כוחות בדלנים פרו רוסים טוענים הלילה (בין חמישי לשישי) כי צבא אוקראינה תקף אותם בשתי הזדמנויות שונות, זאת לילה שני ברציפות. על פי דיווחים בסוכנות הידיעות אינטרפקס הבדלנים הותקפו בירי ארטילרי על מספר כפרים במזרח אוקראינה.
מאז אתמול מאשימים קייב והמורדים זה את זה בהסלמת המתיחות במזרח אוקראינה, לאחר שורת התקפות ארטילריה וירי מרגמות. מהקרמלין נמסר אתמול כי הם "מודאגים מאוד" מהתלקחות האלימות באוקראינה, בעוד שכ-150 אלף חיילים מצבא רוסיה מכתרים את המדינה השכנה מזה כמה ימים. קייב והמורדים הפרו-רוסים נמצאים במלחמה במשך שמונה השנים האחרונות, והפסקות האש בין הצדדים מופרות באופן שגרתי, אך עוצמת הלחימה גדלה השבוע.
סיקור שוטף ב-N12:
• בדרך למלחמה? המהלך הבא של רוסיה
• באוקראינה לא מאמינים לרוסים: אלפי מקלטים נפתחו
• האיום הרוסי - והמסרים הסותרים מאוקראינה
• טיסת החילוץ של עובדי המדינה מאוקראינה: "פאניקה"
גם אתמול טענו הבדלנים הנתמכים על ידי רוסיה במזרח אוקראינה כי כוחות אוקראיניים הפגיזו את שטחם במרגמות. ממשלת אוקראינה הכחישה את הדיווחים בסוכנויות הידיעות הרוסיות. "למרות העובדה שירו על עמדותינו בנשק אסור, כולל שימוש בארטילריה, חיילים אוקראינים לא פתחו בתגובה באש", אמר קצין העיתונות לסוכנות הידיעות רויטרס.
הבדלנים במזרח אוקראינה האשימו את כוחות ממשלת קייב שירו לשטחם ארבע פעמים ביממה האחרונה ואמרו כי "הם מנסים לקבוע אם מישהו נפגע או נהרג". טרם ברור עד כמה חמורות התקריות ולא הייתה תגובה מיידית מצד הארגון לביטחון ולשיתוף פעולה באירופה (OSCE) שעוקב אחר המצב במזרח אוקראינה, אך הסיג כמה מאנשי הצוות שלו בימים האחרונים.
בניגוד להצהרות הקרמלין לפיהן חלק מהכוחות הרוסיים נסוגו – במערב ממשיכים לטעון שהמצב בשטח לא השתנה ושרוסיה עשויה ליצור אמתלה לפלישה. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הזהיר אתמול כי המלחמה עשויה לפרוץ במהלך הימים הקרובים, אך הדגיש שעדיין נותר מקום לדיפלומטיה.
רוסיה מצידה, מכחישה שהיא מתכננת לפלוש לשכנתה, ואף דיווחה על הסגת חלק מכוחותיה מאזור הגבול עם אוקראינה. במקביל, הציגה מוסקבה רשימת דרישות למניעת ההסלמה. בוושינגטון מתעקשים כי רוסיה לא נסוגה, אלא למעשה שולחת כוחות נוספים. רוסיה הודיעה רשמית כי היא תיאלץ להגיב, כולל שימוש באמצעים "טכניים צבאיים", אם וושינגטון לא תנהל משא ומתן על הערבויות הביטחוניות שהיא דורשת.
נראה שנשיא רוסיה חש שזו העת להישגים ביטחוניים בנושא שמטריד אותו הרבה מאוד שנים, שעיקרו הוא התרחבות ההגמוניה האמריקנית למפתן דלתה של רוסיה. פוטין הציג בפני ארה"ב רשימת דרישות ש"יבטיחו את ביטחונה של רוסיה" והבהיר כי מדובר ב"רשימה סגורה" שלא ניתנת לשינויים במו"מ.בראש רשימת הדרישות של פוטין עומדת הדרישה שברית נאט"ו לא תורחב ושארה"ב תצהיר שאוקראינה לא תהיה חברה בברית המערבית. כמו כן, פוטין דורש להוציא הכוחות והנשק שהציבה ארה"ב במדינות מזרח אירופה שהצטרפו לברית נאט"ו אחרי נפילת ברית המועצות, וכן לפנות את הטילים שהוצבו במדינות הבלטיות. עוד דורש פוטין שיתואמו עם רוסיה התרגילים המשותפים שכוחות נאט"ו מבצעים במדינות שגובלות בה – כמו אוקראינה וגאורגיה.
הנשיא ביידן ונאט"ו דחו את הדרישות על הסף אבל אמרו שהם מוכנים לגשת למשא ומתן על "יצירת סביבה בטוחה באירופה". מנגד, רוסיה איימה כי התעלמות מדרישותיה תגרור תגובה צבאית.
נאט"ו מסרו כי רוסיה עושה הכול כדי להסלים את המצב באזור ולבצע פלישה לאוקראינה ללא התראה מוקדמת. "יש להם די נשק, כוחות ויכולות כדי לפלוש לאוקראינה בתוך זמן קצר", נמסר מהארגון. גם שרת החוץ הבריטית ליז טראס הצטרפה לדברים ואמרה כי רוסיה עושה הכול כדי למצוא תירוצים לפלישה.