נמשך הזעם הציבורי בארה"ב לאחר ביטול פסיקת בית המשפט העליון בנוגע לזכותן של נשים לבצע הפלות. מחוץ לבניין בית המשפט העליון בוושינגטון הבירה נמשכו ההפגנות אתמול (שבת), ואירועי מחאה נוספים נרשמו במדינות רבות בארה"ב. רבים מאזרחי ארה"ב, בין שהם תומכים ומתנגדים להחלטה של בית המשפט, לבטל את פסיקת "רו נגד ווייד" שקבעה איסור פדרלי לאסור הפלות, מרגישים שחייהם השתנו מן הקצה אל הקצה.

מפגינים זועמים רבים נאספו אתמול מחוץ לבית המשפט והניפו שלטים וקריאות בגנותו ובגנות ההחלטה. "הפילו את בית המשפט העליון", קראו המפגינים. "הגבילו רובים, לא נשים", נכתב על חלק מהשלטים, במחאה על החלטה אחרת של בית המשפט העליון מלפני ימים אחדים, שלא להגביל את זכותם של אמריקנים לשאת נשק.

הפגנות נגד פסיקת בית המשפט העליון בארה"ב (צילום: רויטרס)
הפגנות נגד פסיקת בית המשפט העליון בארה"ב | צילום: רויטרס

הנשיא האמריקני ג'ו ביידן מתח ביקורת על ההחלטה כבר ביום שישי ואמר כי מדובר ביום עצוב לארה"ב ולבית המשפט העליון. הבית הלבן הבהיר כי בכוונתו לעקוב אחר ההתפחויות בנושא, ולקדם תוכנית למנוע ממדינות שונות לאסור שימוש בגלולה המאפשרת לבצע הפלה – ללא הליך כירורגי. עוד הודיעו בבית הלבן כי בכוונתם לאתגר כל ניסיון של מדינות האוסרות על ביצוע הפלות להגביל את יכולתן של נשים לבצע הפלה במדינה אחרת.

מנגד, הנשיא לשעבר דונלד טראמפ שיבח בסוף השבוע את החלטת בית המשפט העליון בעצרת שהשתתף בה במדינת אילינוי, וקרא לה "ניצחון לחוקה, ניצחון לשלטון החוק וניצחון לחיים". על רקע האפשרות שאולי יתמודד שוב לנשיאות בבחירות בעוד שנתיים, הוא ביקש להזכיר לקהל כי בקמפיין הניצחון שלו לפני בחירות 2016 הבטיח למנות שופטים ”שיעמדו על המשמעות המקורית של החוקה". במהלך סוף השבוע שיבח אותו בנו ואמר כי התהליך שאביו החל בו הושלם.

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נואם בדלאוור (צילום: רויטרס)
ארה"ב מתמודדת עם אינפלציה דוהרת. הנשיא, ביידן | צילום: רויטרס
דונלד טראמפ (צילום: AP)
דונלד טראמפ | צילום: AP

החלטת בית המשפט העליון בארה"ב לביטול פסיקת "רו נגד ווייד” מהווה ניצחון של ממש עבור השמרנים בארה"ב, והתקבלה ברוב של שישה שופטים תומכים נגד שלושה שהתנגדו. במהלך כהונתו מינה טראמפ לא פחות משלושה שופטים – וכעת השמרנים קוצרים את הפירות. לאחר ההחלטה ביום שישי כתב שופט בית המשפט העליון קלארנס תומאס כי כעת הוא מציע לשקול מחדש גם את "גריסוולד", "לורנס", ו"אוברגפל" – פסיקות בית המשפט העליון המגנות על שימוש באמצעי מניעה, יחסים חד-מיניים ונישואים-מיניים.

עם ההחלטה ביום שישי, נסגרו מרפאות רבות לביצוע הפלות במקומות שונים ברחבי המדינה. 13 מדינות כבר חוקקו לפני ההחלטה "חוקי טריגר" – שמשמעותם היא כי הם מופעלים אוטומטית ברקע שהפסיקה מבוטלת. המדינות האלו הן ארקנסו, איידהו, קנטאקי, לואיזיאנה, מיסיסיפי, מיזורי, דקוטה הצפונית, דקוטה הדרומית, אוקלהומה, טנסי, טקסס, וויומינג ויוטה. 11 מדינות נוספות שלא חוקקו חוקי טריגר וכבר אסרו הפלות או הטילו איסורים: אלבמה, אריזונה, ג'ורג'יה, אינדיאנה, איווה, מישיגן, נברסקה, אוהיו, וירג'יניה המערבית, וויסקונסין וקרוליינה הדרומית.

6 מדינות נוספות צפויות לאסור הפלות: פלורידה, קנזס, מונטנה, קרוליינה הצפונית, וירג'יניה ופנסילבניה. מנגד, 20 מדינות ועיר הבירה צפויות לשמור על המצב ולא לאסור הפלות: אלסקה, קליפורניה, קולורדו, קונטיקט, דלאוור, וושינגטון הבירה, וושינגטון המדינה, הוואי, אילינוי, מיין, מרילנד, מסצ'וסטס, מינסוטה, נוואדה, ניו המפשייר, ניו ג'רזי, ניו מקסיקו, ניו יורק, אורגון, ורמונט ורוד איילנד.

"כל התורים בוטלו"

ביום שישי תוכננו להיערך 17 הפלות במרכז לתכנון המשפחה בליטל רוק שבארקנסו. בעקבות החלטת בית המשפט כולן בוטלו באופן אוטומטי. 30 נשים נוספות היו אמורות לבצע צילומי אולטרסאונד והליכים נוספים, שהיו קבועים בחוק מדינת ארקנסו לפני ביצוע הפלה, וגם הן לא התייצבו לביקור.

מחאה נגד הפסיקה על הפלות בארה"ב (צילום: AP)
הפגנות נגד פסיקת בית המשפט העליון בארה"ב | צילום: AP

אחת הביקורות הגדולות ביותר על ההחלטה של בית המשפט העליון היא כי היא צפויה לפגוע בעיקר בנשים עניות ומעוטות יכולת, שאינן יכולות להרשות לעצמן לנסוע למדינה אחרת ולעבור הפלה שם. מנגד, חברות גדולות במשק כמו "אפל", "דיסני" ורבות אחרות כבר הודיעו כי יסכימו לכסות ולממן את כל עלויות הנסיעה והטיפול של עובדותיהן שיבחרו לעשות הפלה במדינה אחרת.

קרן "יילוהאמר", הממוקמת באלבמה ומסייעת נפשית וכלכלית לנשים המבקשות לבצע הפלה, מקבלת מאז יום שישי מבול של שיחות טלפון נסערות. נשים רבות התקשרו והביעו בלבול ודאגה בשל המצב החדש, ביקשו הדרכה כיצד לפעול כעת – ובעיקר סיוע כלכלי כדי לנסוע לעבור הפלה במדינה אחרת.

"נשים שנקבעו להן תורים לשבוע הקרוב לא יוכלו להתייצב אליהם", אמרה לורי ברטרם רוברטס, מנהלת הקרן. "קו הסיוע כורע תחת עומס הפניות כרגע", אמרה.

הפגנות נגד פסיקת בית המשפט העליון בארה"ב (צילום: AP)
הפגנות נגד פסיקת בית המשפט העליון בארה"ב | צילום: AP
מחאה נגד הפסיקה על הפלות בארה"ב (צילום: AP)
הפגנות נגד פסיקת בית המשפט העליון בארה"ב | צילום: AP

"אני חוששת לבתי, אני דואגת שלא צפויה להישאר לה ברירה", אמרה אבי פוטרמן, בת 36 מקנזס במחאה מחוץ למרפאה לביצוע הפלות. היא התייחסה לאפשרות שההחלטה תפגע בבתה בת ה-12: "אני מרגישה שכמה גברים לבנים מנסים להחליט מה בתי צריכה לעשות. לגברים האלה אין מושג מה זה להיות בהריון ומה הריון עושה לגוף שלך".