נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הזהיר את נשיא אוקראינה ולדימיר זלנסקי כי על סמך מידע מודיעיני אמריקני רוסיה נערכת לפלוש בקנה מידה מלא לאוקראינה בתוך 48 שעות – כך על פי דיווח באתר החדשות "ניוזוויק". עוד דווח כי על פי ההערכות מודיעין של הפנטגון, מדובר בפלישה שתכלול התקפות מהאוויר, טילי שיוט ופלישה קרקעית.
'נשיא אוקראינה הוזהר כי בסבירות גבוהה, על פי מודיעין אמריקני, רוסיה תתחיל בפלישה בתוך 48 שעות", כך אמר גורם אמריקני לניוזוויק. "בנוסף", אמר אותו גורם, "תצפיות על מטוסים הראו שרוסיה חדרה למרחב האווירי האוקראיני כבר מוקדם יותר היום, והטיסה מטוסי סיור לזמנים קצרים מעל אוקראינה".
על פי הדיווח בניוזוויק, גורם מודיעיני אמריקני אישר את ההערכה שהתקיפה תכלול מטוסים, ירי טילי שיוט וכניסה קרקעית. אותו גורם אמר כי הפלישה הרוסית לא תהיה רק באזור חבל דונבאס שבשליטת הבדלנים, אלא תהיה גם התקדמות לעבר הבירה קייב מאזור הגבול הצפוני עם בלארוס.
ראש ממשלת לטביה קרישיאניס קרינש ציין כי על פי מידע מודיעיני שבידו רוסיה החלה להעביר כוחות לתוך מזרח אוקראינה, אל האזורים שהכירה בהם כ"עצמאיים". "לפי המידע העומד לרשותי פוטין מעביר כוחות נוספות וטנקים לשטחי דונבאס הכבושים", אמר קרינש לרשת CNN. "לפי כל הגדרה מדובר במדינה ריבונית שחוצה את הגבול למדינה שכנה".
אוקראינה תחת מתקפת סייבר
בתוך כך, מספר אתרי אינטרנט של הממשל האוקראיני, כמו אתר משרד החוץ, לא זמינים לגלישה. באוקראינה חוששים שמדובר במתקפת סייבר רוסית בדומה למתקפה משבוע שעבר שהפילה אתרים של בנקים מרכזיים במדינה ואתרי ממשל.
הרשויות באוקראינה אמרו השבוע שהם קיבלו אזהרות ברשת לפיהן האקרים מתכוונים לפתוח במתקפות סייבר גדולות על רשתות של סוכנויות ממשלתיות, בנקים ומערכת הביטחון.
מוקדם יותר היום נשיא אוקראינה דרש ממדינות המערב ערבויות ביטחוניות "מיידיות" שיימנעו פלישה רוסית למדינתו. "אוקראינה צריכה ערבויות ביטחוניות ברורות, ספציפיות ומיידיות", אמר זלנסקי. "אני מאמין שרוסיה צריכה להיות בין המדינות שנותנות ערבויות". לדבריו, הוא הציע מספר פעמים לפגוש את נשיא רוסיה פוטין כדי לנסות ולמנוע את פריצת הסכסוך במזרח אירופה.
ישראל פרסמה היום תגובה רשמית ראשונה למתיחות במזרח אירופה תוך הבעת תמיכה באוקראינה, אך ללא גינוי של רוסיה. "תומכים בשלמותה הטריטוריאלית ובריבונותה של אוקראינה", נכתב בהודעה רשמית מטעם הממשלה. "ישראל שותפה לדאגה הבין-לאומית מהצעדים במזרח אוקראינה ומההסלמה החמורה שחלה במצב, מקווה שיימצא פתרון דיפלומטי שיוביל לרגיעה ומוכנה להתגייס לכך, אם תתבקש".
בהמשך ההודעה, שנוסחה בקפידה ורוסיה כלל לא מוזכרת בה, נכתב: "מדינת ישראל דואגת גם לשלומם של אלפי אזרחים ישראלים המתגוררים באוקראינה ולקהילה היהודית הגדולה שבה. ישראל ערוכה להעביר לאוקראינה סיוע הומניטרי מיידי בהתאם לצרכים שיעלו, ומקיימת על כך שיח עם הרשויות במדינה. ישראל ממשיכה בשיח קרוב עם שותפותיה על דרכים להשיב את המאמץ הדיפלומטי למסלולו".