מגישת חדשות בכירה מאחד מערוצי הטלוויזיה החשובים ברוסיה עזבה את המדינה - ואז הגישה התפטרות. "עזבתי את רוסיה קודם כי פחדתי שלא ייתנו לי ללכת סתם כך, ורק אז הגשתי את ההתפטרות", אמרה ליליה גילדייבה מ-NTV לבלוגר איליה ורלמוב. גילדייבה הייתה מגישה ב-Segodnya, תוכנית הדגל של חדשות הערב ב-NTV, תחנת הטלוויזיה המדורגת שלישית ברמת הפופולריות ברוסיה.

בשנת 2021 נכללה המגישה המוכרת ברשימת המצטיינים של הנשיא פוטין של עיתונאים עם "הישגים בפיתוח תקשורת ההמונים". ובשנת 2008 הנשיא אף הודה לה אישית על "מתן מידע ופעילות חברתית פעילה לפיתוח החברה האזרחית בפדרציה הרוסית". ולמרות זאת, נראה כי גם היא נמצאת כרגע במנוסה ממנו.

הידיעה על המגישה הבכירה שנטשה מגיעה אחרי שמרינה אובסיאניקובה, עורכת בערוץ הטלוויזיה הממלכתי ברוסיה, פרצה אמש לשידור המהדורה המרכזית והפגינה עם שלט "לא למלחמה". היום היא התייצבה בבית המשפט וטענה כי היא חפה מפשע. ברשתות החברתיות הופצו תמונות שלה עם עורך דינה. היא שילמה קנס של 30,000 רובל (300 דולר) - הסכום המקסימלי על העבירה שבה הואשמה - ושוחררה.

מרינה אובסיאניקובה, עיתונאית רוסיה (צילום: מתוך טוויטר)
מרינה אובסיאניקובה, עיתונאית רוסיה, עם עורך דינה | צילום: מתוך טוויטר

הבוקר עלה החשש שבעקבות החוק החדש במדינה היא עלולה להישלח ל-15 שנים בכלא. לאחר מכן התברר כי היא מואשמת ב"ארגון אירוע ציבורי לא מורשה", אישום מינהלי שיכול לגרור קנס, עבודות שירות או מאסר של עד 10 ימים. העיתונאית לא הואשמה על פי החוק החדש של מוסקבה על "הפצת מידע כוזב על הכוחות המזוינים של רוסיה". דובר הקרמלין אמר הבוקר (שלישי) כי פעולותיה של העיתונאית שקטעה דיווח חדשות בשידור חי היא פעולה של "חוליגניזם".

הפגנות נגד המלחמה במוסקבה (צילום: ap)
הפגנות נגד המלחמה במוסקבה | צילום: ap

"מה שקורה עכשיו באוקראינה זה פשע", אמרה אובסיאניקובה במסר שהקליטה לפני התקרית. "רוסיה מתנהגת בתוקפנות ומי שאחראי על זה הוא ולדימיר פוטין. ב-24 בפברואר יצא צו של הרגולטור הרוסי שמכריחה את כל כלי התקשורת לשדר רק "מידע מהימן" מהפלישה לאוקראינה, וזאת על מנת להימנע מדיסאינפורמציה. בתחילת החודש התקנה הפכה לחוק שקובע כי מי שעובר עליו עלול להיכנס לכלא לתקופה שבין 3 עד 15 שנות מאסר. בעקבות החוק, כלי תקשורת חופשיים במדינה נסגרו ועיתונאים רבים עזבו את המדינה.

הפגנות נגד המלחמה במוסקבה (צילום: ap)
הפגנות נגד המלחמה במוסקבה | צילום: ap

למרות החוק החדש שנכנס לתוקפו ב-4 במרץ, ההפגנות נגד הפלישה לאוקראינה והנשיא פוטין נמשכות. על-פי דיווחים שמגיעים מרוסיה, עד כה בוצעו יותר מ-14,000 מעצרים של מפגינים נגד המלחמה ברחבי רוסיה - מאות מהם הובלו למאסרים.

הפגנות במוסקווה בתחילת המלחמה (צילום: ap)
הפגנות במוסקווה בתחילת המלחמה | צילום: ap
_OBJ