הפרויקט השאפתני של סעודיה: ערב הסעודית מתכננת להקים את הבניינים וגורדי השחקים הגדולים ביותר בעולם, כך דווח הבוקר (רביעי) ברשת בלומברג. על פי הדיווח, מפי כמה מקורות יודעי דבר, סעודיה מתכננת להקים רצף של רבי-קומות בגובה של יותר מ-500 מטרים בעיר העתידנית ניאום שלחופי הים האדום.
- המרוויחות הגדולות מהמלחמה: קטר וסעודיה רושמות רווחי שיא
- משפחת המלוכה בסעודיה נאלצה למכור נכסים בחצי מיליארד דולרים
- הקרע בין סעודיה וארה"ב מעמיק: "אל תפריעו ללחימה באוקראינה"
- בסעודיה ובאמירויות מחריפים את העימות עם וושינגטון
- מנהיגי סעודיה והאמירויות סירבו לתאם שיחת טלפון עם ביידן
הבניינים המתוכננים בעיר העתידנית צפויים להיות קומפלקס משולב של מתחמי מגורים, מסחר ומשרדים. התוכנית החדשה היא שדרוג לעומת התוכנית המקורית בעיר – עם הקמתו הצפויה של מתחם בניינים ארוך ורציף, המקושר באמצעות מערכת רכבות מהירות. הפרויקט השאפתני צפוי להפוך את הבניינים החדשים למתחם המבנים הגדול ביותר בעולם, ואפשר יהיה לראותו גם ממרחק של עשרות קילומטרים.
על פי הדיווחים השונים של גורמים שלקחו חלק בתכנון העיר בעבר ובהווה, ניתנה להם הוראה לתכנן מבנים באורך של מאות מטרים – כאב-טיפוס לסוג הבניינים שייתכן וייבנו בעיר. אם התוכנית הזאת תצא לפועל, יהיה מדובר בבניינים הגדולים ביותר בעולם, ובין הגבוהים ביותר שבו – יותר ממפעלי ענק ומרכזי קניות עצומים שמחזיקים בשיא כיום.
"מה שנציג לעולם יהיה לא פחות ממהפכני", אומר נאדימי א-נאסר, מנהל הפרויקט להקמת ניאום. הוא סירב להתייחס לפרטי התוכניות בעיר, אך אישר שהמגדלים יתנשאו לגבהים משתנים, תוך התאמתם לנוף.
חשש מהקמת פיל לבן
רבים במערכת הפיננסית בערב הסעודית מביעים חשש מבנייה חסרת פרופורציות של בניינים ורבי-קומות. לאחרונה עולות שאלות רבות בנוגע לכדאיות ההקמה של מבנים מפלצתיים, בשילוב החשש מפני קושי לאכלס אותם ולמצוא ייעוד לכל השטח הגדול שייבנה.
בשנים האחרונות גילו בסעודיה כי הם מתקשים לאכלס מבני שרד ומגדלי פאר רבים שנבנו ברחבי הממלכה, וכן גם כלל לא בטוח שכל הפרויקטים הארוכים והשאפתנים בכלל יגיעו לסיומם. כך לדוגמה, בימים האלה עושה אחת מחברות ההשקעות הגדולות בסעודיה מאמצים להשלים את בנייתו של מתחם משרדים ענק בבירה ריאד – שתוכנן עוד בימי המלך הקודם עבדאללה.
במטרה להימנע ממקרים דומים, בנייני הענק של ניאום צפויים להיבנות בשלבים – ולא בבת אחת. מתכנני העיר המיוחדת מקווים שבצורה כזאת, ועל בסיס ביקוש בלבד, יוכלו להתקדם בבניית המגדלים הגבוהים, שמראש יתוכננו להתנשא לגובה רב.
"כאשר אנשים חושבים ומדמים לעצמם את קו הרקיע העתידי של ניאום, הם רואים בעיני רוחם ערים עתידניות מסרטי מדע בדיוני, כמו למשל מלחמת הכוכבים", אמר לבלומברג עלי שיהאבי, חבר בצוות התכנון של העיר. "למרות זאת, כשהציגו לנו את התוכניות התרשמתי שמדובר בתוכנית מאוד חכמה, שנעשתה בה חשיבה מעמיקה לעיר מודרנית – שתוכל להיות בית גם לפועלים וגם למיליארדרים, שתיבנה בהדרגה, בהתאם לביקושים".
עיר העתיד
ניאום (שילוב בין המילים Neo, חדש ביוונית, ו"מסתקבל", עתיד בערבית) הוא פרויקט הדגל השאפתני של יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן. העיר ממוקמת בחלקו הדרומי של מפרץ אילת, סמוך למיצרי טיראן לחופי הים האדום, לא רחוק מהגבול עם ירדן. על פי התכנון, ניאום תחובר באמצעות גשר מיוחד לעיר שארם א-שיח' שבחצי האי סיני.
בן סלמאן הכריז על הקמתה של העיר בשנת 2017, כחלק מתוכניתו הגרנדיוזית "חזון 2030", שנועדה לסייע לממלכה לסיים את תלותה הכלכלית בנפט. התוכנית צפויה לעסוק במעבר הולך וגדל לשימוש באנרגיה ירוקה, ולקדם את המגזר הציבורי בממלכה. בנוסף, התוכנית צפויה לפתח את תחום ההיי-טק בסעודיה ולהעניק עשרות אלפי מקומות עבודה חדשים.
השלב הראשון בפרויקט צפוי להגיע לסיומו בשנת 2025. על פי ההערכה, עלותה הצפויה של העיר החדשה צפויה להגיע לחצי טריליון דולרים לפחות. עיקר המימון צפוי מקרן ההשקעות של בית המלוכה הסעודי, לצד השקעות זרות רבות. בתקופה האחרונה נרשמת בריאד אופטימיות גדולה בנוגע ליכולת הממשלה לעמוד בהוצאות הכבדות של הקמת העיר, על רקע הזינוק המטאורי בהכנסות ממכירת הנפט בחודשים האחרונים - בשל המלחמה באוקראינה.
גם מדינת ישראל עצמה כבר נקשרה בעבר הלא רחוק לעיר העתידנית בממלכה: בחודש נובמבר 2020 פורסם כי ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו נפגש בארמון בעיר עם בן סלמאן, יחד עם ראש המוסד לשעבר יוסי כהן ושר החוץ האמריקני לשעבר מייק פומפאו. על פי הדיווח, הפגישה הגיעה כחלק מהמאמצים להרחיב את הסכמי אברהם. יחד עם זאת, בסעודיה, שבאופן רשמי מתנערת מהדיווחים על אפשרויות לנורמליזציה, זעמו על הפרסומים והכחישו אותם.