המסוגרת השלים את הכנותיו וההיערכותו לביצוע התרגיל. הניסוי הלילה, שנחשב כניסוי מקדים לו – מגביר את החששות בעניין.

ברית ה"קוואד": נשיא ארה"ב וראשי ממשלות הודו, יפן ו (צילום: reuters)
ברית ה"קוואד": נשיא ארה"ב וראשי ממשלות הודו, יפן ואוסטרליה | צילום: reuters

לאחר ביקורו בקוריאה הדרומית, המשיך ביידן בסוף השבוע לביקור גם ביפן, שם נפגש עם מנהיגי ברית ה"קוואד" – ברית הגנה משותפת של ארה"ב, יפן, אוסטרליה והודו – שנועדה בעיקר להתמודד עם התמודדות האיום מסין. במהלך פגישתו עם ראש ממשלת יפן שיגר ביידן איום חריג לעברה של סין, ואמר כי "ארה"ב לא תהסס לסייע צבאית לטייוואן במקרה של פלישה סינית". בזמן שהייתו של ביידן ביפן דווח כי כמה מפציצים מחילות האוויר של סין ורוסיה חגו סמוך לתחומה האווירה של יפן.

ההתגרות הזו לא הספיקה לסינים, וכמו קוריאה הצפונית, שהמתינה לעזיבתו של ביידן את האזור, כך גם בייג'ינג. הבוקר, פחות מיממה לאחר שהמריא הנשיא האמריקני בחזרה לארה"ב, הודיע משרד ההגנה הסיני שערך תמרון צבאי גדול במים שמקיפים את האי טייוואן.

ספינות מלחמה של סין (צילום: mil.ru)
ספינות מלחמה של סין | צילום: mil.ru

כמו שהביא את מרבית מדינות המערב והעולם להתאחד נגד רוסיה בעקבות המלחמה באוקראינה, כך שואף לעשות ביידן במזרח – בייחוד מול סין, אך גם מול קוריאה הצפונית. שתי הפעולות של סין וקוריאה הצפונית עשויות ללמד כי אומנם אין בכוונתן להתגרות בביידן באופן מובהק ומפורש ולבצע פעולות צבאיות אגרסיביות במהלך ביקורו במזרח, אך גם מבקשות להבהיר כי הן אינן רואות את האיומים בעין יפה – והדגימו זאת באמצעות ביצוען מיד לאחר עזיבתו.