פינלנד עשתה את הצעד הדרמטי - ובנאט"ו כבר מנסים להגן עליה: אתמול (ראשון) פינלנד הגישה את הבקשה להצטרף לברית נאט"ו באופן רשמי - ובכך משנה כיוון ממדיניות הניטרליות שנקטה ב-75 השנים האחרונות. גם שוודיה נערכת להצטרפות, ובברית נאט"ו מתכוננים להגנה על המצטרפות הפוטנציאליות, בצל האיומים של פוטין.
מזכ"ל נאט"ו, ינס סטולטנברג, בירך על הבקשה ואמר כי מהלך ההצטרפות של שוודיה ופינלנד לברית יגביר את הביטחון ו"יוכיח שתוקפנות לא משתלמת" - במסר ברור לרוסיה. מזכ"ל נאט"ו סיפק עוד אמירה נחרצת, כשטען כי אוקראינה "יכולה לנצח במלחמה נגד רוסיה" - וקרא לחברות בברית להמשיך ולתמוך באוקראינה.
עוד אמר כי שתי המדינות חוששות לביטחונן במהלך ההצטרפות, ועל כן הצהיר: "אנחנו נבחן דרכים לספק להן ערובות ביטחוניות בתקופת הביניים - מהגשת הבקשה ועד להצטרפות הרשמית". טורקיה בינתיים מתנגדת, אך סטולטנברג אמר כי הוא "בטוח שניתן לפתור את המצב - טורקיה הבהירה שהיא לא מתכוונת לחסום את ההצטרפות. אני מאמין שנוכל למצוא קרקע משותפת והסכמה על הדרך שבה נוכל להתקדם".
גם שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן הביע אמון ביכולת לקבל את שוודיה ופינלנד לברית - מהלך שכרגע תלוי בארדואן: "אני מאמין שנוכל להגיע לקונצנזוס". שר החוץ הטורקי צ'בשוגלו שיבח את הגישה של פינלנד בדיונים, אך האשים את משרד החוץ השוודי ב"אמירות פרובוקטיביות" - ככל הנראה תוך התכוונות לגישה הסלחנית כלפי מפלגת ה-PKK הטורקית, יריבתו של ארדואן שהוכנסה לרשימת ארגוני הטרור של האיחוד האירופי.
81 יום לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה, בפינלנד - שחולקת גבול של 1,300 קילומטר עם רוסיה, החליטו סופית שלא להיצמד יותר למדיניות שנמנעה מהצטרפות לבריתות ביטחוניות. שוודיה נקטה מדיניות דומה במשך יותר מ-200 שנה, אך לפי ההערכות היא תעשה צעד דומה - ייתכן שכבר היום: בסטוקהולם חוששים להישאר המדינה היחידה סביב הים הבלטי שאינה חברה בנאט"ו. כמו כן, שוודיה ופינלנד מקיימות שיתוף פעולה ביטחוני נרחב.
"זה יום היסטורי, עידן חדש נפתח", אמר נשיא פינלנד, סאולי ניניסטו, לכתבים במהלך מסיבת עיתונאים עם ראש הממשלה סאנה מארין. הנשיא אמר כי הוא מוכן לדון עם הנשיא הטורקי ארדואן בחששותיו. הפרלמנט הפיני צפוי להתכנס ולאשר את הבקשה היום: "אנחנו מקווים שהמחוקקים יאשרו את ההחלטה בימים הקרובים, זה יתבסס על מנדט פוליטי נחרב".
VIDEO: The Finnish government officially announces its intention to join NATO. Less than three months after Russia invaded Ukraine on February 24, the move is a stunning reversal of Finland's policy on military non-alignment dating back more than 75 years pic.twitter.com/zdZgWjUTa2
— AFP News Agency (@AFP) May 15, 2022
הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין שוחח שלשום עם נשיא פינלנד והזהיר מ"ההשלכות" אם השתיים יצטרפו לנאט"ו. פוטין התריע כי "הצטרפות תהיה טעות מכיוון שאין איום על ביטחונה של פינלנד" - כך לפי הודעת הקרמלין. הנשיא הפיני ניניסטו אמר כי "לאט-לאט, אני מתחיל לחשוב שלא נתמודד עם מבצע צבאי מוחשי. אחרי השיחה עם פוטין, אני עוד יותר משוכנע בכך". ביום שישי אמרו בקרמלין כי אם פינלנד ושוודיה יצטרפו לנאט"ו – הן יהפכו למטרות ומדינות אויב: אמירות כאלו, יחד עם פעולות רוסיה באוקראינה, מעוררות את החששות מפני צעדיו של פוטין.