אם לא יהיו הפתעות של ממש, נשיא צרפת עמנואל מקרון צפוי לרשום מחר (ראשון) ניצחון בסיבוב השני בבחירות לנשיאות צרפת. על פי כלל הסקרים האחרונים, מקרון נמצא בעמדה בטוחה לניצחון במרוץ נגד מועמדת הימין הקיצוני מרין לה פן, המתמודדת בבחירות לנשיאות זו הפעם השלישית ברציפות.
כל סקרי דעת הקהל האחרונים בצרפת חוזים ניצחון למנהיג המרכז בן ה-44, עם פער שנע בין 6%-15%. למרות הסקרים, למקרון אסור לגלות כל שאננות, מפני שגם הוא מבין היכן טמון המוקש שעשוי לפגוע בסיכוייו לנצח. גם מקרון יודע שעליו להשיג אחוזי הצבעה גבוהים ככל שניתן – וככל שיותר אנשים יעדיפו להישאר בבית – כך סיכוייו לנצח נפגעים.
בסבב הבחירות הראשון ב-10 באפריל זכה מקרון לפחות מ-28%, בעוד שלה פן זכתה לנתון של יותר מ-23%. בסבב זה התמודדו עוד 10 מועמדים, וכמעט 50% מהקולות התחלקו ביניהם. ההערכה היא כי רבים מהמצביעים שאינם נמנים על תומכיו המובהקים של מקרון יעדיפו להצביע לו, מתוך החשש לעלייתה של לה פן, הנחשבת בעיני רבים כימנית וקיצונית מדי.
למרות זאת, ולמרות אזהרות רבות שמשמיעים גורמים בצרפת מפני "הסכנה", כך לטענתם, שבניצחונה של לה פן, קיים אי-ודאות של ממש בנוגע לחלק גדול מהמצביעים. כך למשל, ז'אן לוק מלנשון, מועמד השמאל הקיצוני, הגיע בסיבוב הראשון למקום השלישי וזכה ב-22% מהקולות (רק 420 אלף קולות פחות מלה פן). מצד אחד הוא קרא לבוחריו לאחר הסיבוב הראשון שלא להצביע ללה פן בסיבוב השני, אך מצד שני הוא לא קרה להם להצביע למקרון, שאינו חביב על תומכיו של מלנשון בלשון המעטה. חסרונם של תומכי מלנשון בבחירות מחר עשוי להיות קריטי למדי עבור סיכויי ההצלחה של מקרון בדרכו להבטיח 5 שנים נוספות בארמון האליזה.
"חשבו על מה שאזרחים בריטים אמרו לעצמם כמה שעות לפני ההצבעה על הברקזיט או על מה שחשבו לעצמם אזרחים אמריקנים ביום הבחירות בין קלינטון וטראמפ: 'אני לא אלך להצביע, מה כבר הטעם?'", הזהיר השבוע מקרון. "אני יכול להבטיח לכם שכעת רבים מהם מצטערים על אותו היום. לכן, אם אתם מעוניינים להימנע מתרחיש שאינכם מסוגלים להעלות בדעתכם כעת, לכו להצביע למענכם".
ביום רביעי התייצבו מקרון ולה פן לעימות מכריע בטלוויזיה הצרפתית לפני הבחירות הקרבות. מקרון תקף את לה פן על הלוואה שלקחה מפלגתה בשנת 2014 מבנק צ'כי-רוסי, וקבע כי זה הופך אותה ל"לא כשירה" לעסוק כעת במלחמה הרוסית באוקראינה. בנוסף, הוא טען כי כוונותיה לאסור על נשים מוסלמיות לעטות כיסוי ראש במרחב הציבורי בצרפת עשויות לעורר "מלחמת אזרחים". "כשמישהו מסביר לך שאיסלאם שווה איסלאמיזם שווה טרור שווה בעיה, אתה מבין שמדובר בימין קיצוני", אמר אתמול מקרון.
מסע הבחירות של מרין לה פן, שהצליחה למתג את עצמה בשנים האחרונות כפחות קיצונית מבעבר, מתמקד רבות בעליית מחירי המזון והאנרגיה בצרפת, ובמיוחד על רקע המלחמה באוקראינה. המועמדת בת ה-53 הבהירה כי הורדת יוקר המחיה צפויה להיות בראש סדר העדיפויות שלה אם תנצח בבחירות ותהפוך להיות האישה הראשונה בתפקיד.
באחת מעצרות הבחירות שלה תקפה את מקרון וכינתה את תקופת הנשיאות שלו "הרת אסון". "אני אפילו לא הולכת להזכיר את בעיות ההגירה והביטחון, שלדעתי, כל אזרח צרפתי יכול להכיר בכוחות עצמו בכישלון של כל המדיניות של מקרון בתחומים הללו. גם הרקורד הכלכלי שלו הוא קטסטרופה", אמרה לתומכיה.
>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן
מומחים שונים מעריכים כי גם אם ינצח מחר, מה שככל הנראה יקרה, כלל לא צפויים למקרון חיים קלים בקדנציה השנייה שלו. בשל העובדה שרבים מאזרחי צרפת הולכים להצביע לו למרות שאינם תומכים בו, הוא צפוי להתמודד עם גלים נרחבים של אי-אמון מצד האזרחים.
אחד המאורעות הזכורים ביותר מהקדנציה האחרונה של מקרון היא מחאת האפודים הצהובים שזעזעה את צרפת בשנת 2018, ולא מעט אנשים חוששים מגלי מחאה נוספים בקדנציה השנייה שלו. כך או כך, אם מקרון ינצח, הוא יהפוך לנשיא הראשון ב-20 השנים האחרונות שזוכה בכהונה שנייה ברציפות, אחרי שניקולא סרקוזי כשל בכך ופרנסואה הולנד היה לנשיא הראשון שהחליט שלא להתמודד על פעם נוספת.