סערה באל סלוודור: בית המשפט בבירה סן סלוודור גזר השבוע 30 שנות מאסר על אישה שעברה הפלה טבעית ולא מתוכננת. ביום שני גזר בית המשפט על האישה, שנחשפה רק בשמה הפרטי, אסמה, עונש כבד – לאחר שהרשיע אותה ב"רצח בנסיבות מחמירות".
"גזר הדין של אסמה הוא נסיגה מדאיגה במאבק שנעשה כדי להילחם בתהליך ההפללה של נשים שחוות הפלות באל סלוודור", אמרה עו"ד פאולה אווילה גילן, בכירה במרכז למען קידום השוויון לנשים. בדברים שאמרה אחרי פרסום גזר הדין בסן סלוודור, היא הזהירה כי הוא צריך להדליק "נורות אזהרה" לציבור בארה"ב בעקבות הכוונה לבטל את "רו נגד ווייד", פסיקת בית המשפט המונעת ממדינות לאסור ביצוע הפלות.
"כל אחד בארה"ב צריך לפקוח עיניים ולראות את מה שקורה באל סלוודור עכשיו, ולהבין בדיוק מה יכול לקרות בלי פסיקת רו נגד ווייד", אמרה אווילה גילן. מורנה הררה, נשיאת קבוצת האזרחים למניעת הפללה של הפלות תיארה את החלטת בית המשפט כ"מכה קשה" למאבק. "נמשיך להילחם למען כל הנשים שנשפטו באופן בלתי צודק ונלקחה מהן החירות לשלוט בחיים ובגוף שלהן", הוסיפה.
אל סלוודור נחשבת לאחת המדינות בעלות החקיקה הקשה ביותר בכל הקשור להפלות והפסקות היריון. נשים באל סלוודור חשופות לעונשי מאסר כבדים וממושכים בגין ביצוע הפלות מתוכננות או לא מתוכננות – אפילו במקרים של אונס או גילוי עריות. בנוסף, המדינה המרכז-אמריקנית היא בעלת אחד משיעורי רצח הנשים הגבוהים ביותר בעולם כולו.
בשנת 1998 נכנס לתוקף האיסור על נשים להפסיק את הריונן, ומאז נגזרו עונשי מאסר על עשרות נשים שהואשמו ב"רצח בנסיבות מחמירות". המחאה על החקיקה גדולה במיוחד משום שהיא אינה מבדילה בין נשים שהפסיקו את הריונן באופן יזום ובין נשים שהפילו את עוברן באופן טבעי ולא מתוכנן.
במסגרת המחאה נגד החקיקה האכזרית, הצליחו תנועות המחאה השונות להביא לשחרורן של כמה נשים במשך יותר מ-20 השנים האחרונות. יחד עם זאת, נשים רבות לא שוחררו ועדיין מרצות עונשי מאסר קשים.
בשנים האחרונות בוטלה החקיקה נגד הפלות בקולומביה, מקסיקו, ולפני כשנתיים גם בארגנטינה. מנגד, הרפובליקה הדומיניקנית, אל סלוודור, האיטי, הונדורס וניקרגואה הן חלק ממדינות אמריקה והקריביים שבהן כל סוגי ההפלות עדיין אסורים בחוק.