פחות מחודשיים לאחר התקרית בג'נין, נציבות זכויות האדם של האו"ם הודיעה היום (שישי) כי הממצאים שיש בידיה מעידים על כך שעיתונאית אל-ג'זירה שירין אבו עאקלה נהרגה מאש צה"ל ולא מירי של חמושים פלסטינים. בהצהרה שנמסרה מז'נבה, הנציבות אמרה כי "מטריד מאוד שישראל לא פתחה בחקירה פלילית בנושא". בשבוע שעבר פורסם באל-ג'זירה תמונה של הקליע שלכאורה פגע בה עם סימון שמשמש את צה"ל. בצה"ל ענו לאו"ם: התחקירים מוטים - לא ניתן לקבוע מי ירה בשירין אבו אעקלה.
מנציבות זכויות האדם באו"ם נמסר כי בתחקיר שערכו "לא מצאו מידע המעיד על פעילות של פלסטינים חמושים בסביבה הקרובה של העיתונאים". עוד נכתב בהודעה כי לפי ספירת הנציבות, מתחילת השנה כוחות הביטחון הישראליים הרגו בגדה 58 פלסטינים, בהם 13 ילדים.
מדובר צה"ל נמסר: "איפה הקליע? בהמשך לתחקירים המוצגים בימים האחרונים באופן מוטה - צה"ל שב ומציע לפלסטינים להעביר את הקליע ממנו נורתה העיתונאית הפלסטינית שירין אבו-עקאלה. הרשות הפלסטינית מקיימת מעת לעת חקירות משותפות בשיתוף ישראל. הסירוב הפלסטיני להעביר הקליע ולקיים חקירה משותפת מעיד על שיקוליהם".
עוד נמסר בהודעת דובר צה"ל: "נזכיר כי מדובר באירוע מבצעי במסגרת מבצע מעצרים במחנה הפליטים ג'נין בו התפתחו חילופי אש בין כוחות צה"ל לחמושים פלסטינים. מאז קרות האירוע, צה״ל מתחקר ומברר את נסיבות מותה של הכתבת. השבוע אף הורה הרמטכ"ל על הרחבת תחקיר אירועי הירי בהם נהרגה אבו עאקלה ביום 11 במאי 2022. בתוך כך, החליט להרחיב את צוות התחקיר, על מנת להעמיק בבחינת תיעוד אירועי הלילה. לשם כך, צורף לצוות התחקיר המבצעי קצין בכיר בעל מומחיות טכנולוגית ייחודית מאגף המודיעין".
"תחקיר צה"ל קובע כי העיתונאית לא נורתה בשום פנים ואופן במכוון ולא ניתן לקבוע האם נהרגה מירי חמושים פלסטינים אשר ירו בסביבתה באופן בלתי נשלט או ע"י חייל צה"ל בשוגג. צה"ל מצר על פגיעה בבלתי מעורבים גם במהלך חילופי אש או זירת קרב ומקפיד הקפדה יתרה על חופש התנועה והעיתונות", נכתב בהודעת דובר צה"ל.
"אני לא יודע על בסיס איזה תחקירים נציבות זכויות האדם של האו"ם קבעה שעיתונאית אל-ג'זירה נהרגה מירי צה"ל, אבל מדובר בקביעה נבזית שלא יכולה להיות מקובלת עלינו", אמר שר האוצר אביגדור ליברמן בתגובה לתחקיר הנציבות "מדינת ישראל הציעה פתרונות שיכלו לסיים את האירוע הזה אבל באופן לא מפתיע הצד השני לא היה נכון להם. השיקולים המוזרים שלהם לא מעניינים אותי, צה"ל צריך להמשיך ולפעול כשהוא יודע שיש לו גב פיקודי ומדיני מלא מלא".
מארגון יש דין נמסר בתגובה להודעת נציבות זכויות האדם של האו"ם: "לאחר שורת תחקירים, גם נציבות זכויות האדם של האו"ם קובעת כי שירין אבו עאקלה נהרגה מירי של צה"ל. לאחר שהצבא הוכיח כי איננו יכול לחקור את העניין בעצמו, לרבות הודעה שקרית של דובר הצבא מיד לאחר האירוע, ועל רקע הנתונים שמראים שחקירות הצבא אינן אפקטיביות ורציניות דיין, אנחנו קוראים לפתיחה של חקירה בינלאומית שתגיע לאמת".
העיתונאית הוותיקה שירין אבו עאקלה, פלסטינית-אמריקנית שהייתה בת 51, נפגעה בראשה מירי ונהרגה בעת שסיקרה את פעילות צה"ל במחנה הפליטים בג'נין בחודש מאי. מתחקיר שצה"ל ערך עלה כי לא ניתן לקבוע בוודאות מהו מקור הירי שפגע והרג את העיתונאית: ירי מאסיבי של חמושים פלסטיניים או ירי שביצע אחד הלוחמים לעבר מחבל, מתוך חרך ירי בג'יפ.
תחקיר של רשת CNN שפורסם בחודש שעבר קבע שעדויות וסרטונים מהזירה מחזקים את ההשערה כי עיתונאית אל ג'זירה נורתה מאש צה"ל. כך גם נטען בתחקיר של הוושינגטון פוסט בנושא - לטענתם, חייל צה"ל ירה בעיתונאית הפלסטינית-אמריקנית כשעמד במרחק של 182 מטרים ממנה, ואף היה מצויד במשקפת טלסקופית שבאמצעותה היה יכול לזהות שמדובר בעיתונאית.