הישראלית פידאא כיוואן, בת 43 מחיפה, עומדת בפני עונש מוות באיחוד האמירויות, לאחר שנתפסה עם חצי קילוגרם קוקאין. גזר הדין החמור נגדה חושף איך התגלתה הפרשה - ואת הנימוקים לעונש הכבד. כשבוע אחרי שנחתה באמירויות חרב עליה עולמה, ואחותה מתחננת לעזרה: "אף פעם לא הייתה לה עבירה פלילית, היא לא הכירה שם אף אחד".

דובאי אנשים (צילום: Mo Azizi, shutterstock)
לאחרונה החמירו את העונשים באיחוד האמירויות נגד סמים | צילום: Mo Azizi, shutterstock

מגזר הדין, שהגיע לידי N12, עולה כי כיוואן הורשעה ב"עבירת סחר בסמים שלא כדין", ושני נאשמים נוספים הורשעו ב"החזקת סמים שלא כדין" - עבירות שמייחסים להן באמירויות חומרה מיוחדת. לאחרונה החמירו את העונשים במדינה נגד סמים והחליטו על עונשים כבדים כדי לגדוע את נגע הסמים. עם זאת, גזרי דין מוות אחרים הומרו בעונשים לא קטלניים.

לקריאת גזר הדין של הישראלית באבו דאבי (בערבית) - לחצו כאן

"סוכן משטרתי ערך בדיקות ומהן התגלה כי יש אדם מחוץ לארץ שהקים כנופייה שעניינה סחר בסמים", נכתב בגזר הדין. "יש מישהו מטעם הכנופייה שהולך לעשות עסקאות סמים בדובאי. סוכן המשטרה הלך למקום שבו נקבע כי יקיימו את העסקה ונפגש עם הנאשמת הראשונה (כיוואן), נכנס אליה לרכב, לקח ממנה את החומר ושילם לה. לאחר מכן היא הלכה והמשטרה רדפה אחריה ועצרה אותה".

"המשטרה ערכה חיפוש על הנאשמת, ברכבה ובביתה ומצאה מספר סוגים של סמים וסכומי כסף גבוהים", נכתב בגזר הדין. "הנאשמת עובדת עבור מישהו בשם 'יאסין אבראהים נגיאר', היא נפגשה איתו לראשונה בפלסטין לפני שהגיעה לדובאי, והוא הציע לה למכור סמים תמורת משכורת חודשית בסך 50,000 דירהם".

אילוסטרציה (צילום: רויטרס, חדשות)
נמצאו ברשותה מספר סוגי סמים | צילום: רויטרס, חדשות

הרשויות ציינו כי מהחקירה עולה שכיוואן "הייתה צריכה לשלוח את הכסף שהיא מרוויחה מהעסקאות אל ארצות הברית דרך אחד הבנקים". נכתב גם כי לפני שהיא הגיעה לדובאי "היא נפגשה עם שני הנאשמים והם נתנו לה סמים שהיא צריכה למכור. המעסיק שלה 'יאסין' הדריך אותה למקומות המכירה ואמר לה מהן העלויות ושלח לה מיקום של מקום העסקה. היא הודתה בעבירות המיוחסות לה ואמרה שהיא מכרה סמים לסוכן המשטרתי, בנוסף לאנשים נוספים".

וכך מתוארת "הפלת" תא הסחר בסמים: "ב-5/4/2021 ערכה המשטרה חיפוש בביתם של שני הנאשמים ושם גם מצאה המשטרה מספר סוגי סמים. בזמן העימות עם הנאשמים הם אישרו את העבירות המיוחסות להם כי הם נתנו לנאשמת הראשונה סמים לאחר שקיבלו הוראה לעשות כן. הנאשם השני והשלישי הודו כי רכשו והחזיקו בסמים לצורך שימוש עצמי. הנאשם השלישי אמר כי הוא ואחיו, הנאשם השני, אספו את הנאשמת משדה התעופה אל דירתה וכי רכשו ממנה סמים באותו יום ב-1,000 דירהם".

אדם נוסף שנעצר באותו התיק הצביע גם הוא על כיוואן וסיפר שהנאשמת מכרה לו סמים ב-500 דירהם. עוד עצור אמר כי הוא רכש מהנאשמת סמים תמורת 1,200 דירהם. עורך הדין של כיוואן שאל אם היא עזרה למחלקת אכיפת הסמים בלמצוא סוחרים - והעד ענה בחיוב: "היא אמרה ששני הנאשמים האחרים הם אלו שנתנו לה את הסמים". עורך הדין שאל מדוע כיוואן לא נעצרה בעת ביצוע העסקה עם הסוכן, והעד ענה: "המקום לא היה מתאים, הנאשמת הייתה בתוך הרכב".

רה"מ בנט והנשיא הרצוג בשיבא (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
המשפחה מבקשת את עזרתם. הרצוג ובנט | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

עוד נכתב בהכרעה כי "יש סעיף חוק שאומר כי מי שעוזר למדינה לתפוס או מדווח למדינה על נאשמים, בית המשפט רשאי לתת לו פטור מעבירה או להקל עליו באופן משמעותי. וכך עשתה הנאשמת הראשונה, היא דיווחה על עוד נאשמים. בית המשפט ראה כי לנאשמת אין את הזכות לקבל הקלה בעונש מכיוון שלאחר ביצוע העסקה עם הסוכן המשטרתי היא הייתה בדרכה לבצע עוד עסקאות. לכן, בית המשפט לא רואה כי הנאשמת ראויה לקבל הקלה מאחר שהיא לא יידעה את המשטרה כי היא התכוונה למכור לאנשים אלו סמים".

"נודע לנו שהיא נעצרה לפני שנה בדיוק כשהיא שהתה שם שבוע וחצי", סיפרה היום אחותה לחדשות 12. "באותו זמן היא לא הכירה אף אחד. היא הכירה רק את האנשים שאמרו לה שמצאו לה שם עבודה בגרפיקה ובצילום". האחות הוסיפה: "נודע לנו דרך מישהו שמכיר אותה שהיא עצורה שם".

המשפחה מתחננת לעזרה מול גזר הדין הקשה: "אנחנו מכבדים את פסק הדין שהם הוציאו, אבל אנחנו מבקשים מהאמירויות ומי שיכול לעזור לנו - אנחנו מכירים את פידא, אף פעם לא הייתה לה עבירה פלילית ולא היה לה שום התערבות בשום דבר שקשור לסמים. אז אנחנו מבקשים מכל מי שיכול לעזור לנו - שיעזור לנו בהקשר הזה. פתאום יצא גזר דין מוות עליה - אנחנו יודעים שזה לא מתאים לכל סיפור החיים שלה". קרובת משפחה נוספת אמרה בריאיון ל"שש עם עודד בן עמי" כי המשפחה מבקשת את עזרתם של הנשיא הרצוג וראש הממשלה בנט.