בעוד שהלחימה ממשיכה להשתולל ברחבי אוקראינה, ומנהיגי מדינות רבות הכריזו על סנקציות נגד גופים ואישים רוסים, גם במוסקווה עצמה מתחילים להרגיש השפעות המלחמה. טטיאנה פיילגנגאור, עיתונאית רדיו אקו במוסקווה, מספרת בריאיון על תחושות המלחמה בלב העורף הרוסי. "אזרחי רוסיה התעוררו בבוקר וגילו שיש מלחמה – אנשים בהלם", היא אומרת.

לאור ההפגנות נגד המלחמה שפרצו ברחבי רוסיה בעקבות התקיפה, פיילגנגאור מתארת אווירה מתוחה בבירה: "במרכז העיר רואים נוכחות מוגברת של גורמי ביטחון וכוחות משטרה, כי מצפים שברחובות המרכזיים בעיר יתקיימו פעולות מחאה כלשהן". כוחות הביטחון הרוסים דיכאו הפגנות ועצרו מפגינים רבים בכמה מוקדים במדינה במהלך אתמול.

הפגנות נגד המלחמה במוסקווה. חוק הצנזורה העלים אותן (צילום: AP)
הפגנות נגד המלחמה פרצו בכמה מוקדים ברחבי רוסיה | צילום: AP

ארה"ב, בריטניה, אוסטרליה ומדינות רבות נוספות הטילו סנקציות כלכליות על רוסיה בעקבות התקיפה, וכבר עכשיו ניתן לראות את הסימנים הראשונים על הכלכלה הרוסית. "נכנסתי לבנק הרוסי המרכזי, שם כולם מדברים על המלחמה, ובשני הסניפים לא נותר שום מטבע חוץ. באחד הסניפים אי אפשר היה להוציא רובלים מהקופה כי נגמר הכסף המזומן", מספרת פיילגנגאור. אך למרות זאת היא מדווחת שנראה שהרוסים עדיין לא מעכלים או חוששים מההשלכות האפשריות של הלחימה. "אזרחי רוסיה התעוררו וגילו שהמדינה שלהם תקפה מדינה שכנה. אנשים עדיין בהלם. אני חושבת שבשלב הזה מעט אנשים חושבים על ההשלכות. כרגע יש הלם כללי".

ברוסיה יש מספר מוגבל של כלי תקשורת עצמאיים וחופשיים, ולצידם שולטת בתקשורת התעמולה הממשלתית. פיילגנגאור מספרת על המגבלות הרבות המוטלות על כלי התקשורת ברוסיה מטעם שלטונו של פוטין: "הרשות לפיקוח על התקשורת זו הרשות הרוסית שמנטרת את כלי התקשורת ויכולה לשלול רישיונות או לחסום כלי תקשורת. היום הם שלחו מסמך לפיו כתבים, כלי תקשורת ובכלל מקורות מידע, שזה יכול להיות כל דבר -  כולם צריכים בעדכוני החדשות שלהם לדברר רק את העמדה הרשמית של משרד הביטחון אחרת זה ייחשב כהפצת פייק ניוז. ברוסיה יש סעיף בחוק נגד פייק ניוז שגורר עונש, כלומר למעשה מוטלת צנזורה צבאית".