מרגע שהתבסס האיום הרוסי על אוקראינה והחל לרחף מעליה איום הפלישה - מדינות המערב ובראשן ארה"ב מאיימות בסנקציות קשות כלפי רוסיה. אך כיצד אירופה יכולה לפעול - ומה הכלים שעומדים לרשותה? עשינו סדר.

ג'ונסון: "נמנע מהם לסחור בפאונד ובדולרים"; רוסיה: "אנחנו רגילים"

בהצהרה שנשא ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון הוא הזהיר: "אם הקרמלין יורה על פלישה לאוקראינה - ארה"ב ובריטניה יבקשו לנתק את הגישה של חברות רוסיות לדולרים וללירות שטרלינג", ג'ונסון התריע כי הסנקציות על רוסיה יהיו הרבה יותר רחבות ממה שהיא מצפה: "בריטניה וארה"ב ימנעו מחברות רוסיות לסחור בפאונד ובדולרים" - מדובר במהלך שלדבריו "יפגע מאוד" בכלכלה ובהשפעה הרוסית. במסגרת הסנקציות המוצעות, בריטניה אף איימה לחסום חברות רוסיות מגיוס הון בלונדון ולחשוף את בעלותן על רכוש וחברות.

 

חיילים אוקראינים בתרגיל (צילום: רויטרס)
סיכויים גוברים לפלישה. אוקראינה | צילום: רויטרס

השגריר הרוסי בבריטניה אמר מצידו לרדיו טיימס שברוסיה "לא מודאגים" - למרות האיום בסנקציות. "סנקציות רעות למערכות יחסים, לעסקים ולשווקים", כתבו מטעם השגרירות בציוץ בטוויטר. "אבל אנחנו לא מודאגים. במהלך השנים, ארה"ב יישמה 58 צעדים שונים נגד המדינה שלנו - אנחנו רגילים לזה".

במקביל, הזהיר השר הבריטי לענייני אירופה פעם נוספת: "פלישה רוסית לאוקראינה נראית כעת 'הרבה יותר סבירה מאשר לא סבירה' - וכל הסימנים מצביעים על כך שהיא 'מאוד קרובה'. אבל אנחנו נמשיך לעבוד כדי לנסות למנוע זאת".

"נכוון לבנקים הרוסיים, לאוליגרכים לא יהיה איפה להסתתר" 

בהתחשב במעמדה של רוסיה כאחת מיצואניות המובילות בעולם של נפט, גז ומתכות, שמתומחרות ברובן ומוסדרות בדולרים אמריקנים, חסימת חברות רוסיות מגישה לשווקי הדולר עלולה להיות בעלת השפעה הרסנית לכלכלה הרוסית.

הנשיא פוטין קרא בעבר שוב ושוב להפחית את ההסתמכות על הסחר בדולר ארה"ב. וחברת הנפט הגדולה ברוסיה, Rosneft ROSN.MM, אף החלה כבר בשנת 2019 להסתמך על היורו ולא על הדולר, במסגרת החוזים שחתמה, זאת כדי להגן על העסקאות שלה מהסנקציות של ארה"ב.

מתקן נפט ברוסיה (צילום: רויטרס)
מתקן נפט ברוסיה | צילום: רויטרס

מאז נפילת ברית המועצות ב-1991 מאות מיליארדי דולרים זרמו ללונדון ולשטחי בריטניה - ולונדון הפכה לעיר של עשירי העל הרוסיים. בהצהרתו, הזהיר ג'ונסון כי ממשלתו תפגע בבנקים ובחברות רוסיות. בריטניה לא פירטה שמות ספציפיים שייכללו בסנקציות, אך התחייבה שלאוליגרכים הרוסים לא יהיה מקום להסתתר בו.

שרת החוץ הגרמנית: "יש רשימת סנקציות מוכנה", זלנסקי: "לפרסם עכשיו"

בוועידת הבטחון במינכן פנה נשיא אוקראינה וולדימיר זלנסקי למנהיגי המערב ודחק בהם שלא לחכות לפלישה רוסית כדי להטיל סנקציות על רוסיה. נציגים משורת מדינות באירופה קראו לפוטין להרגיע את הרוחות: "יש דרך החוצה מהמשבר", הדגישה שרת החוץ הגרמנית, אנאלנה ברבוק. "המסר שלנו הוא מאוד ברור: אל תעשו את הטעות הגורלית הזו. תפנו את החיילים שלכם, בואו נדבר".

נשיא אוקראינה, ולדימיר זלנסקי (צילום: reuters)
נשיא אוקראינה, ולדימיר זלנסקי | צילום: reuters
ועידת מינכן לביטחון (צילום: רויטרס)
ועידת מינכן לביטחון בדיון על המשבר בגבול רוסיה-אוקראינה | צילום: רויטרס

לדבריה, מדינות המערב הסכימו על חבילות סנקציות שמוכנות לצאת לדרך ברגע של פלישה, אך זלנסקי דורש לעשות זאת כבר עכשיו כצעד מקדים שיצנן את רוסיה - וימנע מלחמה.

"צריך לכל הפחות לפרסם את רשימת הסנקציות שנמצאת על הפרק, כדי שהם ואנחנו נדע מה יקרה אם הם יתחילו במלחמה", אמר נשיא אוקראינה ל-CNN, "אנחנו לא צריכים את הסנקציות שלכם אחרי שההפצצה תתרחש והמדינה שלנו תיפול. למה שנצטרך את הסנקציות האלה אז?", תקף, "מה אפשר לעשות?! ובכן - אפשר לעשות הרבה דברים, אנחנו יכולים אפילו לפרסם רשימה - הכי חשוב זה הנכונות".