"פרובוקציה רוסית": אחרי שאמש נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, נשא נאום דרמטי לאומה והודיע כי מדינתו מכירה רשמית במחוזות הבדלניים דונייצק ולוהנסק שבמזרח אוקראינה כעצמאיים - נשיא ארה"ב ג'ו ביידן שוחח הלילה (בין שני לשלישי) עם עמיתו האוקראיני וולודימיר זלנסקי ועם עמיתיו מגרמניה וצרפת, שולץ ומקרון, בהתאמה.
נשיא אוקראינה מסר בהצהרה לאחר שיחתו עם ביידן, כי "הגבולות הבין-לאומיים של אוקראינה יישארו כפי שהם וההצהרות הרוסיות לא משנות". לדבריו, רוסיה מפרה את הריבונות האוקראינית, לא עומדת בהסכמים הקיימים, והורסת את המאמצים הדיפלומטיים. "אנחנו מוכנים להכל. אנחנו רוצים שלום ותומכים בדיפלומטיה, אבל ההחלטה הרוסית הורסת אותה. לא ניתן דבר לאף אחד".
במהלך הלילה הורה פוטין הורה על פריסת "כוחות לשמירה על השלום" בדונייצק ובלוהנסק אחרי שהכיר בעצמאותם. מאוחר יותר, טענו עדי ראייה שהם ראו טנקים בדונייצק - אך לא אישרו שמדובר בטנקים רוסיים. לרוסים כבר היו בעבר כוחות באזור, כך שלא מדובר בפלישה הגדולה שממנה העולם חושש, אך במערב רואים בכך צעד שמגביר את המתיחות בשטח ובאו"ם הביעו צער על ההחלטה הרוסית.
ארה"ב: סנקציות ביממה הקרובה
בהצהרה שנמסרה מטעם הבית הלבן, נטען כי ביידן שוחח עם זלנסקי וגינה את החלטתו של פוטין להכיר בשני האזורים שבשליטת הבדלנים במזרח אוקראינה, כעצמאיים. "ביידן גינה בחריפות את החלטתו של נשיא רוסיה פוטין להכיר כביכול ב'עצמאות' של האזורים הבדלניים שבאוקראינה. הנשיא דן עם עמנואל מקרון ועם אולף שולץ כיצד להמשיך ולתאם את תגובתם על הצעדים הבאים".
I have signed an Executive Order to deny Russia the chance to profit from its blatant violations of international law. We are continuing to closely consult with Allies and partners, including Ukraine, on next steps. pic.twitter.com/ZS81ivAPgs
— President Biden (@POTUS) February 22, 2022
כמו כן, ביידן חתם על צו שאוסר על סחר עם האזורים שהוכרזו כעצמאיים ועל השקעות בהם. בבית הלבן מסרו כי הם מתכוונים להטיל סנקציות חדשות על רוסיה ביממה הקרובה בתגובה על ההתפתחויות האחרונות. "אנו מתואמים עם בעלות הברית ועם שותפינו בנוגע להודעה הזאת", נמסר.
בהמשך לגינוי, שר החוץ האמריקני, אנתוני בלינקן, אישר כי שגרירות ארה"ב באוקראינה, שכבר עברה מקייב ללבוב בעקבות ההסלמה, עוברת לפולין. לדבריו, הפינוי נעשה מטעמי ביטחון, ובדיווח ב"בלומברג" נטען כי ביידן הורה לכל אנשי משרד החוץ שנשארו - לעזוב את אוקראינה.
סגן היועץ לביטחון לאומי לבית הלבן, ג'ונתן פינר, הוסיף: "הנשיא ביידן ינקוט את כל הצעדים לשמור על בטיחות הצוות הדיפלומטי. אנחנו בהחלט מצפים שרוסיה תנקוט פעולה צבאית - כל הסימנים בשטח מראים על צעד לקראת פעולה צבאית, לא דיפלומטיה".
לא שקט באו"ם
אחרי החלטתו של פוטין להכריז על הבדלנים בגבול עם אוקראינה כאזורים עצמאיים, ארה"ב, בריטניה וצרפת ביקשו ממועצת הביטחון של האו"ם לפעול להתכנסות חירום. הנשיאה התורנית, רוסיה, קבעה את לוחות הזמנים - והמועצה אכן התכנסה בהמשך.
לינדה תומאס גרינפילד, שגרירת ארה"ב בארגון האומות המאוחדות, אמרה בישיבת החירום של מועצת הביטחון: "ההכרה של מוסקווה באזורים הבדלניים כעצמאיים - חלק מהניסיון שלה ליצור עילה לפלישה נוספת לאוקראינה. ההשלכות לפעולות של רוסיה יהיו קשות בכל העולם, והמחיר האנושי יתרחב ממש אם רוסיה תחליט לפלוש עוד".
שגריר רוסיה באו"ם, וסילי נבנציה, השיב בישיבת החירום של מועצת הביטחון: "מזרח אוקראינה עמדה על סף 'הרפתקה צבאית אוקראינית' חדשה שרוסיה לא יכולה לאפשר. לא ניתן למרחץ דמים חדש להתקיים באזור. על מעצמות המערב לחשוב פעמיים ולא להחמיר את המצב". שגריר סין באו"ם, ג'אנג ג'ון, קרא לכל הצדדים במשבר לשמור על איפוק: "בייג'ינג מברכת ומעודדת כל מאמץ לפתרון דיפלומטי למשבר".
גינויים באירופה, ביפן ובאוסטרליה
מטעם עמנואל מקרון, נשיא צרפת, גם כן נמסר גינוי למהלך הרוסי. "בעצם ההכרה באזורים הבדלניים של מזרח אוקראינה, רוסיה מפרה את התחייבויותיה ומשפיעה על הריבונות של אוקראינה. אני מגנה את ההחלטה הזו", צייץ הנשיא הצרפתי בחשבון הטוויטר שלו. "ביקשתי מפגש חירום של מועצת הביטחון של האו"ם וגם סנקציות אירופיות על רוסיה".
En reconnaissant les régions séparatistes de l'est de l'Ukraine, la Russie viole ses engagements et porte atteinte à la souveraineté de l'Ukraine. Je condamne cette décision. J’ai demandé une réunion d'urgence du Conseil de sécurité des Nations unies et des sanctions européennes.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) February 21, 2022
גורם רשמי בצרפת מסר כי "פוטין נשא נאום היסטורי-פוליטי ומאשים, שעורבב בפרנואידיות. מקרון רוצה שהאיחוד האירופי ינקוט סנקציות מידתיות וממוקדות כלפי רוסיה בגין הפרת אמנות בין-לאומיות". עוד הוסיף הגורם כי הנשיא מקרון טען ש"הלך בדרך הדיפלומטית רחוק ככל האפשר והוא עדיין מעוניין שהפגישה שמתוכננת בין שרי החוץ של צרפת ורוסיה בפריז בהמשך השבוע, תתקיים".
על רקע הדברים, ראש הממשלה הבריטי, בוריס ג'ונסון, אמר לזלנסקי כי פלישה רוסית "אפשרית בתוך שעות או ימים". לדבריו, "בריטניה תבדוק אפשרות של שליחת תמיכה הגנתית נוספת לאוקראינה, בנוסף להכרזה על סנקציות על רוסיה, וכי הצעדים ייכנסו לתוקף מחר".
ראש ממשלת אוסטרליה, סקוט מוריסון, הצטרף לאירופים ולארה"ב שדרשו להטיל סנקציות על רוסיה. בנוסף הוא התייחס להצעה של פוטין שחיילים רוסים ינכחו באזורי ההפרדה "כדי לשמור על השלום", והגדיר אותה כ"שטויות". עוד נמסר כי גם יפן "שוקלת" להצטרף לסנקציות על רוסיה, אם תפלוש לאוקראינה. גם בטורקיה תקפו את ההחלטה הרוסית וכינו אותה "הפרה ברורה של ריבונותה ושלמותה הטריטוריאלית של אוקראינה".
שר החוץ של אוקראינה, דמיטרו קולבה, אמר שבאיחוד האירופי הבטיחו תגובה "נחרצת ומאוחדת" על הצעד הרוסי. הוא הוסיף כי מדינתו "דורשת לכנס ישיבה של מועצת הביטחון של האו"ם בנוגע לפעולות 'הבלתי חוקיות' של הפדרציה הרוסית".
מהצד השני, יש גם מי שתומכים בהחלטה הרוסית להכיר בשני האזורים כעצמאיים. נשיא ניקרגואה, דניאל אורטגה, אמר שפוטין צדק בכך שהכיר בשני המחוזות הבדלניים כעצמאיים. בנוסף, על פי דיווח זר, חבר פרלמנט רוסי אמר שגם סוריה "הביעה נכונות" להכיר בדונייצק ובלוהנסק כמדינות עצמאיות".
הגינויים הרבים והתמיכה הבודדת עד כה, מגיעים בתגובה לנאום של פוטין לעם הרוסי ששודר בטלוויזיה אמש. בנאומו התייחס פוטין לקשר ההיסטורי שבין רוסיה ואוקראינה וטען כי עבור רוסיה, אוקראינה היא לא רק 'מדינה שכנה', אלא חלק מרוסיה. "אוקראינה היא חלק מהתרבות וההיסטוריה שלנו. אוקראינה המודרנית נוסדה בידי רוסיה הקומוניסטית", טען פוטין, והוסיף: "המחבר והיוצר" של אוקראינה הוא מנהיג המהפכה הקומוניסטית לנין.