ישיר: בשעה שהמלחמה באוקראינה נמצאת כבר ביומה השביעי, ההצעה לגינוי הפלישה הרוסית לאוקראינה עברה הערב (רביעי) ברוב גדול בעצרת הכללית של האו"ם. שגריר ישראל לאו"ם גלעד ארדן הצביע כצפוי בעד ההחלטה, אחרי ששר החוץ יאיר לפיד כבד הודיע ביום שני שישראל תתמוך בהצעה. לצדה של ישראל, תמכו בהחלטה שורה ארוכה של מדינות בהובלת המערב.

5 מדינות בלבד הצביעו נגד ההצעה: רוסיה, צפון קוריאה, אריתריאה, בלארוס וסוריה. 141 מדינות תמכו בהצעה, בהן ארצות הברית, קנדה, צרפת, גרמניה ואוקראינה כמובן. גם מדינות כמו ערב הסעודית, אפגניסטן, ניגריה, קטר ומצרים תמכו בהצעה. 35 מדינות נמנעו - בהן אירן, סין, עירק והודו.

ההצבעה לגינוי רוסיה - תוצאות (צילום: רויטרס)
ההצבעה עברה ברוב גדול | צילום: רויטרס

זלנסקי: "אסיר תודה, הניצחון יהיה שלנו"

נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הודה בטוויטר למדינות האו"ם שתמכו בהצעה. "אני אסיר תודה לכולם ולכל מדינה שהצביעה בעד", כתב. "בחרתם בצד הנכון של ההיסטוריה... העולם איתנו, האמת לצידנו, הניצחון יהיה שלנו".

 

 

"רוסיה מתכוננת להגביר את האכזריות שלה במערכה שהיא מנהלת נגד אוקראינה", אמרה לקראת ההצבעה שגרירת ארצות הברית באו"ם לינדה תומאס-גרינפילד. "זהו רגע יוצא דופן. לראשונה מזה 40 שנה מועצת הביטחון כינסה מושב מיוחד, מושב חירום של העצרת הכללית".

 שגריר אוקראינה באו"ם סרגיי קיסליציה השווה בין מנהיג רוסיה ולדימיר פוטין לאדולף היטלר: ואמר שהפלישה הרוסית לאוקראינה נועדה למנוע מאוקראינה את זכות הקיום: "לפני יותר מ-80 שנה, דיקטטור אחר ניסה לפתור סוף סוף את סוגיית עם אחר. הוא נכשל, העולם הגיב בצורה נחרצת ומאוחדת".

לינדה תומאס-גרינפילד נואמת באו"ם (צילום: רויטרס)
"רגע יוצא דופן", השגרירה האמריקנית במהלך דבריה באו"ם | צילום: רויטרס

ישראל ניסתה תחילה להתחמק - אך הצטרפה למערב

כשברקע היחסים הטובים יחסית של ישראל עם הקרמלין והתיאום הביטחוני בסוריה, בירושלים נמנעו תחילה מלבחור צד במתיחות בין קייב למוסקווה. אך אחרי שהמתיחות הפכה למלחמה של ממש עם תחילת הפלישה הרוסית, בישראל החלו להחריף את הטון וקירבו אותו לזה שנשמע במערב – עם תמיכה ברורה באוקראינים אך תוך ניסיון מאזכור שמה של רוסיה או שמו של פוטין כאשמים במצב.

"זו הפרה חמורה של הסדר הבין-לאומי, ישראל מגנה את המתקפה", אמר בשבוע שעבר שר החוץ יאיר לפיד. עם זאת הוא הוסיף כי "לישראל יש יחסים טובים עם רוסיה ועם אוקראינה ושמירה על שלום האזרחים הישראלים שם בראש סדר העדיפויות שלנו".

 

 

זלנסקי: שוחחתי עם בנט על התוקפנות הרוסית

ראש הממשלה נפתלי בנט אמר היום בסיום פגישתו על קנצלר גרמניה אולף שולץ כי "החובה שמוטלת עלינו כמנהיגים היא לעשות הכול כדי לעצור את שפיכות הדמים, ולהביא את ההתרחשות כמה שיותר מהר משדה הקרב לחדרי המשא ומתן. עוד לא מאוחר לכך". זאת, לאחר שבנט אף הציע לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין את הסיוע הישראלי בתיווך בין הצדדים לבקשתו של הנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי.

 

 

זלנסקי, יהודי בעצמו, העלה היום ברשתות החברתיות פוסט בעברית שבו כתב "אני פונה כעת לכל יהודי העולם - אתם לא רואים מה קורה? חשוב מאוד שמיליוני יהודים ברחבי העולם לא ישתקו עכשיו. נאציזם נולד בשתיקה, אז תצעקו על הרג של אזרחים, תצעקו על רצח של העם האוקראיני". מאוחר יותר הודיע הנשיא האוקראיני שהוא שוחח בטלפון עם בנט "בנושא התוקפנות הרוסית".

פגישת בנט פוטין (צילום: קובי גדעון , לע"מ)
בישראל הצביעו בעד גינויה של רוסיה, בנט ופוטין | צילום: קובי גדעון , לע"מ

כמו כן, בישראל החלו בימים האחרונים במתן סיוע הומינטרי לאוקראינה וביום שלישי החלה העברת המשלוח בהיקף 100 טון: 3,000 אוהלים, 15,000 שמיכות, 3,000 שקי שינה, 2,700 מעילים ו-17 טון תרופות וציוד רפואי.