מאחורי הקלעים של הערכת המצב: 48 שעות מאוד מתוחות עברו בירושלים וספציפית על משרד החוץ, שם מקיימים הערכת מצב אחרי הערכת מצב, שתיים מהן היו בהשתתפות ראש הממשלה נפתלי בנט. אחרי ההמלצה לישראלים שלא לטוס לאוקראינה, בישראל הוציאו אזהרת מסע שמתריעה בצורה ברורה בפני הישראלים: אל תסעו לאוקראינה שיכולה להפוך תוך זמן קצר לשטח מלחמה. בכיר ישראלי ביקר בחריפות: "אם תפרוץ מלחמה, אין ערובה לאף אחד". במקביל, בעולם ניסו להרגיע את פוטין ולפנות לדרך דיפלומטית - אך בקרמלין ביקרו: "ההיסטריה בשיאה".
כוננות מלחמה באירופה - ההתפתחויות האחרונות:
• בנט בתום הערכת מצב: אזהרת המסע לאוקראינה הוחמרה
• ביידן שוחח עם פוטין: "אם תהיה פלישה - נגיב בנחישות"
• הצבא הרוסי טוען: הרחקנו צוללת אמריקנית שחדרה למים הטריאטוראליים שלנו
• נשיא אוקראינה על החשש מפלישה: "לזרוע פאניקה בציבור זו העזרה הטובה לאויבנו"
בעקבות ההחלטות של ישראל, גורם ישראלי בכיר אמר לחדשות 12 כי "זה מעשה טיפשי ולא אחראי, אם תפרוץ מלחמה אין ערובה לאף אחד". בינתיים במשרד החוץ קוראים לישראלים ששוהים באוקראינה לעזוב באופן מיידי את האזור. בשלב הזה ישנן 22 טיסות שבועיות, ובשעות האלה נעשה ניסיון לתגבר אותן.
במקביל, במשרד החוץ עוברים למתכונת חירום, פותחים חדר מצב, הוקם צוות ניהול ייעודי למשבר בראשות המנכ"ל אלון אושפיז, והמטרה היא להיערך לפקודת עזיבה של הצוות הדיפלומטי בקייב ובשאר אוקראינה, במידה ותתקבל החלטה על כך. בשלב הזה, הדיפלומטים הישראלים נשארים בקייב, הם יגובו בדיפלומטים נוספים מהאגף הקונסולארי כדי לתת מענה במצב חירום. לפי שעה, לא מתוכננות טיסות פינוי אבל מנגד, משפחות הדיפלומטים התבקשו לעזוב בתוך יממה את קייב ולצידם גם נציגי ארגונים. בישראל גם נערכים למצב שבו בקהילה היהודית יבקשו לראות בה מקלט ברגע שתתחיל פלישה.
סיקור של המתיחות בין אוקראינה לרוסיה ב-N12:
• ביידן מזהיר את אזרחי ארה"ב שבאוקראינה
• דיווח: ארה"ב אמרה לנאט"ו שפוטין החליט פלוש
• רוסיה מאשימה: "המערב מפיץ מידע כוזב"
בירושלים מאוד נזהרו הערב, יש שיאמרו נזהרים מדי. מצד אחד ברור, ברמה הערכית, ישראל רוצה להיות בצד הנכון של ההיסטוריה, לצד מדינות המערב, בטח עם ארה"ב. מצד שני - יש לישראל גם אינטרסים גדולים מול הרוסים, בין היתר בחזית הצפונית. ככה שאלה שעות מורכבות מאוד ועדינות מאוד. בנוסף לכך, רה"מ בנט הנחה השרים לשמור על מסרים מוקפדים, להתמקד רק בפינוי ישראלים, לא להביא דעות ופרשנויות על המצב.
גם שר הביטחון בני גנץ קיים במהלך השבת התייעצויות ביטחוניות בנוגע למצב באוקראינה. בהמשך להתפתחויות, גנץ הנחה את צה"ל, להיערך לאפשרות שיידרש סיוע בהבאת ישראלים לארץ, בהתאם לתרחישים והערכות המצב.
שר החוץ יאיר לפיד אמר לנציגי של משרד החוץ בקייב כי ישראל נערכת להוצאת הישראלים מאוקראינה. "מחר ינחתו בארץ משפחות הנציגים ויצא תגבור קונסולרי על מנת לסייע בטיפול במידת הצורך לפינוי ישראלים ויהודים מאוקראינה", הוסיף לפיד. עוד נכתב כי "שתי המשימות העיקריות עליהן החליט שר החוץ הן: תגבור כוח המשימה בקייב על מנת לתת מענה לקהילה היהודית הגדולה, ולאלפי הישראלים הנמצאים באוקראינה, ויצירת מעטפת לוגיסטית למשפחות השליחים ונציגי ארגוני הקליטה באוקראינה".
בעולם ניסו להרגיע - בקרמלין ביקרו: "היסטריה"
בתוך כך, בניסיון למנוע מלחמה ולעבור לנתיב דיפלומטי לפתרון המשבר החמור, נשיא ארה"ב ג'ו ביידן שוחח מוקדם יותר עם נשיא רוסיה פוטין. במהלך השיחה השמיע ביידן איום על הנשיא הרוסי ולפיו אם יורה על פלישה לאוקראינה, "ארה"ב יחד עם בעלות בריתה יגיבו בחריפות ויטילו על רוסיה עלויות חמורות". ביידן הבהיר לפוטין שמלחמה תפגע בזכויות אדם ותביא לסבל אנושי רב. על אף השיחה בין המנהיגים, ההערכה היא שאין פריצת דרך בשיחות, ונראה שרוסיה נערכת לפלישה.
בקרמלין ביקרו את העולם המערבי. ברוסיה אמרו כי ההיסטריה במערב בשיאה, וכי מדובר באבסורד. מהקרמלין הוסיפו כי ביידן בשיחת הטלפון הזהיר את פוטין מפני סנקציות פוטנציאליות גדולות, אך לא שם דגש מיוחד על כך.
מוקדם יותר, גם נשיא צרפת עמנואל מקרון שוחח עם פוטין במטרה למנוע הסלמה במצב. בכיר במשרדו של מקרון מסר לסוכנות הידיעות רויטרס כי אפשרי שיהיו סנקציות שמכוונות לרוסיה, אך הוסיף כי על צרפת להיזהר שלא לזרז את הקרע של הרוסים עם אירופה. הוא הוסיף כי אין אינדיקציות לכך שרוסיה מתכננת תקיפה על אוקראינה.
בצל המתיחות הגוברת וההערכות, נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר כי יש להם מידע שונה בנוגע לפלישה אפשרית. "אני צריך לנתח את כל המידע שיש לנו", צוטט הנשיא באתרי החדשות בקייב. "יש לנו הרבה מידע, זה הגבולות שלנו, זה הטריטוריה שלנו. אני צריך להגיד לעם שלנו את האמת - והאמת היא שיש לנו מידע שונה. כרגע הפאניקה רק משרתת את האויבים שלנו, די לזרוע בהלה".