דיווח: איראן העבירה לארה"ב מסרים בתקופה האחרונה על נכונותה להמשיך ולדון באפשרות של חזרה להסכם הגרעין. על פי הדיווחים, בטהראן אותתו לאמריקנים כי הם ויתרו על הדרישה להסיר את משמרות המהפכה מרשימת ארגוני הטרור הזרים כתנאי לחזרתם להסכם, אולם בוושינגטון טרם השיבו למסרים.
האיראנים, כך על פי הדיווחים האחרונים, הגישו לאמריקנים הצעה חדשה, שלא כוללת את הסרת משמרות המהפכה מהרשימה השחורה, אך במקום זאת הם מבקשים להסיר סנקציות מהחברה האזרחית "חאתם אל-אנביא'א" – חברת ההנדסה והבנייה של משמרות המהפכה ואחד מהגופים הכלכליים הגדולים והחשובים באיראן. החברה שולטת בנתח כלכלי ניכר באיראן, וגם עליה מוטלות סנקציות אמריקניות, כולל סנקציות הקשורות במעשי טרור.
במסגרת ההצעה האיראנית החדשה, הועברו מסרים על ויתורים אפשריים נוספים, ובאיראן שוקלים בקשה אמריקנית להצהיר פומבית על הימנעות מפגיעה וחיסול בבכירים אמריקנים. על פי הדיווח, שני הצדדים שוקלים את האפשרות שהסכמה כזאת תהיה בבחינת צעד בונה אמון בין הצדדים, מאחר וגורמים שונים אומרים שלאף אחד מהצדדים אין כל אמון בצד השני.
מומחים איראנים אמרו על האפשרות הזו כי מדובר במחיר גבוה מאוד מממשלתו של הנשיא אברהים ראיסי, שהצהירה רשמית כי תפגע בגורמים שאחראים לחיסולו של מפקד כוח קודס לשעבר, קאסם סולימאני. "להצהיר בפומבי על הימנעות מפגיעה בבכירים אמריקנים בעבר ובהווה זה צעד קשה מאוד עבור הממשלה השמרנית של ראיסי", אמר מומחה פוליטי באיראן בעילום שם לכלי תקשורת מערביים.
יחד עם זאת, ייתכן שאירועי התקופה האחרונה באיראן עשויים לעודד את האיראנים להסכים להצעה. למרות האפשרות הזאת, שעדיין לא ברור עד כמה היא סבירה, ספק אם ארה"ב תוכל לרתום להסכמות גם את ישראל, שלה מיוחסים לפחות חלק מאירועי החיסול והמוות המסתוריים של גורמים שונים באיראן ובמשמרות המהפכה בחודש האחרון. כידוע, ישראל אינה צד בשיחות בין איראן וארה"ב וגם לא בהסכם הגרעין בין איראן והמעצמות – וגם הסכמה אמריקנית לא תוכל לחייב לכך את ישראל.
לצד הדיווח על אפשרות של הצעה חדשה לקידום השיחות, בארה"ב לא אופטימיים בנוגע לסיכויי הצלחת המהלך – ובמיוחד בשל העובדה שבטהראן מציבים דרישות שאינן קשורות באופן ישיר להסכם הגרעין. רק ביום רביעי אמר דובר משרד החוץ האמריקני נד פרייס כי "טהראן צריכה להחליט שהיא מוותרת על כל הדרישות החיצוניות להסכם הגרעין".
"מכת מוות" על הסיכויים לחזרה להסכם
לצד הדברים הללו, בארה"ב מדווחים הלילה כי סנאטורים משתי המפלגות, שתודרכו על ידי אנשי ממשל ביידן על מצב השיחות עם איראן, מעריכים כי האפשרות לחזרה להסכם הגרעין אינה סבירה. הסנאטורים אישרו לכלי תקשורת אמריקניים כי אכן קיימת הצעה קונקרטית על השולחן, אך אמרו כי איראן מראה נכונות מועטה בלבד לחזור להסכם. עוד הם אומרים כי האפשרות שאיראן תסכים להטיל הגבלות מחודשות על תוכניתה לפתח נשק גרעיני נראית לא סבירה גם כן.
בימים האחרונים חל משבר של ממש בין איראן למערב בנוגע לאפשרות החזרה להסכם הגרעין – לאחר שבטהראן הודיעו על ניתוק 27 מצלמות של הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית שהותקנו במתקני הגרעין השונים לאחר החתימה על הסכם הגרעין בשנת 2015. הצעד האיראני הדרמטי הגיע בתגובה להודעת גינוי שפרסמה מועצת הנגידים של הסוכנות בשל העובדה שאיראן לא הצליחה לספק הסבר משכנע להימצאות שרידי אורניום בשלושה אתרים לא מוצהרים. מנכ"ל סבא"א רפאל גרוסי הזהיר כי אם איראן לא תחזיר את אמצעי הפיקוח לפעולה בתוך 4-3 שבועות – הדבר יהווה "מכת מוות" על אפשרות החזרה להסכם.
בדוח נפרד של סבא"א נטען כי איראן צברה כמות גדולה של אורניום מועשר ברמות של 20% ו-60%, ואם תחליט להעשיר אורניום ברמה צבאית של 90% - היא תגיע בתוך שבועות בודדים לכמות מספיקה לפיתוח פצצה גרעינית. יחד עם זאת, חשוב להבהיר כי גם לאחר מכן – יידרש לה עוד זמן רב להביא את כמות החומר המספקת לכדי ייצור של נשק גרעיני יעיל שיכול לאיים על ישראל או מדינות אחרות באזור, אך עדיין מדובר בהתקדמות רצינית ומדאיגה.
במקביל, הודיעה איראן על כוונתה להוסיף עוד צנטריפוגות מתקדמות למתקן הגרעיני בנתנז. על רקע הדברים הללו פורסם בניו יורק טיימס בסוף השבוע כי איראן פועלת להרחיב את המתקן הגרעיני בנתנז וחופרת מנהרות בעומק ההרים כדי להעתיק לשם את מיקומי הצנטריפוגות ומתקני העשרת האורניום – כך ששם יהיו חסינים מפני אפשרות של מתקפת סייבר או התקפה מן האוויר באמצעות פצצות חודרות בונקרים.