רוחות מלחמה מנשבות שוב באירופה: בשעה חמש בבוקר התחיל אמש (חמישי) תרחיש האימים שהעולם כולו חשש מפניו. רוסיה, המדינה הגדולה בעולם, פלשה לאוקראינה – המדינה הגדולה באירופה. 

ההתפתחויות האחרונות:

  • נשיא אוקראינה זלנסקי הורה הלילה על גיוס כללי - גברים בגילי 60-18 לא רשאים לעזוב את המדינה.
  • זלנסקי: 137 אוקראינים נהרגו ו-316 נפצעו ביום הראשון לקרבות.

"קיבלתי החלטה בדבר ביצוע מבצע צבאי מיוחד", הצהיר פוטין. "מי שינסה להפריע לנו חייב לדעת שהתגובה של רוסיה תהיה מיד, ותוביל להשלכות שטרם נראו". ככל שהדקות חלפו התחוורה תמונת המצב הקשה. לא מערכה מוגבלת או מבצע קטן, אלא מתקפה כוללת בשלוש חזיתות – מהאוויר, מהיבשה ומהים, עם מראות שנדמה היה שכבר לא ישובו לאירופה.

הדיווחים הראשונים הגיעו מחבל דונבאס שבמוקד הסכסוך בין רוסיה לאוקראינה, שם עדכנו שהחלה הפלישה. צבא רוסיה המטיר אש כבדה, ארטילריה, טילי שיוט, טילים בליסטיים וכמובן הפצצות מן האוויר. מהר מאוד התברר שהמתקפה נרחבת במיוחד – כוחות רוסיים חדרו לתוך אוקראינה מדרום ומאזור חצי האי קרים כשגם אודסה הופגזה. רוסיה טענה שהמתקפות שלה מכוונות לתשתיות צבאיות בלבד ונעשות באמצעות נשק מדויק.

מיד אחר כך התקבלו תמונות דרמטיות של שיירות צבאיות רוסיות שחוצות את הגבול מבלארוס שבצפון. כשאזעקות לצד הדי מלחמה נשמעו גם בבירה, הבינו שהיא נמצאת גם כן בסכנה. מאוחר יותר גם הוכרז בה סגר מהשעה 22:00 ועד 7:00 לפחות. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי השווה את הפלישה הרוסית לפלישה הנאצית במלחמת העולם השנייה.

משטר צבאי וגיוס מילואים

פקקים בקייב
התושבים בקייב נמלטו מהעיר

זלנסקי הכריז על משטר צבאי וגיוס מילואים גדול וקרא לכל מי שיכול להחזיק בנשק לעשות זאת. הרחוב התרוקן מאזרחים ונראו בו בעיקר אנשי צבא ואזרחים שהחליטו להתגייס כדי להגן על אוקראינה. התורים השתרכו מחוץ לתחנות הדלק, והאוקראינים הצטיידו באוכל בזמן שרכבים משוריינים עברו ברחובות. רבים החליטו לעזוב את הבירה לעיר לבוב שאליה הועברו שגרירויות שונות ובהן השגרירות הישראלית – אבל גם שם נשמעו בהמשך אזעקות.

כלי רכב צבאיים בדונייצק (צילום: reuters)
כלי רכב צבאיים בדונייצק | צילום: reuters

בעיר חראקיב, השנייה בגודלה באוקראינה, דיווחו על פאניקה בעקבות פלישה רוסית. אמש בשעות הצוהריים כבר אישרו באוקראינה שעשרות חיילים נהרגו בלחימה. בקרמלין טענו שמטרת המבצע היא "לנקות את אוקראינה מנאצים" והחלו לתקוף שדות תעופה באזור קייב. תמונות של שבויי מלחמה התפרסמו בשני הצדדים כחלק מהקרב הפסיכולוגי.

חייל אוקראיני נופל בשבי הרוסי (צילום: izvestia)
חייל אוקראיני שנפל בשבי לפי הדיווחים | צילום: izvestia

מטוס צבאי אוקראיני הופל סמוך לקייב בשעה שהיו עליו, לפי הדיווחים, 14 בני אדם. בבית חולים באזור דונייצק דיווחו על 4 הרוגים ו-10 פצועים כתוצאה מהפצצה רוסית, אחת מתוך מאות שהתקיימו לאורך היום. לקראת שעות הערב אתמול דווח שהחלו קרבות באזור האסון הגרעיני בצ'רנוביל, ומאוחר יותר אישרו באוקראינה שהרוסים הצליחו להשתלט עליהם. "איבדנו הרבה כלי טיס וכלי רכב משוריינים", הודה זלנסקי בשעות הערב. אחרי שעות מתוחות, עדכנו בסוכנות הגרעינית לאנרגיה אטומית שלא נגרם נזק למתקנים שבהם מאוחסנות שאריות הפסולת הגרעינית.

מלחמה באוקראינה, מלחמה באירופה (צילום: ריה)
אזרחים נמלטים מקייב | צילום: ריה
פיצוצים בחארקיב, אוקראינה (צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים)
אוקראינה תחת מתקפת טילים | צילום: סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים

פוטין: "צעד הכרחי"

גם במחוז חרסון הודו בשעות הערב שחלקים גדולים כבר לא נמצאים בשליטתם, ובאוקראינה דיווחו ש-20 מסוקים רוסים וכלי טיס מסוג MI-8 הביאו צנחנים לנמל התעופה הוסטומל שבאזור קייב. במשרד ההגה הרוסי טענו שהשמידו 18 מרכיבים של סוללות S-300 אוקראיניות וסוללות טילי קרקע-אוויר מסוג BUK-M1.

סביב השעה 19:00 אתמול בערב משרד ההגנה הרוסי מסר שהשמיד 86 מטרות יבשתיות באוקראינה ובכך השלים את משימותיו להיום – אך הדי פיצוצים המשיכו להישמע גם לאחר מכן, ועיר הנמל האוקראינית מריופול נתקלה בהפגזה כבדה. משרד הבריאות האוקראיני דיווח סביב השעה 21:00 על 57 הרוגים ו-169 פצועים לאורך היום, אך דיווחים לא רשמיים דיברו על כמות גבוהה הרבה יותר של נפגעים.

טנקים במזרח אוקראינה, במריופול (צילום: רויטרס)
טנקים במזרח אוקראינה, במריופול | צילום: רויטרס

"מה שקורה עכשיו זה צעד הכרחי", טען פוטין. "לא השאירו לנו אפשרות לעשות צעד אחר". מנגד זלנסקי אמר: "מה ששמענו היום אלה לא רק פיצוצים, לחימה ורחש של מטוסים. זהו קולו של מסך ברזל חדש, שירד וסוגר את רוסיה. המשימה הלאומית שלנו היא לוודא שהמסך הזה לא יפול על פני ארצנו".

במערב הגבירו את הסנקציות

במערב התייצבו לאורך אתמול לצד אוקראינה וגינו את הצעדים של רוסיה בזמן שראו כיצד מדדי הבורסות מסביב לעולם נצבעים באדום. בשעות הערב גם הגיעה ההחמרה בסנקציות. נשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, העלה הילוך והצהיר במסיבת עיתונאים על שורת סנקציות חדשות – בין היתר הקפאת נכסיהם של 90 חברות רוסיות, ובראשן 2 הבנקים הגדולים ברוסיה VTB ו-Sberbank. סנקציות כבדות על מקורביו של פוטין והגבלת יכולתה של רוסיה לבצע עסקאות במטבעות זרים הוטלו גם כן.

בריטניה אסרה על חברות רוסיות להשקיע בבריטניה והקפיאה את נכסיהם של למעלה מ-100 בכירים באליטה הרוסית, ביניהם חתנו לשעבר של פוטין, קיריל שמאלוב, ואת הכספים הרבים של הבנקים הגדולים הרוסיים בבריטניה. מדינות ה-G7 גינו את הפלישה הרוסית ואמרו שיציגו סנקציות חמורות נגד מוסקווה: "פוטין שם את עצמו בצד הלא נכון של ההיסטוריה".

גם קנדה הטילה סנקציות על 62 אישים וישויות פיננסיות וביטלה את כל אישורי הייצוא מקנדה לרוסיה. בין האישים שכלולים בסנקציות: שר ההגנה הרוסי, שר האוצר, שר המשפטים וחברי מועצת הביטחון הרוסית. על אף הסנקציות והטון החריף, במערב הבהירו שלא ישלחו כוחות להילחם עבור אוקראינה.

הפגנות נגד המלחמה במוסקווה. חוק הצנזורה העלים אותן (צילום: AP)
הפגנות נגד המלחמה במוסקווה. חוק הצנזורה העלים אותן לחלוטין | צילום: AP

הפגנות מסביב לעולם

בישראל ראש הממשלה בנט קיים יחד עם לפיד, גנץ, כוכבי ובכירים נוספים הערכת מצב שבה חודדו לפי הודעתו "עיקרי הדירקטיבה להתנהלותה של ישראל במשבר", והמשך המאמצים לפינוי ישראלים מהאיזור, סיוע לקהילה היהודית באוקראינה והיערכות לקליטת עלייה, היערכות להגשת סיוע הומניטארי והמשך הדיונים והערכות המצב באופן שוטף לבחינת ההשלכות העתידיות על ישראל.

_OBJ

במקביל, אלפים מסביב לעולם וגם בישראל מחו נגד התוקפנות הרוסית כלפי אוקראינה. בעשרות ערים רוסיות התקיימו גם כן הפגנות נגד הלחימה, ושם עצרה המשטרה יותר מ-1,400 מפגינים לפי הדיווחים ברוסיה.