בני משפחת המלוכה בערב הסעודית התרגלו במשך שנים לרמת חיים גבוהה במיוחד, וידעו תמיד כי יוכלו להרשות לעצמם כל דבר שכסף יכול לקנות. בתי ומלונות פאר, יאכטות ומטוסים פרטיים עצומים, צוותי משרתים של מאות בני אדם ועוד הם רק חלק מחיי המותרות שאליהם התרגלו בית סעוד. ואולם, בשנים האחרונות, עם עלייתו לשלטון בפועל של יורש העצר מוחמד בן סלמאן ולצד הירידה בהכנסות ממכירת הנפט בממלכה בשנתיים האחרונות, הדברים קיבלו תפנית של ממש.
הוול סטריט ג'ורנל חושף כי נסיכים סעודים רבים מכרו בתקופה האחרונה נכסים ורכוש בשווי של 600 מיליון דולרים. בין הפריטים שנמכרו ניתן למצוא נכסי נדל"ן, יאכטות ומטוסים, יצירות אומנות, תכשיטים יוקרתיים ועוד. מדובר בשינוי של ממש בתפיסת העושר של בני משפחת המלוכה הסעודית, שהתרגלו במשך שנים לעשות ככל העולם על רוחם. הסיבה: בעקבות המצב הכלכלי והפוליטי בממלכה החל יורש העצר להחרים רכוש של רבים מבני משפחתו, שמצידם מעדיפים להחביא את ממונם בדרכים אחרות.
- הקרע בין סעודיה וארה"ב מעמיק: "אל תפריעו ללחימה באוקראינה"
- בסעודיה ובאמירויות מחריפים את העימות עם וושינגטון
- מנהיגי סעודיה והאמירויות סירבו לתאם שיחת טלפון עם ביידן
יורש העצר מוחמד בן סלמאן החל להטיל קשיים רבים על בני משפחתו (שמספרם מגיע לאלפים), ולהחרים רכוש רב שבבעלותם עבור קופת הממשלה הסעודית. על פי הדיווחים, בן סלמאן "ייבש" רבים ממקורות ההכנסה של רבים מהנסיכים – ובכך מנע מהם את האפשרות לממן את חיי המותרות והתחביבים היקרים שלהם.
מאות ואלפי הנסיכים לבית משפחת סעוד זקוקים לתזרים מזומנים בלתי מבוטל כדי לשלם חשבונות גדולים של מיסים, שכר משרתים, חשבונות חניה של מטוסיהם וסירותיהם הפרטיים, לצד הוצאות נוספות שאינן נמצאות בחשבונות השוטפים. כמה מקורות הסבירו כי נסיכים רבים מעדיפים בימים אלה למכור הרבה מהרכוש היקר ומנקר העיניים שלהם – ומאמינים כי עדיף יהיה להם להחזיק את הכסף בחשבונות בנק מוסתרים, שמושכים הרבה פחות תשומת לב מצד הממשלה. ההיגיון שמניע רבים הוא שככל שיחזיקו ברכוש רב יותר – כך ימשכו יותר את תשומת ליבו של בן סלמאן ויעלו על הכוונת שלו.
"האנשים האלה לא עובדים, יש להם פמליות ענקיות, והם מפחדים מיורש העצר", אמר אחד המקורות לוול סטריט ג'ורנל. "כעת מעדיפים הנסיכים כסף מזומן בכיסם האחורי ולא רכוש יקר וגלוי לעיני כל".
רק לאחרונה נמכרו על ידי כמה נסיכים סעודים 2 יאכטות פרטיות באורך של יותר מ-60 מטרים כל אחת, ותכשיטים מוגולים עתיקים שהוענקו כמתנת חתונה לאחד מהם - בעלות כוללת של יותר מ-155 מיליון דולרים. אחד מהמוכרים בעסקאות הללו הוא הנסיך בנדר בן סולטאן, לשעבר שגריר ערב הסעודית בוושיגנטון. בתשובה לשאלה מדוע מכר רכוש פרטי בהיקף כה גדול השיב בן סולטאן כי זיהה לאחרונה "הזדמנויות טובות יותר להשקעה בממלכה, שבה יורש העצר עושה עבודה נהדרת ביצירת הזדמנויות חדשות לאנשי עסקים".
תרבות הבזבזנות של הנסיכים הסעודים ידועה מזה שנים ארוכות. אתר "וויקיליקס" חשף בעבר מסמכים דיפלומטיים אמריקניים משנות ה-90 הטוענים כי כמה מבני משפחת המלוכה נהגו במשך תקופה ארוכה ללוות כסף מבנקים ולא להחזיר את ההלוואות. בנוסף, נטען כי פעמים רבות הפקיעו בני המלוכה אדמות מבעלי אמצעים כלכליים נמוכים שאינם מהמשפחה, או כי ניצלו את מערכת הפקת אשרות העבודה בסעודיה למטרות רווח.
על פי כמה מקורות, רבים מהנסיכים המשיכו ליהנות ממערכת ההכנסות המושחתת הזו עד לעלייתו לשלטון של מוחמד בן סלמאן. על פי הערכות משרד החוץ בוושינגטון, אלפי נסיכים סעודים עולים לממלכה הסעודית מיליארדי דולרים בכל שנה.
עלייתו של בן סלמאן – עידן חדש בממלכה
עלייתו לשלטון של מוחמד בן סלמאן בשנת 2017 סימלה עידן חדש בממלכה הסעודית. בהנחה שיוכתר כמלך לאחר המלך הנוכחי, אביו סלמאן, הוא יהפוך לראשון בקרב בני דורו, נכדיו של מייסד הממלכה אבן סעוד, שעולה לשלטון. עד עתה עבר הכתר הסעודי בין בניו של אבן סעוד, והמלך סלמאן הוא הראשון שיוריש את השלטון לבנו.
בנוסף, בשנים האחרונות החלה סעודיה להתמודד ברצינות בפעם הראשונה עם העובדה שהעולם צועד אט אט לרגע שבו נפט כבר לא יהיה מצרך כה חשוב ומבוקש. עיקר הכנסותיה של הממלכה מגיעות מנפט, אולם גם שם כבר מבינים שהוא לא יוכל לספק את עושרם וצורכיהם לעד. ההבנה הזו היא הדבר שמזוהה אולי יותר מכל דבר אחר עם שלטונו של בן סלמאן, שכבר בשנת 2016 הכריז על תוכנית "חזון 2030" שתכליתו: פחות התבססות על נפט, ויותר על השקעות ופיתוח תחומי הכנסה נוספים.
בשנתיים האחרונות חוותה סעודיה, אולי בפעם הראשונה באמת, את הסכנה הגדולה מבחינתה בעולם ללא נפט. בתקופות השיא של מגפת הקורונה ירדה צריכת הנפט באופן משמעותי, ומחיר חביות הנפט צנח גם כן. כבר לפני יותר משנה נדרשה הממשלה הסעודית לשורת צעדים להתמודדות עם המצב, ובין היתר הוטל מס חריג על רבים מעובדי המדינה (בהם גם רבים מהנסיכים הסעודים) - מס שטרם נראה כמותו בסעודיה עד לאותה עת.
בתקופה האחרונה חווה סעודיה שיפור ניכר במצב, על רקע המלחמה הקשה באוקראינה. בעוד שרוב העולם נזעק מעליות מחירי הנפט לרמה שלא נראתה במשך שנים, בריאד מסתכלים על העניין מהצד השני – ומרוצים מהגידול הצפוי בהכנסות. על פי ההערכות ראשוניות בלבד, בשנה הקרובה צפויה סעודיה להגדיל את הכנסותיה מנפט ביותר מפי 4 ביחס לשנים האחרונות. לאחרונה עולה שוב ושוב סוגיית סירובה של סעודיה לקבל את דרישות בעלת בריתה ארה"ב להגדיל את תפוקת הנפט ובכך לסייע בהורדת המחירים בשל המתיחות בין ממשל ביידן ובן סלמאן. לצד סיבה זאת, חשוב לזכור שמבחינה כלכלית יש לריאד אינטרס מובהק לשמר את מחירי הנפט הגבוהים.
בשנת 2020 הוערך עושרה של משפחת המלוכה הסעודית ביותר מ-1.4 טריליון דולרים. בעקבות זאת, הוכתרה משפחת סעוד לתואר משפחת המלוכה העשירה ביותר בעולם בפרט ולאחת המשפחות העשירות בעולם בכלל. על פי הערכות נוספות, עושרה של המשפחה ככל הנראה גדול בהרבה מ-1.4 טריליון דולרים, אם מחשיבים בכך גם את נכסי חברת הנפט הלאומית של סעודיה ארמקו.